Faydaları saymakla bitmeyen lezzetli baharat: Sumak
Faydaları saymakla bitmeyen lezzetli baharat: Sumak
Sumak, adını sıkça duyduğumuz ama faydalarını pek iyi bilmediğimiz bir bitki. Hatta kimi literatürlerde dünyanın en sağlıklı baharatlarından biri olduğu söyleniyor. İsteğe bağlı olarak birçok farklı amaçla tercih edilebiliyor. Ama ülkemizde daha çok salatalarda kullanılıyor. Bu rehberimizde sumak bitkisinden tutun, faydalarına hatta nerelerde kullanıldığına kadar epey geniş bir yelpazeye açılıyor. Okumayı tamamladıktan sonra sumak sizin için de artık bir vazgeçilmez haline gelebilir.
Sumak bitkisi nedir?
Sumak bitkisi aslında Doğu Anadolu Bölgesi dışındaki hemen her yerde yetişiyor. Meyvesi küre biçimindeki bu bitkinin kırmızımsı ve ekşi bir lezzeti var. Fakat her şey kurutulduktan sonra başlıyor.
Sumak nedir?
Sumak bitkisi kurutulduğunda baharat yolundaki ilk adım atılıyor. Daha sonrasındaki süreçte tuzla karıştırılarak öğütülüyor ve ardından baharat olarak kullanılan ‘sumak’ ortaya çıkıyor. Sumak daha çok bol soğanlı yemeklerle birlikte salatalarda tercih ediliyor. Bunun sebebi de kokuyu azaltıyor olması. İnsanların en çok merak ettiği konulardan biri ise sumak faydaları nelerdir, sumak nerelerde kullanılır, sumak zayıflatır mı? Rehberimizde tüm bu sorularının cevaplarına da yer veriyoruz.
Şimdiden söyleyelim; sumak aynı zamanda solunum problemlerine de iyi geliyor.
Sumak tek bir çeşit gibi görünüyor olsa da aslında dünya genelinde toplamda 100’ü aşkın farklı çeşit mevcut. Türkiye haricinde yetiştirildiği yerlerin başında ise Kuzey Afrika, Güney Afrika, Afganistan ve İran geliyor. Az önce çok fazla çeşidi olduğundan bahsettik, dolayısıyla zehirli türleri de mevcut. Yani aslına bakılırsa toplayacak kişilerin bu bitkiyi gerçekten bilmesi gerekiyor. Marketlerden ya da doğal gıda satan mekanlardan satın alacak kişiler için zaten bir sorun yok.
Sumak faydaları nelerdir?
Sumak bitkisinin ne olduğunu anladık. Şimdi artık yavaş yavaş faydalı olduğu noktalara da geçiş yapalım. Az önce bahsettiğimiz noktaya geri dönüp salatalarda tercih edilen bu bitkinin ne kadar fazla katkı sağladığını görmüş olacaksınız.
- • Sumağın faydalarından ilki hazımsızlığı önlüyor olması. Yani aslında mideyi rahatlatan bir etkisi var.
- • Kan şekerinin dengelenmesi de epey önemli. Birçok uzman, kandaki şeker oranı yüksek olan kişilere bu bitkiyi tüketmesini öneriyor.
- • Metabolizmayı hızlandırıyor.
- • Mide ağrısı, kramp ya da gaz gibi sorunlarda da tercih ediliyor.
- • Özellikle vücuttaki zararlı maddelerin atılması için güçlü bir antioksidan olarak görev yapıyor.
- • Vücutta idrar söktürücü bir etkisi var.
- • Vücut ağrıları açısından da bir ağrı kesici görevi gören sumak, regl döneminde ağrıların hafiflemesini sağlıyor.
- • Kış hastalığı diye tabir ettiğimiz nezle ve nezlenin hafif geçmesini sağlıyor.
Sumak nerelerde kullanılır?
