Bolu'da yüzyıllardır yapılan kızılcık tarhanası
Bolu'da yüzyıllardır yapılan kızılcık tarhanası
2017 yılında coğrafi işaret alan ve başlı başına şifa deposu olan kızılcık tarhanası, Bolu dağlarında kendiliğinden yetişen kızılcıklarla hazırlanıyor. Bildiğimiz tarhanalardan çok farklı olan kızılcık tarhanası, Bolulular için başlı başına bir kültür. Yüzyıllardan beri yapılan kızılcık tarhanası, kendine has rengiyle de diğer tarhanalardan kolayca ayırt edilebiliyor.
Kızılcık meyvesinden yapılan kızılcık tarhanası, Bolu'da kışları şifa niyetine içilen bir çorba. Bildiğimiz tarhanalardan çok farklı olan kızılcık tarhanası, Bolu dağlarında kendiliğinden yetişen kızılcık meyvelerinin püre haline getirilmesiyle elde ediliyor. Püre haline getirilen kızılcık meyvelerinin içerisine kırmızı ekmeklik buğday unu ve tuzun da karıştırılmasıyla hazırlanan kızılcık tarhanası güneş görmeyen kapalı bir yerde kurutuluyor. Bunun sebebi ise güneşte kuruyan tarhanaların renginde oluşan değişim.
Kızılcık tarhanası nasıl pişirilir?
Toz halinde olan kızılcık tarhanası, pişirilmeden önce 1 bardak suyun içerisinde yarım saat çözünmesi için bekletilir. Tarhana çözündükten sonra bir tencerenin içerisinde yağ ve salçayı kavurun ardından içerisine çözünen kızılcık tarhanasını ekleyin. Salçayla birlikte kızılcık tarhanasını da iki kere karıştırdıktan sonra yaklaşık 4 bardak su ekleyip hiç bırakmadan karıştırın. Çorba kaynayınca tarhana hazır demektir.
Kızılcık tarhanasının faydaları
Lezzetli bir çorba olmasının yanı sıra şifasıyla da bilinen kızılcık tarhanası, enfeksiyona karşı koruyor. Bağışıklık sistemini de güçlendiren kızılcık tarhanası, özellikle soğuk algınlığında hastalığı çabuk atlatmaya yardımcı oluyor. Tüm bunların yanı sıra mide problemlerine de iyi geldiğinden Bolu'da bu tarz sorunlarda akla ilk önce kızılcık tarhanası geliyor.