Bakliyatları doğru mu saklıyoruz? Bakliyatlar nasıl saklanır?
Bakliyatları doğru mu saklıyoruz? Bakliyatlar nasıl saklanır?
Olmazsa olmazlarımız arasında yer alan kuru fasulye, mercimek ve nohut gibi bakliyatları genellikle kilolarla alıyoruz. Bu sebeple uygun saklama koşulları uygulanmadığı takdirde böceklenme veya küflenme gibi problemler doğuyor. "Peki bakliyatları nasıl saklamalıyız Lokmacığım?" derseniz gelin anlatalım.
Cam kavanozlara koyun
Hem sağlık açısından hem de içerisinde yer alan baklagilleri rahat görebilmek adına cam kavanozlar en ideal saklama yöntemlerinden biridir.
Defne yaprağı kullanın
Bakliyatları kilo kilo alanlardansanız içerisine 1-2 yaprak defne ekleyebilirsiniz. Bu sayede aldığınız bakliyatlar böceklenmeyecektir.
Bez torbalarda saklayın
Kavanozlarda saklamak için yeterli alanınız yoksa bez torbalar içerisinde de saklayabilirsiniz. Bu sayede bakliyatlarınız güneş ışığı almayacak ve daha uzun süre dayanacaktır.
Güneş ışığı almamasını sağlayın
Bakliyatlar, 20 dereceden fazla ısıya maruz kalmamalıdır. Bu sebeple güneş ışığını doğrudan alan bakliyatlar, yüksek ısıya maruz kalacakları için nemlenerek kısa süre içerisinde küflenecektir.
Derin dondurucuda saklayın
İster haşlayarak isterseniz de kuru halleriyle derin dondurucuya koyabileceğiniz bakliyatlar, bu şekilde daha uzun süre dayanacaktır.
Tuz ekleyin
Cam kavanozlarda sakladığınız bakliyatlarınızın nemlenmemesi için içerisine tuz ekleyebilirsiniz. "Peki Lokmacığım bunun bir ölçüsü var mı?" Diyecek olursanız açıklayalım: 1 kilo bakliyatınıza 1 yemek kaşığı tuz ekleyerek nemlenmesini önleyebilirsiniz.
Bozuk taneleri ayıklayın
Bakliyatlarınızı saklarken içerisinde bozuk tanelerin olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde içerisinde bir adet bile bozuk tane olursa bütün bakliyatınızı zamanla bozacaktır.