Balık nasıl saklanır? Balığı dondurucuda muhafaza etmenin püf noktaları

Balık nasıl saklanır? Balığı dondurucuda muhafaza etmenin püf noktaları

HABER MASASI
Abone Ol

Söz konusu balık olduğunda her ne kadar alındığı gün içerisinde taze taze tüketmeyi oldukça sevsek de kimi zaman balıkları dondurucuda saklamamızı gerektiren durumlarla da karşılaşabiliyoruz. İşte bu gibi anlarda balığı dondurucuda en doğru ne şekilde muhafaza edebiliriz? Ya da balık dondurucuda saklanır mı? gibi sorular epey aklımızı karıştırabilir. Biz de Lokma olarak bu konuya el koyalım ve çok sevdiğimiz balık söz konusu iken en doğru önerileri bu başlık altında toplayıp, sizlerle paylaşalım istiyoruz. Size mutfaklarınızda pişsin istediğiniz en lezzetli, en taze balıkları mevsiminde bol bol almak ve arkanıza yaslanıp bu yazımızı keyifle okumak düşüyor. :)

Her ne kadar yaz bir başka güzel olsa da sonbahar ve kışı bizim için oldukça güzel kılan bir sebebimiz var; o da elbette ki balık. Av yasağının kalkmasıyla beraber balıkçılar işlerine sofralar da balıklara kavuşuyor ve tüm kış boyunca en taze, en lezzetli balıklar sofralarda yerlerini alıyor.

• Balıkları buzluklarınızda veya derin dondurucularda saklamadan önce yapmanız gereken en önemli işlem; balığınızın içini güzelce temizlemek. Balığı dondurucuya olduğu gibi atmanız oldukça riskli.

• İçerisini güzelce temizlediğiniz balıklarınızı iyice yıkamak yapacağınız bir sonraki işlem. Kısacası balıkları her anlamda temizlenmiş olarak dondurucuda saklamanız oldukça önemli.

• Son yıllarda hemen hemen tüm buzdolaplarında kullanımı yaygınlaşmaya başlayan no-frost sistem hava üfleyerek çalıştığı için balıkların derisini kurutan bir çalışma sistemine sahip. Bu durumla baş edebilmek için balıklarınızı kaplarda veya kalın bir şekilde streçleyerek dolapta muhafaza etmeniz en doğru yöntem.

• Balıkları kaplarda muhafaza etmek yerine streçlemeyi tercih ederseniz buzdolabı poşetine yerleştirerek içine hava girmeyecek şekilde ağzını sıkıca kapamanız gerekir. Bu şekilde büyük balıkları 4-5 ay kadar ilk günkü tazeliğiyle saklamanız mümkün.

• Küçük balıkları da aynı şekilde güzelce yıkayıp, kuruladıktan sonra porsiyonlar halinde buzdolabı poşetinde saklayabilirsiniz.

• Balıklarınızı dondurucuya atmadan önce tuzlamak etin diriliğini korumak için oldukça önemli bir püf nokta.

• Dondurduğunuz balıkları çözdüğünüz takdirde mutlaka tümünü tüketmelisiniz çünkü çözdürdüğünüz balıkları tekrar dondurmak bakteri üremesine sebep olacaktır.

Balıkları şoklama yöntemiyle dondurucuda saklamak da en iyi yöntemlerden biri. Şöyle ki balığınızı dondurucuya attıktan 4-5 saat sonra çıkarıp bir kovanın içerisine doldurduğunuz oda sıcaklığında suyun içerisine daldırıp çıkartarak tekrar dondurucuya atarsanız balığın üzerinde oluşacak ince buz tabakası sayesinde oldukça doğal bir metotla balıklarınızı ilk günkü tazeliğiyle muhafaza edebilirsiniz.