Boğaz ağrısına ne iyi gelir?
Boğaz ağrısına ne iyi gelir?
Bilhassa kış aylarında en çok şikayet edilen noktalardan birisi boğaz ağrısı, nezle ve grip gibi rahatsızlıklar oluyor. Boğaz ağrısı aynı zamanda yutkunamama, acı veya yanma hissi de verebiliyor. Dolayısıyla bu his birkaç gün içinde bile can sıkıcı hale gelebiliyor. Ama hastaneye gitmeden önce temel bitkisel yöntemlerle boğaz ağrısına çözüm üretebilmek mümkün.
Özellikle evde bitkisel çözümlerle boğaz ağrısını geçirmek için çok fazla yöntem var. Burada kilit nokta aslında hangi bitkinin tam olarak hangi görevi gerçekleştirdiği, yani neye iyi geldiği. Tamamen bitkisel yöntemleri temel aldığımız konumuzda boğaz ağrısına hangi bitkilerin iyi geldiğini anlatıyoruz.
Boğaz ağrısı neden olur?
Öncelikle boğaz ağrısının neden olduğuna bakalım. Çünkü boğazı ağrıyanlar öncelikle bu hastalığın kaynağını arıyor. Aslında boğaz ağrısının birçok farklı nedeni olabiliyor. Özellikle üst solunum yollarındaki meydana gelen enfeksiyon boğaz ağrısını önemli oranda tetikliyor. Ancak az önce de bahsettiğimiz gibi kış aylarında artık boğaz ağrısı bir klasik olarak görülüyor. Bu yüzden sıkı giyinmek, boğazı sıcak tutmak ve iyi beslenmek şart.
Boğaz ağrısı belirtileri nelerdir?
Boğaz ağrısıyla birlikte vücudumuz birçok farklı belirti verir.
- • Grip ve nezle
- • Kış hastalıkları
- • Farenjit
- • Tonsillit
- • Akciğer enfeksiyonları
- • Halsizlik
- • Hapşılık
- • Öksürük
- • Yutkunmada güçlük
Aynı zamanda burun tıkanıklığıyla beraber, grip ve nezle gibi kış hastalıkları da boğaz ağrısıyla ortak noktalar taşıyor. Aynı zamanda yutkunmadaki güçlük de bunlara en somut örneklerden biri.
Boğaz ağrısına bitkisel çözümler
Boğaz ağrısı çekenlerin büyük bir bölümü öncelikle şurup ya da haplara yöneliyor. Ya da pastil de çok fazla tercih ediliyor. Ancak daha çok bu tip kış hastalarında boğaz ağrısına bitkisel çözümler üretmekte fayda var. Hatta sıcak bir çorba bile aslında boğaz ağrısını kısmen rahatlatabiliyor. Ancak geçmeyen boğaz ağrıları için yelpazeyi biraz daha genişletmekte gerekiyor.
Doktora gitmeden ya da ilaç almadan yapılabilecek çok fazla şey var. Özellikle de boğaz ağrısında doğal yöntemler epey etkili. Böylece tamamen bitkisel çözümler sayesinde de boğaz ağrısını geçirmek mümkün oluyor. Soğuk algınlığı gibi durumlarda boğaz ağrısıyla birlikte bitkisel çözümlere yer vermek ve tedavi yöntemlerine bunları da eklemek epey etkili sonuçlar almanızı sağlayabilir. Üstelik burun tıkanıklığı gibi daha çok kış ayları problemleri de bu yöntemlerle kısa sürede geçirilebiliyor.
Boğaz ağrısına evde yapılabilecekler
Boğaz ağrısının ‘bitkisel çözümleri’ arasında ilk sırada papatya çayı yer alıyor. Uzmanların söylediği de bu, internette küçük bir arama yaptığınızda da karşınıza çıkacak olan bu. Boğaz ağrısını doğal yöntemlerle geçirmek isteyenlerin bu iltihap sökücü bitkinin çayını içmesinde yarar var. Yine benzer şekilde adaçayı da aslında benzer işlevi görüyor. Özellikle mukozayı koruyucu bir şekilde kapladığı için adaçayı da kış aylarında boğaz ağrılarını gidermek için tercih ediliyor.
Diğer çözümler arasında nane ve rezene var. Her ne kadar ilk bitkisel çözümler genellikle papatya çayı ve adaçayı olsa da alternatifler arasında nane ve rezene de tercih ediliyor. Özellikle öksürüğü olanlar için de balgam söktürücü etkisi sebebiyle rezeneyi kullanabilirsiniz. Nane de esansiyel yağları dezenfekte etmesi nedeniyle boğazdaki mikropların yok edilmesinde önemli bir görev üstleniyor.
Son olarak önerilerden biri de hindistan cevizi yağı. Normal şartlarda hindistan cevizi daha çok diş etlerinin sağlıklı kalması için pek çok kişi tarafından tercih ediliyor olsa da aslında boğaz ağrısını geçirme etkisi de büyük. Özellikle de anti inflamatuar özellikleri sayesinde boğaz iltihaplarına çok iyi geldiği biliniyor.
Grip ve soğuk algınlığı çayı tarifi.
Boğaz ağrısı nasıl geçer?
Boğaz ağrısının geçmesi için öncelikle günlük sıvı alım miktarına dikkat etmek gerekiyor. Boğazda hissedilen mukozanın yumuşaması ve enfeksiyon oluşum riskinin azalmasıyla rahatlama hissi geliyor. Ayrıca özellikle bu dönemde çok sıcak ya da çok soğuk yiyecek ya da içecekler tüketmemeye gayret etmek gerekiyor. Bir diğer husus çok yüksek sesle ya da bağırarak konuşma. Özellikle öğretmenlerde ya da sunum yapan kişilerde bu sebeple boğaz ağrısı oluşabiliyor. Bilhassa bu süreçte sesi daha iyi kontrol etmekte yarar var. Son olarak yatmadan önce ortamın nem dengesini sağlamak için kış aylarında kalorifer peteğinin üzerine bir bardak su koyabilirsiniz. Bu aslında ortamın nem dengesini sağladığı gibi boğazınızın kurumasını da engeller.
Evet; toparlayacak olursak boğaz ağrısına evde uygulanabilecek çok fazla çözüm var. Bunlar arasında bitkisel çözümleri ilk sıraya almakta yarar var. Zira adaçayı ve papatya çayı en makul olanlar arasında. Taze ve kuru şekilde aktarlardan satın alabileceğiniz bu bitkiler aynı zamanda kapalı olarak kutularda da satılıyor; yani marketlerden de satın alabilirsiniz. Yani temini epey kolay. Kaynatıp içtiğinizde boğazınızın rahatladığınızı hissedeceksiniz. Benzer şekilde naneyi kaynatarak bir fincana koyup içebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken konu suyun kaynar olmaması. Çünkü aşırı sıcaklık boğazınızı daha kötü yapabilir.