Beynimizin düşmanı: İşlenmiş gıdalar
Beynimizin düşmanı: İşlenmiş gıdalar
Şeker, tuz, katkı maddeleri ve trans yağlarla dolu olan işlenmiş gıdalar, beyin sağlığımızda olumsuz etkiler bırakıyor. Lokmacığınız sizi çok sevdiğinden işlenmiş gıdaların beyin sağlığınıza olan etkilerini araştırdı. Hazırsanız, işlenmiş gıdaların beyne olan zararlarına daha yakından bakalım.
Günlük yaşantımızın vazgeçilmezi haline gelen işlenmiş gıdalar, tempolu yaşam biçimimizde pratik bir çözüm gibi görünse de aslında sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek birçok faktörü barındırır. Gelin, işlenmiş gıdaların beyne olan zararları nelermiş birlikte bakalım.
İşlenmiş gıdalar, genellikle raf ömrünü uzatmak, tatlandırmak veya daha çekici hale getirmek için çeşitli kimyasal işlemlerden geçen yiyeceklerdir. Bu işlemlerden geçirilen gıdalar, doğal besin değerlerini kaybettiğinden dolayı zararlı hale gelir. ''Peki Lokmacığım işlenmiş gıdalar hangileridir?'' diye merak ediyorsanız; fast food, çikolatalar, şekerlemeler ve hazır noodle gibi birçok gıda işlenmiş yiyecekler arasındadır.
İşlenmiş gıdaların içeriği büyük tehlike saçıyor!
Şeker ve tuz
İşlenmiş gıdalarda yer alan şeker ve tuz oranı sağlığımız açısından oldukça büyük problemler doğuruyor. Bu problemlerin başında ise diyabet, obezite ve tansiyon geliyor. Bununla da sınırlı kalmayan şeker ve tuz ikilisi, beyin fonksiyonlarının da yavaş çalışmasını tetiklemektedir.
Katkı maddeleri
''İşlenmiş gıdaları neden çok seviyoruz, hiç düşündünüz mü?'' Sebebi oldukça basit: katkı maddeleri! İşlenmiş gıdaların hepsinde yer alan renklendirici, tatlandırıcı ve koruyucu maddeleri, bu tarz yiyecekleri daha da çok sevmemizi sağlıyor. Fakat bu katkı maddeleri, hiperaktivite bozukluğundan hafıza zayıflığına kadar birçok farklı hasara yol açıyor.
Trans yağlar
Kötü kolesterolü artırmada en büyük rolü üstlenen trans yağlar, maalesef işlenmiş gıdalarda en çok rastladığımız maddeler arasında yer alıyor. Bununla sınırlı kalmayan trans yağlar, beyin-damar hastalıklarında da başrol.
Beyin sağlığını bozuyor!
Yapılan araştırmalar, işlenmiş gıdaların hafıza problemlerine yol açtığını kanıtladı. Aşırı şeker içeren işlenmiş gıdalar, kısa süreli enerji artışlarına neden olduğundan dolayı enerji patlamalarına yol açmaktadır. Ancak bu enerji patlaması daha sonra konsantrasyon düşüşü yapıyor. Bununla da sınırlı kalmayan işlenmiş gıdalar, ruhsal durum değişikliğinin en büyük sebepleri arasında.