Gıdalardaki tehlike: Küf!

Gıdalardaki tehlike: Küf!

ESRA ŞEN
Abone Ol

Küf kısmını ayırıp gıdaları yemeye devam edenlerden misiniz yoksa "Lokmacığım hiç riske atmıyorum!" diyenlerden mi? Oldukça tartışmalı olan 'küflü gıdaların güvenli olup olmadığı' konusunu sizler için araştırdık. Gelin bu konuyu daha yakından inceleyelim.

Fazla malzeme aldığımızda hemen hemen hepimizin başına gelen 'gıda küflenmesi' mide bulandırıcı olsa da peynir gibi yiyecekler de bazı insanların hoşuna gidiyor. "Peki yediğimiz bazı küflü gıdalar sağlığımıza zarar veriyor mu?" diye merak ediyorsanız gelin birlikte daha detaylı inceleyelim.

Nemli ve sıcak ortamları seven küf, mantara benzer bir organizmadır. Gıdalarda oluşan küf spor yayarak büyür. Peki gıdalarda hangi koşullar küf oluşturur? Aslında birçoğumuzun bildiği gibi küf; yetersiz saklama koşulları, havalandırma eksikliği ve gıdaların uzun süreli bekletilmesi gibi nedenlerden dolayı oluşmaktadır.

Zehirli küfler var!

Küflü gıdaların sağlığa zararlı olup olmayacağı yıllardır tartışma konusu. Fakat bu durum küfün çeşidine göre farklılık gösteriyor. Zararlı küf çeşitleri genellikle içerisinde mikotoksinler üretir. Bazı bireyler de gıdada oluşan küfler hiçbir sağlık sorunu yaşatmazken, bünyesi zayıf kişilerde ise zehirlenme gibi sorunlar doğurmaktadır. Zehirlenme belirtileri arasında ise sıkça ishal, bulantı ve kusma gibi sağlık şikayetleri görülüyor. Ancak genellikle bağışıklığı kuvvetli kişilere gıda küfleri zarar vermemektedir. Ayrıca uzmanlar küflü gıdaların koklanmamasını ve koklandığı takdirde solunum yollarında bazı sorunlara yol açtığı yönünde bilgilendiriyor.

Kalan kısmını yemek her zaman güvenli değil!

Çoğumuzun yaptığı gibi küflü kısmı atıp kalan kısmı yemek kuru gıdalarda mümkün olsa da sulu gıdalarda güvenli olmuyor. Bunun sebebi ise daha sulu gıdalarda oluşan küfün göründüğünden fazla alana yayılması. Bununla birlikte et, et ürünleri, yoğurt, sebze, meyve ve ekmek gibi gıdalar, küflendiğinde kesinlikle kullanılmaması gereken yiyecekler arasında. Küf kısmı alındığında tüketilebilecek gıdalar arasında ise havuç, lahana ve sert peynir gibi yiyecekler bulunuyor. Ancak biz yine de küflü gıdalardan uzak durmanızı tavsiye ediyoruz.

E ESRA ŞEN Pirimedya