Gerçek bir mucize: Beyaz bal hakkında bilmek isteyeceğiniz her şey

Gerçek bir mucize: Beyaz bal hakkında bilmek isteyeceğiniz her şey

HABER MASASI
Abone Ol

Kafkaslardan sofralarımıza kadar gelen, doğal şeker kaynağı ve altın değerinde olan bir besini konu alıyoruz bu yazımızda. Çam balı, çiçek balı, petek balı gibi birçok çeşidi bulunan balın sıra geldi beyazını anlatmaya...Rengiyle diğer ballardan kolayca ayırt edilebilen bu balı süt reçeline benzetmek mümkün. Şimdi hep beraber beyaz bal nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır bu sorulara yazımızda cevap bulalım.

Süt reçeli ile benzerliğiyle oldukça dikkat çeken beyaz bal son dönemlerde çok fazla merak edilen besinlerden bir tanesi… Kafkasların yüksek dağlarında görülen arıların yapmış olduğu bu bal oldukça faydalı. Doğal şeker ihtiyacını karşılayarak birçok derde deva olan adeta mucize olarak adlandırdığımız balın varlığı çok eski zamanlara dayanmaktadır. Üretildiği dönemden dolayı halk arasında ‘mart balı’ olarak adlandırılan bu bal hem yeri hem de ürettiği arıların genetiği bakımından farklılık taşımaktadır. Tamamen doğal arılardan, doğal bir şekilde üretilen bu bal oldukça değerlidir. Bölgedeki rakım ve floranın etkisiyle ayrı bir özellik göstererek doğal besin kaynağı haline gelmiştir. Arı familyasında en uzun dile sahip olan arılar ve Kafkas dağlarının yüksek kesimlerinde yetişen çiçeklerle etkileşimi sonucu bu kristal yapıdaki bal meydana gelmiştir. Peki bu mucizevi balın faydaları nelerdir? Neden tüketmeliyiz kısaca öğrenelim.

Beyaz balın faydaları nelerdir?

Beyaz bal, mide sorunlarından kalp hastalıklarına kadar pek çok konuda derde deva içeriğe sahip.

• En bilinen ve en önemli özelliği bağışıklık sisteminin güçlendirmesidir. Sahip olduğu vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklığı oldukça güçlendirir. Eğer çabuk hastalanan bir bünyeniz varsa uygun miktarlarda balı tüketebilirsiniz.

• Beyaz bal yapısında güçlü antioksidanlar barındırmaktadır. Bu antioksidanlar sayesinde vücutta bulunan zararlı maddeler dışarı atılır.

• Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Mide şişkinliği ve mide asitlenmesini önleyerek çeşitli mide problemlerinin hızla geçmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda mide enzimlerini de dengelediği ifade edilmektedir.

• Beyaz bal kalp hastalıklarını önlemede de oldukça etkilidir. Kan dolaşımını hızlandırarak kanın damarlarda pıhtılaşmasını önlüyor. Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski azalarak, kalp krizi riski de önemli ölçüde engellenmiş oluyor. Özellikle düzenli ve ölçülü beyaz bal tüketiminde kalp hastalıklarına yakalanma riskinin azaldığı ifade edilmektedir.

• Beyaz balın faydalarından bir diğeri ise hücre yenileme özelliğidir. Cilt hücrelerinin yenilenmesinde önemli bir rol oynar, yaşlanma karşıtı etkisiyle tüm kırışıklıklarınıza elveda diyebilirsiniz. Çok daha ışıl ışıl ve temiz bir cilde sahip olmak için harici olarak da kullanabilirsiniz. Aynı zamanda sivilce ve siyah noktaları da düzenli kullanımda gözle görülür bir şekilde azaltmaktadır.

• Cilt sağlığı dışında beyin sağlığı için mutlaka tercih edilmelidir. Sinir hücrelerini uyararak beyin hücrelerinin daha sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır. Dikkat dağınıklığını da olumlu yönde etkilediğini biliyoruz.Bu sebeple çocuklar içinde gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Strese karşı daha dayanıklı ve daha sağlıklı bir sinir sistemi elde edebilirsiniz.

• Beyaz bal aynı zamanda kan akışını da hızlandırır. Vücuda enerji vererek hormonlarında daha düzgün çalışmasını sağlar. Hem kadında hem de erkeklerde üreme organlarının ideal seviyede salgılanmasını sağlamaktadır. Bunun için beyaz bal tüketimi oldukça önemlidir.

• Aynı zamanda beyaz bal öksürük ve balgam problemleri yaşayanlar içinde bulunmaz bir doğal ilaçtır. Özellikle kış aylarında mutlaka tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Doğal arılardan üretilen bu doğal beyaz bal çocuklar içinde faydalıdır. Öksürük için gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

• Grip ve nezle gibi özellikle kış aylarında daha sık karşılaştığımız soğuk algınlığı hastalıklarının hem başlangıcında hem de iyileşme sürecinde oldukça faydalıdır. Hem hastalığın başlangıcını önler hem de hastalandığınızda iyileşme süresini hızlandırır.

Düzenli ve ölçülü kullanıldığında hafızayı güçlendirici etkisiyle günlük yaşantınızda bir rutin haline getirerek mutfağınızda mutlaka bulundurmanız gereken mucizevi bir besindir!

Beyaz balı nasıl temin edebiliriz?

Beyaz bal, dünyanın en önemli arı ırkı olan Kafkas arısı tarafından yapılır.

Evet faydalarını saymakla bitiremediğimiz son dönemlerde de oldukça popüler olan ve çok tercih edilen beyaz balı nereden temin edebileceğimize. Özel bir bal olduğu için dünyada nadir yerlerde üretilmektedir. Özellikle Kırgız ve Kazak dağlarının tepelerinde yetişen bu bal ülkemizde Artvin ve Ardahan bölgelerinde üretilmektedir. Gıda fuarlarını takip ederek satın alabileceğiniz gibi dilerseniz güvenilir on-line sitelerden de sipariş verebilirsiniz. Eğer şanslıysanız yakınlardaki bir aktardan da temin edebilirsiniz.

Beyaz balı nasıl tüketmeliyiz?

Beyaz balın ne olduğundan, faydalarından ve nasıl temin edeceğinizden bahsettikten sonra sırada bu şifa kaynağı balı nasıl tüketeceğiniz geliyor. En önemli nokta beyaz balın ölçülü bir şekilde tüketilmesi. Çiçek ve çam balı gibi kahvaltılık olarak tüketebilirsiniz. Harici olarak ise maskelerinize bir tatlı kaşığı katarak daha faydalı hale getirebilirsiniz.