Fazla tuz tükettiğimizi nasıl anlarız?
Fazla tuz tükettiğimizi nasıl anlarız?
Sofraya oturur oturmaz yemeğin tadına bakmadan tuz atma alışkanlığınız varsa dikkat! En az şeker kadar sağlığa zararlı olan tuz, uzmanlara göre günlük ortalama en fazla 6 gram tüketilmesi gerekirken ülkemizde bu rakam 18'leri buluyor. Hal böyle olunca da fazla tuzlu yemekten birçok sağlık problemi doğuyor. Peki fazla tuzlu yediğinizi anlamanın bir yolu var mı? İşte aşırı tuz tüketiminde görülen belirtiler.
El ve ayak şişkinliği
Çok fazla tuz tükettiğinizde ellerde, ayalarda ve yüzde şişkinlik görülür. Çünkü tuz vücutta normalden çok daha fazla su tutar yani biz buna genel olarak ödem diyoruz. Bundan dolayı eliniz ayağınız hatta uyandığınızda gözleriniz şiş oluyorsa kullandığınız tuz miktarını hemen azaltmanız gerekiyor.
Kemik ağrısı
Böbreklerimiz sofra tuzunu tamamen vücudumuzdan atamıyor. Bu durum da vücudumuzun kalsiyum kaybetmesine yol açıyor. Kalsiyum kaybeden kemiklerimiz ise başta ağrılarla kendini belli ettikten sonra ileriki zamanlarda kemik erimesi sorununa kadar gidiyor.
Sürekli su içme isteği
Ne kadar su içerseniz için susuzluğunuzu dindiremiyorsanız tükettiğiniz tuz miktarını tekrar düşünün. Çünkü tuzda bulunan sodyum vücudun sıvı dengesini sağlar. Bu durumda organlar iyi çalışabilmesi için her zaman daha fazla suya ihtiyaç duyar. İşte organların bu isteğinden dolayı her zaman daha fazla su tüketmek istiyorsunuz.
Baş ağrısı
"Fazla tuz tüketimiyle baş ağrısının ne alakası var?" demeyin! Fazla tuz tükettiğinizde kanın hacmi artar ve bu durum damarların genişlemesine sebep olur. Bundan dolayı tansiyon yükselir ve baş ağrısı oluşur.
Konsantrasyon eksikliği
Yukarıda anlattığımız gibi fazla tuz tüketimi tansiyon yükselmesine sebep oluyor. İşte tansiyonum yükseldiğinde de beyne giden arterler zarar görüyor. Arterlerin gördüğü bu zarar sonucunda ise hafıza problemleri, bilişsel sorunlar ve yorgunluk gibi dikkat dağınıklığı problemleri ortaya çıkıyor.