Et yıkanır mı yıkanmaz mı?
Et yıkanır mı yıkanmaz mı?
Kurban Bayramı geldi çattı. Bu bayramda yurdun dört bir yanında kurban kesme telaşı her yeri esir aldı. Bir dini vecibe olarak her Kurban Bayramı'nda yerine getirmeye çalıştığımız kurban kesme ibadetinden sonra ise hemen hemen her evde gündem aynı: kurban eti nasıl saklanır? Kurban eti yıkanır mı? Bu sene de bu sorular cevapsız kalmasın diye et yıkanır mı? Sorusuna Lokma'da nokta koymanın tam vakti.
Çiğ et için akla gelebilecek en kötü senaryo salmonella virüsünun bulaşması ve yayılmasıdır. Bu bulaşmayı önlemek için etlerin iyice pişirilmesi, bakterilerin ölmesi gerekiyor. Bakterilerin ölmesi için ise etin iç sıcaklığına dikkat edilmesi gerekiyor. Et yemeği yapılacaksa insanlar çoğunlukla tavukları bir kesme tahtasında keser. Ancak bu hususta dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu kesme tahtası sadece et kesmek amaçlı kullanılmalıdır. Et kestiğiniz tahtada ayrıca sebze, meyve gibi besinler kesmemelisiniz. Etten bulaşması muhtemel bakteriler sebze ve meyvelere bulaşarak zehirlenmelere sebebiyet verebilir.
Tavuk eti yıkanır mı?
Yapılan araştırmalara göre tavuğu pişirmeden önce yıkamak ile yıkamamak arasında pek bir farkın olmadığı gözlemlenmiştir. Tavuk üzerinde bulunan bakterilerin, mikroorganizmaların ve virüslerin yıkamakla gitmesi ne yazık ki mümkün değildir. Eğer, sağlıklı bir tavuk yemeği yapma amacındaysanız yapmanız gereken en önemli şey tavuğu iyi pişirmektir. Çünkü bakteriler ancak böyle yok olacaktır. Tavuklar zaten paketlenmeden önce yıkanmakta ve öyle raflarda yerini almaktadır. Bu konuya İngiltere kaynaklı bir haberde de yer verilmiştir. Tavuklar paketlenmeden önce sudan geçiriliyor daha sonra kullanıma sunuluyor.
Tüketicilerin bu hususta yapması gereken en temel şeyin iyi pişirmek olduğu vurgulanıyor. Kozmabakterit mikroorganizma denilen bakteriler bulaşımı sağlıyor ve bu sayede gıda zehirlenmeleri meydana geliyor. Bu bakteriler daha çok tavuklarda bulunuyor ve tüketiminde dikkat edilmesi gerekiyor.
Kurban eti yıkanır mı?
Genellikle kurban bayramlarında sıkça sorulan sorulardan biri olan pişirmeden önce et yıkanır mı sorusunu ele alacağız. Bu konuyla ilgili birçok kişi veri ortaya koymuştur.
Eti yıkamayın diyenler
Bir kesime göre pişirmeden önce et yıkanmaz çünkü yıkamakla etin mikrobu gitmez. Ayrıca mikroplar etrafa, tezgaha, elinize ve mutfağınıza bulaşır. Su ile etin üzerindeki bakterilerin ölmeyeceği bir gerçek. Etin mikrobunun gitmesi için etin tuzlanması ve iyi pişirilmesi gerekmektedir.
Kesildikten sonra yıkayın diyenler
Bazı kesimlere göre ise etin yıkanması ancak kesildikten sonra olmalıdır. Yani hayvan kesildikten sonra etin yıkanması gerekmektedir. Bunun dışındaki durumlarda etin yıkanmasına gerek duyulmamaktadır.
Et mutlaka yıkanır diyenler
Pişirmeden önce et yıkanır mı sorusuna bir diğer verilen yanıt ise bunların tam tersidir. Bazı uzmanlara göre et her ne şekilde olursa olsun; ister yeni kesilmiş, ister marketten yeni alınmış olsun, etin üzerindeki kanın, mikrobun gitmesi için mutlaka yıkanması gerekmektedir.
Et temizliği çok önemlidir. Hem sağlık açısından hem de lezzet açısından. Bu bakımdan özellikle barbekü tarzında pişirilecek etlerin mutlaka iyi temizlenmiş, iyi yıkanmış olması gerekmektedir.
Eti lokum gibi pişirmenin püf noktaları nelerdir?
Lezzetli bir et pişirmek için yapılması gereken bazı şeyler vardır. Öncelikle eti bir kapta, güneş görmeyen serin bir yerde 3-4 saat dinlendirmelisiniz. Eğer buzluktan çıkardığınız bir eti kullanacaksınız buzun kendi halinde çözülmesini bekleyiniz. Yani mikrodalga fırın gibi araçlardan yardım almadan doğal bir şekilde çözülmesini beklemelisiniz. Kendi halinde çözülen etler hem daha kolay pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Dinlendirilerek pişirilen etlerin kolay sindiriliyor oluşu da bir gerçektir. Etin üzerinde çok kan biriktiyse bunları süzmelisiniz aksi taktirde etinizin bozulması muhtemeldir. Etin kanını temizlemek istiyorsanız, eti su dolu bir kap içerisinde 10 - 15 dakika kadar bekletmelisiniz. Bu sayede kanının süzülmesini sağlayacaksınız.