En kolay temizlik: Mutfak dolapları nasıl temizlenir?
En kolay temizlik: Mutfak dolapları nasıl temizlenir?
Daha çok lezzetli yemek tarifleri paylaşıyor olsak da hayata dair ipuçlarını da eksik etmiyoruz. Özellikle mutfak temizliği konusunda birçok farklı ayrıntıyı sizlerle paylaşıyoruz. Çok sık gelen, mutfak dolapları nasıl temizlenir? Mutfak dolabı temizlerken nelere dikkat etmek gerekir? Mutfak dolabı temizliği nasıl yapılır? gibi sorular karşısında kayıtsız kalamadık ve mutfak dolabı temizleme rehberi hazırladık. Rehberimizde dolapları boşaltıp malzemeleri bir araya getirmekten tutun yüzeylere uygulama biçimlerine kadar birçok ayrıntıya yer veriyoruz.
Lokma ekibi olarak size çoğunlukla lezzetli mi lezzetli tarifler veriyor olsak da mutfakta çok fazla zaman geçirdiğinizi biliyor ve işlerinizi pratikleştirecek ipuçlarını da paylaşıyoruz. Bu kez mutfak temizliğinin temelini oluşturan mutfak dolapları temizliğine odaklanıyoruz. Detaylı mutfak temizliği aslında sanıldığından daha zor ve epey uzun sürüyor.
Ancak püf noktalarına dikkat ederek işleri daha kolay halledebileceğiniz gibi aynı zamanda zamandan da tasarruf sağlayabilirsiniz.
Mutfak dolapları nasıl temizlenir? Mutfak temizliği yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Ya da mutfak temizliğinde kullanılacak malzemeler neler? gibi soru işaretleri kafanızı kurcalıyorsa, buyurun inceliklere beraber bakalım.
Yemek tariflerinde öncelikle malzemelerimizi hazırlıyorsak aslında temizlik için de benzer durum geçerli. İlk etapta temizlik malzemelerini bir araya getirmek çok önemli. Birçok hanımın temizlik sırasında da dağınıklığı sevmediğini biliyoruz, o yüzden malzemelerin hepsinin tek bir yerde durması şart.
Mutfak dolabı temizliğinde kullanılabilecek malzemeler
• Bulaşık deterjanı
• Elma sirkesi
• Arap sabunu
• Diş macunu
Aslına bakarsanız mutfak dolabı temizliği için kullanılabilecek çok fazla malzeme var. Hatta tamamen dolap temizliği için üretilen özel spreyler de var. Ama bunlar haricinde bulaşık deterjanı, elma sirkesi, arap sabunu, diş macunu ve karbonat kullanarak da dolapları pırıl pırıl yapabilirsiniz. Birazdan tüm bu adımları olabildiğince detaylı şekilde sizinle paylaşacağız.
Temizlik malzemelerini bir araya getirdikten sonra dolapları boşaltmaya başlayabilirsiniz.
Tabii öncesinde ekstra özen gösteren kişilerdenseniz hijyen için maske ve eldiven takabilirsiniz. Yani aslında yemek takımlarını ya da çatal kaşık takımlarını; daha doğrusu dolapta her ne varsa tamamen boşaltın. Dolaplar boşken elektrik süpürgesiyle kaba temizlik yapabilirsiniz.
Bulaşık deterjanı
Listemizin ilk maddesinde bulaşık deterjanı yer alıyor. Yalnızca bulaşık deterjanını kullanabileceğiniz gibi sirkeyle de karıştırabilirsiniz. Böylece dolaplar hem temizleniyor hem de çok daha yeni gözüküyor. Kısacası parıl parıl parlıyor!
Nasıl uygulayabileceğiniz kısmına geçersek geniş bir kaba bulaşık deterjanını ekleyin; üzerine de sirkeyi katın.
Daha sonra su ekleyin ve karıştırın. Bu üç madde birleştiğinde dolapların tertemiz olmaması mümkün mü? Tabii ki değil… Temizlik esnasında bulaşık süngerinin yumuşak tarafını kullanabilirsiniz. Böylece mobilyalar herhangi bir zarar görmüyor ve deforme olmuyor.
Elma sirkesi
Gelelim sirkeye… Bu da yine bir karışım şeklinde kullanılabilir.Özellikle de karbonat ve elma sirkesi karşımı tercih edilebilir. Eğer dolapların sararan ya da rengi değişen kısımlarında elma sirkesi ve karbonat ikilisini kullanırsanız dolabı eski rengine kısa sürede döndürebilirsiniz. Uygulama kısmı da oldukça basit. İlk etapta az yine geniş bir kaba biraz sirke (1 çay bardağı) ve 2 paket de karbonat ekleyip karıştırın. Ardından az önce de bahsettiğimiz gibi bulaşık süngeriyle birlikte uyguladığınız yüzeyde sararmalar tamamen ortadan kalkıyor. Dolabın iç kısımlarının yanı sıra kapaklar, tutacaklar ve raflar için de aynı karışımı tercih edebilirsiniz.
Arap sabunu
Arap sabununun en önemli etkisi yağ çıkarıcı olması. Dolayısıyla evlerden eksik etmemekte yarar var. Mutfak dolabı temizliğinde nasıl kullanılacağına da göz gezdirelim. Eğer sıvı arap sabunu satın aldıysanız suya katıp temizliğe hemen başlayabilirsiniz. Ama katı bir arap sabunu tercih ediyorsanız o zaman sıcak suya dengelemek epey mantıklı bir çözüm. Daha sonrasında bir bezi arap sabunlu suya batırıp çıkararak istediğiniz yüzeye uygulayabilirsiniz.
Diş macunu
Diş macununun temizlik etkisi hemen herkes tarafından biliniyor. Bundan dolayı aslında birçok fark yüzeyde temizlik için kullanılıyor. Mutfak dolaplarını da listeye ekleyebilirsiniz tabii. Yemek tariflerinde olduğu gibi temizlik malzemelerinde de uygulamayı en ince ayrıntısına kadar anlatıyoruz.
Diş macununun temizlik için kullanımında öncelikle ufak bir kaba ılık su döküp, sonrasında biraz diş macunu sıkıp eriyene kadar karıştırmak gerekiyor.
Suyun ılık olması hızlı erimeye katkı sağlıyor tabii. Temizlik esnasında bulaşık süngeri ya da bez kullanabilirsiniz. Dolaplardaki izler, lekeler ya da yağlanmalar diş macununun etkisiyle birlikte hızlıca kayboluyor. Ayrıca sonrasında nemli bir bezle daha bu yüzeylerin üstünden geçerek dolap yüzeylerini daha da temiz hale getirebilirsiniz.
Bu temizlik işleri sırasında farklı malzemeler ve ekipmanlar kullanabilirsiniz. Ancak yüzeylere dikkat etmekte yarar var. Özellikle de sert fırçalar ya da yüzeyi yumuşak olmayan bezlerin kullanmanızı önermiyoruz. Aslında her leke ve yağın çıkması için az önce bahsettiğimiz karışımları kullanabilirsiniz. Bunları da bulaşık süngeri ya da diş fırçasıyla dolaplara uygulayabilir ve muazzam sonuçlar elde edebilirsiniz.