Bitki çayları nasıl tüketilmeli? Hangi bitki çayı nasıl hazırlanır?
Bitki çayları nasıl tüketilmeli? Hangi bitki çayı nasıl hazırlanır?
Yaz kış elinden bitki çayları düşmeyenleri şöyle alalım! Bitki çayları nasıl tüketilmeli? Hangi çaylar demlenir? Hangi çaylar kaynatılır? Bitki çayları nasıl hazırlanır? Tüm bu soruların cevabıyla biz geldik. Bitki çaylarınızı hazırlamadan önce bu yazımıza göz atmayı unutmamakta fayda var...
Son zamanlarda bitki çayları fitoterapi ile beraber tekrar değer kazandı ve birçok rahatsızlığın tedavisinde sıklıkla kullanılmaya başlandı. Kısaca bitkilerle tedavi olarak adlandırabileceğimiz fitoterapi yöntemlerinden biri olan bitki çaylarıyla tedaviyi ciddi rahatsızlıklarınızın tedavisinde denemeden önce ise uzman hekimlere danışmakta fayda olduğunun da altını çizelim ve bitki çaylarını nasıl tüketmemiz gerektiğine geçelim...
Bitki çayları hazırlama teknikleri nelerdir?
Bitki çayları üç temel şekilde hazırlanır: Demleme, kaynatma ve bekletme. Peki hangi bitki çayları demlenir? Hangi bitki çayları kaynatılır? Ve hangi bitki çayları bekletilerek hazırlanır? Tüm bunların cevabını öğrenmeye hazır mıyız?
İnfüzyon (Demleme)
Bitkinin çiçek ve yaprak gibi yumuşak kısımlarının kullanıldığı durumlarda sıklıkla demleme yani infüzyon yöntemi tercih edilir. Özellikle uçucu yağ içeren bitkilerde de mutlaka infüzyon yöntemine başvurulur. Bitki çaylarını demlerken ise bu yönteme göre demleyebiliriz:
- Bir yemek kaşığı kurutulmuş bitkinin üzerine, bir bardak kaynar su ilave edin.
- Demliğin ağzı kapatılır ve 5‐10 dk bekletin.
- Bekleyen çayınızı süzün ve ılıdıktan sonra şeker eklemeden tüketin.
Dekoksiyon (Kaynatma)
Bitkilerin kök, kabuk ve tohum gibi sert kısımlarıyla çay yapmak istediğiniz durumlarda, bu tip sert maddelerin özlerinin suya geçişi çok daha zor olduğundan kaynatma yani dekoksiyon işlemi tercih edilir. Bitki çaylarını kaynatırken ise bu yönteme göre kaynatabiliriz:
- Bir yemek kaşığı kurutulmuş bitkinin üzerine, bir bardak soğuk su ilave edin. Ve mümkünse porselen veyahut cam bir demlik içinde 5-10 dakika kadar kaynatın.
- Kaynayan çayınızı süzün ve ılıdıktan sonra şeker eklemeden tüketin.
Maserasyon (Bekletme)
Müsilaj içeren bitkilerden çay yapmak istediğimiz takdirde tercih edilmesi gereken işlem maserasyon yani bekletmedir. Maserasyon işlemi ise şu şekilde uygulanabilir:
- Küçük parçalara bölünmüş bitkilerin üzerine su eklenir ve cam şişeye koyun.
- Şişenin ağzını sıkıca kapatarak, oda sıcaklığında 6‐8 saat bekletin.
- Ara ara çalkalayın.
- Soğuk veya içmeden önce ısıtarak ılık şekilde tüketin.
Bitki çayları nasıl tüketilmeli?
Gelelim bir diğer önemli soruya: Bitki çayları nasıl tüketilmeli? Bu kullanacağınız bitkiden bitkiye göre değişse de tüm bitki çaylarını tüketirken dikkat etmemiz gereken ortak hususlar var. Örneğin: Bitki çaylarını limon, bal vb. şeylerle tatlandırmak etkilerini yitirmelerine sebep olacağından pek de tavsiye edilmez.
Kış çayı olarak adlandırdığımız bitki karışımlarını sıklıkla tercih etsek de, uzmanlar bitkileri karıştırmama taraftarı. Bitkiler bazen kendi aralarında reaksiyona girebildiğinden toksik bir hal almamaları ve etkilerini yitirmemeleri için uzmanlarca her bitkiyi tek başına hazırlamakta fayda var.
Hangi bitki çayı nasıl hazırlanır?
Ihlamur - İnfüzyon (Demleme)
Papatya - İnfüzyon (Demleme)
Zencefil - Dekoksiyon (Kaynatma)
Zerdeçal - Dekoksiyon (Kaynatma)
Adaçayı - İnfüzyon (Demleme)
Ebegümeci - İnfüzyon (Demleme)
Hatmi çiçeği - İnfüzyon (Demleme)
Ökaliptus - İnfüzyon (Demleme)
Ekinezya - İnfüzyon ve Dekoksiyon (Demleme ve Kaynatma)
Meyan kökü - Dekoksiyon (Kaynatma)
Nane - İnfüzyon (Demleme)
Tarçın kabuğu - Dekoksiyon (Kaynatma)
Rezene - İnfüzyon (Demleme)
Yeşil çay - İnfüzyon (Demleme)