Çatlamış yumurtaları israf etmeyin: Çatlak yumurta nasıl haşlanır?

Çatlamış yumurtaları israf etmeyin: Çatlak yumurta nasıl haşlanır?

HABER MASASI
Abone Ol

Yumurtalar dolaptan soğuk çıkarıldığında oda sıcaklığına hızlı adapte olamadığı için çatlayabiliyor. Ya da taşıma sırasında benzer durum meydana gelebiliyor. Öyle ya da böyle yumurtalar çatladığında israf etmeye hiç gerek yok. Aslında çatlak yumurtayı da haşlayıp tüketebilirsiniz. Bunun için birkaç malzeme yeterli. Yumurtanın çatlak kısmına sirke veya limon tuzu sürebilir ve çatlağın dağılmasını önleyebilirsiniz. Biz yine de her zaman olduğu gibi konuyu biraz derinlemesine anlatalım. : )

Özellikle kaynama söz konusu olduğunda, çatlamış bir yumurtanın artık kullanılamayacağını hatta çöp olduğunu düşünebilirsiniz. Ama aslında çatlamış bir yumurta kolayca kurtarılabilir. Biraz hazırlık ve bazik bir dokunuşla çatlamış yumurtanızı mükemmel bir şekilde haşlanmış yumurta yapmak için kullanabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan bazı yardımcılar var; tencere, tuz, sirke veya limon tuzu. Şimdi adımları takip ederek hızlı bir şekilde çatlamış olan yumurtanın nasıl kurtarılabileceğine bakalım.

Aşama 1:

Yumurtayı daha fazla kırmamak nazik olun. Aksi takdirde yumurtanın çatlak kısmı genişleyerek tamamen kırılabilir ve bu kez gerçekten kullanılamaz hale gelebilir. Buna dikkat etmekte yarar var.

Aşama 2:

Bir tencereyi yarıya kadar soğuk suyla doldurun. Bu aşama da büyük önem taşıyor. Suyun soğuk olmasına özen gösterin.

Aşama 3:

Suya bir tutam tuz ekleyin. Tencereye boşalttığınız soğuk suya tuz ekleyerek işlemlere devam edebilirsiniz.

Aşama 4:

Hafif bir dokunuşla çatlak bölgeye biraz sirke veya limon suyu sürün. Veya doğrudan suya bir damla sirke dökün.

Aşama 5:

Yumurtayı dikkatli ve yavaş bir şekilde tencerenin dibine yerleştirin.

Aşama 7:

Suyun kaynamasına izin verin.

Aşama 8:

Tencerenin kapağını kapatın.

Aşama 9:

Yumurtaları sudan çıkarmadan önce yaklaşık 15 ila 18 dakika bekletin. Sıcak su yumurtaların pişmesini hızlandırır.

Evet; çatlamış yumurtaları nasıl kurtarabileceğimize baktık. Ama isterseniz bir de yumurtaların çatlamasını engelleyebilecek çeşitli tüyolardan bahsedelim.

• Pişirmeden önce yumurtalarınızı oda sıcaklığına getirin. Yumurtaları buzdolabında tutarsanız, soğuk pişirmeye çalışmamanız önemli. Basınç çok arttığında kabuktaki zayıf noktalar kırılır ve çatlama meydana gelebilir. Pişirmeden önce yumurtaları oda sıcaklığında biraz bekletmek bu süreci yavaşlatır. Eğer yumurtaların doğal olarak ısınmasını beklemek istemiyorsanız, pişirmeden önce birkaç dakika sıcak musluk suyunda bekletmeyi deneyin.

• Mümkünse daha eski yumurtaları kullanın. Bir yumurta taze olduğunda dış zar yumurta kabuğuna yapışırken iç zar beyaz kısma yapışır. Yumurtanın bekleme süresi arttıkça bu zarlar kabuğun kendisine daha sıkı yapışır.

• Çatlama olasılığını azaltmak için sıkışan gazı serbest bırakın. Bir yumurtayı batırmadan önce kabuğun geniş ucunu temiz bir raptiye veya çengelli iğneyle delin. Bu normalde çatlamadan sorumlu olan sıkışmış hava kabarcıklarının kaynama işlemi sırasında kaçmasına izin verir.

• Yumurtaları ayırın ve bir tencereye koyun. Çatlamayı önlemek için yumurtaları nazikçe istifleyin. Tencereyi aşırı doldurmayın. Tek seferde çok daha yumurta taşımaya çalışırsanız bazıları ağırlıktan çatlayabilir.

• Yumurtalarınızın taze olup olmadığını bir kase tuzlu suya koyarak test edin. Eğer yumurta dibe batarsa tazedir. Zirveye çıkarsa artık bozulma evresine yaklaşmış demektir.

• Yumurtaları soğuk musluk suyuyla kapatın. Tencereyi en az 3 cm suyla yavaşça doldurun. Suyu tavanın yan tarafından dökün ki yumurtalara zarar vermesin.