Bozulmadan kullan: Gıdaların raf ömrü ne kadar?
Bozulmadan kullan: Gıdaların raf ömrü ne kadar?
Her ne kadar mutfağımızda bulunan hiçbir gıda çöpe gitsin istemesek de zaman zaman; bozulmuş gıdalarla karşı karşıya kaldığımız olabiliyor. Bunun en büyük sebebi doğru saklama koşullarında saklanmamış olmaları olsa da raf ömrü dolan gıdalar da mutfaklarımızdaki israfın en büyük sebeplerinden...
- İçindekiler
- 1. Sütün raf ömrü ne kadar?
- 2. Yoğurdun raf ömrü ne kadar?
- 3. Peynirin raf ömrü ne kadar?
- 4. Tereyağının raf ömrü ne kadar?
- 5. Yumurtanın raf ömrü ne kadar?
- 6. Balığın raf ömrü ne kadar?
- 7. Tavuğun raf ömrü ne kadar?
- 8. Kırmızı etin raf ömrü ne kadar?
- 9. Bakliyatların raf ömrü ne kadar?
- 10. Konservelerin raf ömrü ne kadar?
- 11. Makarnanın raf ömrü ne kadar?
- 12. Çayın raf ömrü ne kadar?
Tam da bu sebeple gıdalarımızı bozulmadan kullanmak israfı engellemek adına yapabileceğimiz en doğru şeylerden biri. Peki ya gıdaların raf ömrü ne kadar? Ya da gıdaların raf ömrünü uzatmak adına yapabileceğimiz bir şey var mı? Tüm bu soruların cevabı için sizleri şöyle alalım.
Raf ömrü nedir?
Raf ömrü en bilimsel tabirle: gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik dayanım süresi olarak ifade edilir. Yani bir gıdanın raf ömrü; gıdanın güvenliği ve kalitesi maksimum şekilde korunarak, uygun depolama koşularında tutulabildiği sürenin uzunluğu olarak da adlandırabilir.
Şimdi ise sıra mutfağımızda en sık kullandığımız gıdaların raf ömürlerini öğrenmekte. Sütünden, peynirine, çayından, şekerine mutfaklarımızın demirbaşları olarak adlandırdığımız o gıdaların raf ömrü ne kadar? Öğrenme vakti!
Sütün raf ömrü ne kadar?
Çocukluğumuzdan itibaren tüketmeye başladığımız ve belki de hayatımız boyunca en çok tükettiğimiz şeylerin başında yer alan sütün raf ömrü: 2 gün. Evet yanlış duymadınız hayatımızın her alanında karşımıza çıkan pastörize sütler kutusu açıldıktan sonra yalnızca 2 gün buzdolabında saklanabilir.
Yoğurdun raf ömrü ne kadar?
Birçok yemeğin yanında tükettiğimiz, bazen tek başına kaşık kaşık yediğimiz yoğurdun raf ömrünü duymaya hazır mısınız? Ev yapımı yoğurtlar buzdolabında 2-3 gün; hazır yoğurtlar ise buzdolabında 4-5 gün saklanabilir.
Peynirin raf ömrü ne kadar?
Peynirin raf ömrü çeşidine göre farklılık gösterse de basit bir genelleme yapmak mümkün. Genellikle olgun, sert veya küflü peynirler 1 seneye kadar dayanabiliyorken; taze peynirlerde bu durum maksimum 1 hafta ile sınırlı.
Tereyağının raf ömrü ne kadar?
Sıcacık ekmeklerin üstüne sürdüğümüz, pilavımıza, kurabiyelerimize kattığımız tereyağının raf ömrü ise; buzdolabında hava almayacak şekilde muhafaza edildiği takdirde 1-3 ay arasında değişirken; sade yağ halinde 3-6 ay arası olabiliyor.
Yumurtanın raf ömrü ne kadar?
Omletlerimizin, menemenlerimizin, keklerimizin, böreklerimizin ana malzemesi yumurta mutfağımızın en sık kullanılan temel gıdalarından biri. Mutfağımızın demirbaşı yumurtanın raf ömrü: Buzdolabında uygun koşullarda muhafaza edildiği takdirde 3-5 hafta arasında değişiyor.
Balığın raf ömrü ne kadar?
Balık kokusu birçok insanı rahatsız ediyorken, bozulmuş balık kokusu... İşte bu duruma hiç maruz kalmayın diye balığın raf ömrünü bilmekte fayda var. Taze balığın buzdolabının soğutucu kısmındaki raf ömrü 2-3 gün arasında değişir.
Tavuğun raf ömrü ne kadar?
Tavuk eti severler buraya! Tavuk etinin buzdolabında uygun koşullarda muhafaza edildiği takdirde durabileceği maksimum süre 2-3 gün.
Kırmızı etin raf ömrü ne kadar?
Dana, kuzu, koyun... Ne olduğu fark etmeksizin raf ömürleri aynı. Kasaptan aldığınız ambalajında, buzdolabında uygun koşullarda muhafaza ettiğiniz takdirde; kuşbaşı ve kıyma buzdolabında 2-3 gün, daha büyük parçalar ise 3-4 gün dayanır.
Bakliyatların raf ömrü ne kadar?
Sofralarımızdan eksik olmayan bakliyatların raf ömrünü bilmeyen var mı? Şayet varsa hemen bilinçlenmek de fayda var. Kuru bakliyatlar; kuru ve serin yerlerde, ağzı sıkıca kapalı kavanozlarda yıllar yılı saklanabilir lakin 1 sene içerisinde yavaş yavaş bayatlamaya başlayacağından yemeklerinizin tadı eskisi gibi olmaz ve çok zor pişmeye başlarlar.
Konservelerin raf ömrü ne kadar?
Mutfaklarımızın gizli kahramanları konservelerin raf ömürleri ise şöyle: Domates salçası, domates sosu vs. ürünlerin 12-18 ay. Konserve bakliyatların vs. ise 24 ay. Lakin burada önemli bir nokta var ki: Saklama koşulları. Konservelerinizi serin ve kuru yerlerde muhafaza etmediğiniz takdirde raf ömürlerini kısaltmış olacaksınız.
Makarnanın raf ömrü ne kadar?
Öğrenci evlerinin dostu makarnanın raf ömrü ise 12-18 ay arasında değişiyor. Tabii bunun yalnızca paketli makarnalar için geçerli olduğunu söylememize gerek yoktur diye düşünüyoruz...
Çayın raf ömrü ne kadar?
Her sabah güne başlarken, her akşam sohbetlerinde asla yanımızdan ayıramadığımız çay; kuru, karanlık ve serin bir yerde muhafaza edildiği takdirde 6-12 ay arası dayanabilir.