Bunlara dikkat: Kurban eti pişirirken sık yapılan 7 hata

Bunlara dikkat: Kurban eti pişirirken sık yapılan 7 hata

HABER MASASI
Abone Ol

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte tatlı bir telaş başlıyor. Bu süreç, kurban alma ve kesim yerinin ayarlanması derken bayram sabahına kadar devam ediyor. Sonrasında ise kurban etinin saklanması ve tüketilmesi giriyor. Çekilen kıymalar, yemeklere atılan etler ve afiyetle hazırlanan kavurmalar sofralara eşlik ediyor. Ancak bu süreçte kurban etinin dinlendirilmesi, marine edilmesi ya da kavurma yapımı sırasında hemen tereyağının eklenmesi gibi yanılgılar oluşuyor. Biz de bu rehberimizde kurban eti pişirirken yapılan hataları bir bir konu alıyoruz.

Her yıl olduğu gibi bu sene de kurban telaşı haftalar öncesinden başladı. Dünya genelinde bu ibadeti yerine getirmek isteyen milyonlarca kişi kurban almak ve kesmek için çeşitli araştırmalar yapıyor. Elbette internet üzerinden bağış kabul eden çeşitli platformlar da var. Böylece sizin adınıza özel olarak kurban kesimi yapılıyor. Bu tatlı telaş sonrasında bayramda buzdolapları ya da derin dondurucular etlerle dolduruluyor.

Bazı etler eşe dosta ve komşuya dağıtılırken, bazıları ise buzdolaplarında saklanmaya devam edilecek ve belki de aylar boyunca gerek kızarma gerekse kavurma ve ev yemeklerinde kullanılacak. Ancak tam da bu noktada göz önünde bulundurulması gereken bazı maddeler var. Kurban eti pişirilirken insanlar çeşitli hatalar yapabiliyor. Biz de hem web sitemiz hem de sosyal medya üzerinden sık sık gelen sorular neticesinde kurban eti pişirilirken yapılan hataları bir araya getirip tüyoları paylaşalım istedik.

Kurban eti pişirilirken yapılan hataları toplam 7 başlıkta bir araya getirebiliriz. Çünkü genel olarak hataların büyük bir bölümü bunlar oluyor. İsterseniz hemen bu yanlışları listeleyelim. Ardından her maddeyi ayrıntısıyla birlikte açıklayalım.

  • • Etin çözülmesini beklememek
  • • Eti buzdolabında dinlendirmemek
  • • Eti marine etmemek
  • • Yüksek ateşte ızgara yapmak
  • • Kısık ateşte kavurma yapmak
  • • Kavurma yaparken tereyağını hemen eklemek
  • • Eti pişirirken baharatları hemen eklemek

Etin çözülmesini beklememek

En sık yapılan hatalardan biri etin çözülmesini beklememek. Bu noktada etin konulduğu yerin sıcaklığı çok önemli. Yani aslına bakılırsa eti pişirmeden önce oda sıcaklığında çözülmesini beklenmesi şart. Buzdolabında bekletip çıkardıktan hemen sonra işlem uygulamak pek sağlıklı değil. Üstelik etin gerçek tadını da almanızı engelliyor. Çünkü et buzdolabında donmuş oluyor ve çıktığı anda pişirilmeye çalışılıyor. Doğal olarak sertleşiyor ve lezzetini kaybediyor.

En sık yapılan hatalardan biri etin çözülmesini beklememek

Eti buzdolabında dinlendirmemek

Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanla ilgili bir diğer klasik hata da eti buzdolabında dinlendirmemek. Kurban etinin kesilmesiyle birlikte aradan geçen birkaç saat sonrasında buzdolabında herhangi bir dinlendirme olmadan kavurmalar yapılabiliyor. Eğer kurbanı kestiğiniz yer kendinize ya da bir yakınınıza ait ise bu çok fazla yapılan bir hata. Çünkü bir an önce tüketilmek ve etin tadına bakılmak isteniyor. Ancak, uzmanlar mutlaka ama mutlaka kurban etinin buzdolabında bekletilmesi gerektiğinin önemini vurguluyor. Bunun için de 10-12 saatlik bir buzdolabında bekleme süresi öneriliyor.