Sumak her ne kadar daha çok salatalarda tercih ediliyor olsa da az önce okumuş olduğunuz faydaları gereği doğal ağrı kesici olarak da epey tüketiliyor. Ama biz yine de ekşimsi bir tadı olduğunu düşündüğümüzde yemek alternatiflerine yöneliyoruz. Sumak, ıspanaklı yumurta, arnavut ciğeri, patlıcan dolması ve et yemeklerinde de tercih ediliyor. Bol et yemeği tüketenlerin sofrasından asla eksik olmadığı da söylenebilir. Tabii bu doğal lezzetin faydasını bilen kişiler için…
Sumak nasıl kullanılır?
Sumak tüketmek isteyenler aslında 1-2 yemek kaşığıyla (abartıya kaçmamak koşuluyla, zira birazdan zararlarından da bahsedeceğiz) yoğurda karıştırıp yiyebilir. Ek olarak eğer bu ekşimsi tadı beğeniyorsanız su bardağına 1-2 kaşık ekleyip 10 dakika demlendikten sonra içebilirsiniz.
Sumak suyu nasıl yapılır?
Sumak faydaları saymakla bitmezken, sumak suyu şeklinde de tüketmek mümkün. Üstelik sumak suyu sayesinde şifalı etkileri böylece daha net hissedilebiliyor.
- Sumak suyu hazırlamak için bir çay bardağı kaynamış su ve bir tatlı kaşığı sumak yeterli. Çay bardağının içindeki kaynamış suya bir tatlı kaşığı sumağı ekleyin ve 5 dakika demleme süresinden sonra süzerek içebilirsiniz, afiyet olsun!
Çilekli sumaklı smoothie tarifi.
Sumak çayı nasıl yapılır?
Sumak çayı yapmak için 1 litre kaynar suyun içine 1 yemek kaşığı kadar sumak eklemek yeterli. Karıştırıp 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra işlem tamam. Üstelik bunu hem sıcak hem de soğuk olarak tüketebilirsiniz. Burada bir parantez açıp, sumak çayının aynı zamanda aknelerin tedavisinde de harici olarak kullanabileceğinizi ekleyelim.
Sumak aft yarasına iyi gelir mi?
Sumak faydalarından bir diğeri de aft yaraları. Az önce bahsettiğimiz sumak çayını yaptıktan sonra harici olarak bunu da aft yaraları üzerine uygulayarak tedavide hızlanma sağlayabilirsiniz.
Sumak zararları nelerdir?
Her şeyin olduğu gibi sumağın da fazlası zarar. Yani aslında kararında tüketmek gerekiyor. Sumağın farklı çeşitleri olduğunu ve bunlar arasında zehirli türler de olduğunu hatırlatalım.
Ayrıca, yine biraz önce bahsettiğimiz gibi tuzla çok fazla tüketildiği için tansiyonun yükselmesine neden olabiliyor.
Yüksek tansiyonu olanların bu konuda dikkatli olmasında gerekiyor. Ayrıca kuruyemişlere alerjisi olan kişiler de bazen sumaktan olumsuz etkilenebiliyor. Özellikle de deride kaşıntı ve kızarıklık olması durumunda cildiyeye görünmekte yarar var. Kararında tüketme konusunu bir kez daha hatırlatarak, gelelim asıl konumuza:
Sumaklı domates salatası tarifi
Milyonların merak ettiği konu: Sumak zayıflatır mı?
İnternette ‘doğal yöntemlerle zayıflama’ araması yapanların karşısına genellikle sumak çıkıyor. Bunun nedeni de sumak faydaları kısmında bahsettiğimiz metabolizmayı hızlandırma konusu. Ek olarak vücuttaki toksinleri de atmayı sağladığı için ek olarak destek olan doğal gıdalar arasında tercih ediliyor. Tek başına yeterli mi, tabii ki hayır. Fakat ama yine de egzersiz ve yemek programınızda (bol salata tükettiğinizi düşünürsek) eklemeniz epey kolay. Nasıl olsa bu süreçte itici güçlere bolca ihtiyaç duyuluyor.