Ege otları dosyasını açıyoruz: Birbirinden nefis Ege otları

Ege otları dosyasını açıyoruz: Birbirinden nefis Ege otları

MİRAY KAVAL
Abone Ol

Başlığı görür görmez kulaklarında tatlı tatlı ‘Kalbim Ege’de Kaldı’ tınısı duymaya başlayan herkese bizden selam olsun. Her ne kadar Türk mutfağında etin ve et yemeklerinin egemenliğini kabul etmiş durumda olsak da Ege ve Akdeniz sayesinde sebze yemeklerinin de çeşitliliği yadsınamaz duruma geldi.

Öyle ki ülkenin dört bir yanında bilinen ve sevilen klasik sebze yemeklerinden ziyade Egelilerin kendilerine has otlarıyla yaptıkları enfes yemekler de artık şehirlerden şehirlere yayılmaya ve sevilmeye başlanmış durumda. Özellikle de baharın gelişiyle beraber yeşeren otlar baharın ve yazın oldukça leziz geçmesinin de en temel sebeplerinden biri.

Şevket-i bostandan tutun da, cibes otuna kadar Ege ile özdeşleşmiş tüm bu otların ne lezzetini sizlere tek bir yazıda anlatmak mümkün ne de faydalarını ama biz Lokma olarak elimizden geldiğince sizleri Ege otları hakkında bilgilendirmeye ve sofraları şenlendirmeye kararlıyız. Hadi! Hep beraber Ege otlarını daha yakından tanımaya….

Turp otu

Listemize en sık bulunan ve en sık tüketilen yabani otlardan biri olan turp otu ile başlamak istememizin bir sebebi elbette ki var. O da haşlanıp üzerine limon sıkıldığında dahi aklı başından alacak enfes bir lezzete sahip olması. Çiğ yendiğinde tadı birebir turpa benzeyen lakin zeytinyağlı, yoğurtlama ve kavurma olarak üç şekilde de tüketildiğinde lezzetine doyamayacağınız bu ot ile tanışma vakti.

Deniz börülcesi

Ege denizinin nimetlerinden biri olan deniz börülcesi gönlümüzde yeri apayrı olanlardan. Genellikle Ege denizi ve çevresinde yetişen deniz börülcesi önceleri deniz suyu altında yetiştiğinden bu adı almış ve günümüze de bu isimle gelmiş bir Ege otu. Zeytinyağlısının son derece makbul olduğu deniz börülcesi hakkında ufak bir bilgi de verelim; deniz börülcesi son derece tuzlu bir ot olduğundan hazırlanırken tuz katılmamasını öneririz.

Cibes otu

Gelelim Ege’nin en sevilen otlarından birine; cibes otu. Lahana ve karnabahar hasat edildikten sonra toprakta kalan köklerinden büyüyen cibes otunun salatası ve kavurması Ege sofralarının olmazsa olmazlarındandır. Tadı brokoliye oldukça benzeyen bu ot sayısız faydasıyla da mutlaka beslenme rutinimize eklememiz gereken besinlerden biri.

Bambul

Ege otlarının birçoğunun mutfak kültürümüzde mübadele zamanı Ege’ye yerleşen Giritliler sayesinde olduğunu kabul etmeyenimiz yoktur diye düşünüyoruz. Giritlilerin stifno adını verdikleri bambul otu da yine Girit göçmenlerinin Muğlalılara tanıttığı enfes bir ot çeşidi.

Ebegümeci

Ebegümeci sarması Egelilerin olmazsa olmazı… Göl kenarlarında ve sulak yerlerde sıklıkla rastlanan ve dolayısıyla da sıklıkla tüketilen ebegümeci tam olarak bir bahar otu. Öyle ki yaza doğru yaprakları iyice sertleşmeye başladığından lezzetinden pek de eser kaldığı söylenemez…

Kuzu kulağı

Kuzu kulağının o ekşimtırak tadının damaklarda bıraktığı o iz… Pek de unutulması mümkün olmayan lezzetlerden. Genellikle çam ağaçlarının dibinde yetişen bu yabani ot böreklere ve salatalara öyle bir yakışır ki Ege’de genellikle salataların olmazsa olmazı iyi seçilmiş bir kuzu kulağıdır.

Şevket-i Bostan

Şevket adında bir çiftçinin tarlasına yanlışlıkla serptiği yabani bir ot, büyüyüp yeşerdikten sonra çiftçinin karısı ne olduğunu bilmediği bu otları toplar ve yemek yapar. Lakin yemek o kadar lezzetli olmuştur ki ünü kısa sürede tüm Muğla’da yayılır. Ve adını bilmedikleri bu ota ‘şevket-i bostan’ adını veren Muğlalılar tüm Ege’nin de bu otu bu isimle tanımasını sağlarlar.

Tilkişen

Kuşkonmaz severlere güzel bir haberimiz var. Kuşkonmazın yabani versiyonu olarak adlandırılan tilkişen toplanması en zahmetli Ege otlarından biridir. Bu sebeple de fiyatı diğer otlara nazaran oldukça yüksek olsa da kendine has lezzetini mutlaka yumurtalı olarak denemenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Arapsaçı

Dereotu görünümüyle ilk bakışta dereotu olduğuna inandığımız arapsaçı; kavurmasıyla ve kuzu etiyle yapılan enfes yemeğiyle Bodrumluların gözdesi. Öyle ki kokusu pek iç acıcı olmasa da yemekte o kokudan eser kalmadığından arapsaçı otu hem lezzetiyle hem faydasıyla yerel Bodrum halkının yıllardır vazgeçemediği bir ot çeşidi.

Isırgan otu

Küçükken ‘sakın dokunma tüm gün kaşınırsın’ diye uyarıldığımız ve içimizdeki haylaz çocuğu durduramayıp mutlaka dokunduğumuz ısırgan otu da Egelilerin gözbebeği. Özellikle böreklerde ve çorbalarda sıklıkla tercih edilen ısırgan otu sayısız şifasıyla da en sevilen ve oldukça sık tüketilen otlar arasında.

M MİRAY KAVAL Pirimedya