Kurban etinin kesilmesiyle birlikte aradan geçen birkaç saat sonrasında buzdolabında herhangi bir dinlendirme olmadan kavurmalar yapılabiliyor.

Eti marine etmemek

Az önce ‘etin çözülmesini beklememek’ başlığı altında buzdolabından çıkarılan etin hemen işleme tabi tutulmasıyla sertleştiğinden bahsetmiştik. Benzer durum etin marine edilmemesi için de geçerli. Bu gibi durumlarda et sertleştiği için doğal olarak kendi lezzetini kaybediyor. Pişirdiğiniz etin yumuşak şekilde olmasını istiyorsanız mutlaka marine etmeniz gerekiyor. Marine için de kullanabileceğiniz birçok farklı malzeme var. Bunlar arasında ilk sırada ise süt ve tereyağı geliyor.

Pişirdiğiniz etin yumuşak şekilde olmasını istiyorsanız mutlaka marine etmeniz gerekiyor.

Yüksek ateşte ızgara yapmak

Yine ‘klasik’ halini alan bir diğer hata ise ızgara yapımı. Kurban etinden ızgara yaparken yüksek ateş kullanılıyor ve bu da aslında hem sağlık açısından dezavantaj oluşturuyor hem de etin tadının kaybolmasına neden oluyor. Çünkü etin dışı yanıyor ve içi de pişmiyor. Doğal olarak dış kısmını sıyırsanız da içi çiğ kalmış oluyor. Ateşin güzelce yanmasını beklemek ve çok yüksek ateşte et pişirmemek en doğrusu.

Ateşin güzelce yanmasını beklemek ve çok yüksek ateşte et pişirmemek en doğrusu.

Kısık ateşte kavurma yapmak

Yüksek ateşi kavurma yapmak için tercih edebilirsiniz. Buradaki önemli nokta kavurma yapımı sırasında aslında kısık ateşin etin suyunu salmasına neden olacağı gerçeği. Yani etin sulanmasını istemiyorsanız yüksek ateşte kavurma yapabilirsiniz. Üstelik ek bir su ya da yağ katmanıza da gerek yok. Etin kendi suyu ve yağı kavurma için yeterli oluyor.

Etin kendi suyu ve yağı kavurma için yeterli oluyor.

Kavurma yaparken tereyağını hemen eklemek

Yine ‘kavurma’ başlığı altında değerlendirebileceğimiz bir diğer madde ise tereyağı. Az önce de bahsettiğimiz gibi kavurma yaparken yüksek ateşin tercih edilmesi gerekiyor. Ayrıca bu sırada tereyağını eklemekte acele etmeyin. Yani birçok kişi eti tavaya yerleştirir yerleştirmez tereyağını da ekliyor. Ama bu aslında sıkı düşülen hatalardan biri. Kavurma yaparken 10-15 dakika boyunca etin kendi yağında pişmesini bekleyin. Daha sonrasında isteğe bağlı olarak tereyağını ekleyin. Bu şekilde çok daha sağlıklı ve verimli sonuç elde edebilirsiniz.

Eti pişirirken baharatları hemen eklemek

Sizin de defalarca fark etmiş olabileceğiniz gibi birçok kişi eti pişirirken baharatları da hemen ekleyebiliyor. Ancak doğrusu etin pişmesini bekleyip baharatları en son eklemek. Peki ama neden? Bu soru da çok fazla geliyor ve karabiber, tuz ya da benzer baharatların en son aşamada eklenmesi etin daha lezzetli olmasını sağlıyor. Baharatları sonradan atmak etin sertleşmesini de önlüyor.

Baharatları sonradan atmak etin sertleşmesini de önlüyor.

Kurban Bayramı’nda kesilen kurban sonrasında etin hemen tüketilmesi yapılan en büyük hata. Az önce de bahsettiğimiz üzere dinlendirme; marine etme, ızgara yaparken yüksek ateşten koruma ve kısık ateşte kavurma yapma gibi durumlardan da kaçınmak gerekiyor. Bu sayede etin tam tadını alabileceğiniz gibi sağlığınızı da korumuş oluyorsunuz. Ufak ama dikkat edilmesi gereken bu tüyolarla birlikte artık kurban etinizi afiyetle pişirebilir ve yiyebilirsiniz. Şimdiden Allah kabul etsin ve afiyet olsun.