Dana eti detayları: Hangi bölgeden hangi et çıkar?

Dana eti detayları: Hangi bölgeden hangi et çıkar?

HABER MASASI
Abone Ol

Kurban Bayramı’nın gelmiş olmasıyla birlikte çok fazla merak edilenlerin başında ise koyun ve dana eti haritaları geliyor. Hangi hangi etin hangi bölgeden kesildiği çok soruluyor. Biz her ne kadar sosyal medya hesaplarımızda konuyla alakalı kapsamlı haritalar sunup detaylara yer veriyor olsak da Blog bölümümüzü takip edenlere özel içerikler de sunmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda aslında dananın boyun, ön göğüs, omuz-kürek ya da sırt kısmından hangi eti aldığımızla alakalı çok fazla ayrıntı var. Tüm bunları yalın ve olabildiğince basite indirgeyerek anlatıyoruz.

Protein kaynağı bakımından en zengin besin kaynaklarımızdan biri et. Ancak dananın farklı bölgelerinden elde edilen etlerin dokusu, yumuşak ya da sertliği aslına bakılırsa nasıl pişirileceği yani nasıl tüketileceği konusunda büyük önem taşıyor. Detaylar rehberimizde:

Dananın boyun kısmından hangi etler çıkıyor?

Öncelikle dananın boyun kısmından başlayabiliriz. Boyundan gerdan ve haşlamalık kuşbaşı çıktığını özellikle belirtmek gerekiyor. Ama tabii bunları da detaylandırmamız gerekiyor.

Gerdan: Gerdan kısmından daha çok az ya da orta yağlı kıyma çeşitleri hazırlanır. Ancak tas kebabı ve dana sote için de gerdan kısmı tercih ediliyor.

Haşlamalık kuşbaşı: Epey iri parçalar haline getirildikten sonra kuşbaşını da yine boyun kısmından elde edebilirsiniz. Haşlama yaparak afiyetle tüketebilirsiniz.

Dananın boyun kısmı, gerdan

Dananın ön göğüs kısmından hangi etler çıkıyor?

Dananın ön göğüs kısmından da kıyma ve kuşbaşı elde edilebiliyor. Şimdi bunlara bakalım.

Kıyma: Ön göğüs kısmı yağlı olduğu için kıyma olarak kullanıma çok uygun.

Sotelik kuşbaşı: Yumuşak durumda olan ön göğüs kısmını sotelik kuşbaşı yapmak için tercih edebilirsiniz.

Dananın omuz-kürek kısmından hangi etler çıkıyor?

Sotelik kuşbaşı: Ön göğüs kısmında olduğu gibi sotelik kuşbaşını omuz-kürek kısmından da yapabilirsiniz.

Biftek: Bu kısımdan biftek çıkartmak da mümkün. Doğru kesimle bu gerçekten çok kolay.

Dananın göğüs kısmı, sotelik kuş başı

Dananın sırt kısmından hangi etler çıkıyor?

Gelelim sırt kısmına… En zengin et çeşitliliğinin yer aldığı sırt bölümünden biftek, bonfile pirzola ve antrikot yapabilirsiniz. Detaylar şöyle:

Biftek: Tamamen yağsız ve sinirsiz bir et olan biftek, doğal olarak fırında yapmak için epey uygun. Ayrıca tencere yemeklerinde de tercih edebilirsiniz.

Bonfile: Dananın sol ve sağ arka kısmında yer alan kas dokusuna verilen isim. Hayvanın kilosuna göre 2.5 kilogram seviyesine kadar çıkabiliyor. Bu arada hiç yağ barındırmadığını da ekleyelim.

Pirzola: Yağlı bir et olan pirzola, epey lezzetli bir bölümü temsil ediyor. Uzmanlar ve şefler bu kısmın kalın kesilerek pişirilmesi gerektiğini hemen her fırsatta hatırlatıyor.

T-Bone: Bonfile ve kontrfilenin arasında bulunduğu T-Bone, tin kemikle birlikteki ismine deniyor. Daha çok tavada ve hep yüksek ateşle pişirilmesi öneriliyor.

Kontrfile: İsmi çok bilinmese de yağsız olması nedeniyle tercih edilen kontrfile, bonfileyle kıyaslandığında daha sert bir ettir. Izgarada pişirilmek için daha uygun olan bu kısım, ince ya da orta dilimler yemeklerde de kullanılabilir.

Dananın sırt kısmı, biftek

Dananın but kısmından hangi et çıkıyor?

Nuar: But kısmından karna doğru olan kesim için verilen isim. Yağ ve sinir içermediği için daha çok rosto yapımında kullanılıyor. Ağrıca sebze yemeklerine de farklı bir lezzet katıyor.

Kontrnuar: Nuarın alt kısmında yer alan ete verilen isimdir. Daha çok sosla pişirilmek için uygundur.

Haşlamalık: Güveç yemekleri için uygun olan haşlamalık et, kontrnuarın altından çıkar.

Şişlik: Kuyruk sokumuna doğru olan bölümde butta kalan kısma verilen isimdir. Daha çok şişlik olarak bilinir çünkü çöp şiş yapımı için özel olarak seçilir.

Kuyruk: Daha çok haşlama yapılır.

İncik: Sebzelerle beraber pişirilen epey lezzetli bir şifa kaynağı. Kemik iliğini de İçeriği için aslında bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek adına daha çok kış aylarında tüketilmek için epey uygundur.

Kemikli haşlamalık: Uzun süreli pişirme ya da haşlamaya daha uygun olan kemikli haşlamalık, but kısmında az önce bahsettiğimiz şişlik kısmının üstünde yer alıyor.

Dananın but kısmı, nuar