Baklagil pişirirken bunlara dikkat!
Baklagil pişirirken bunlara dikkat!
Kuru fasulye, nohut, mercimek... Sofralarımızın baş tacı olan baklagilleri pişirirken nerelerde hata yapıyoruz? Baklagiller neden gaz yapıyor? Baklagilleri pişirirken nelere dikkat etmeliyiz? Mutfağa ve baklagillere dair bilmeniz gereken her şeyin cevabı Lokmacığınızda sizleri bekliyor!
Bakliyat suyuna karbonat eklemeyin!
Genellikle pişme süresi oldukça uzun olan bakliyatların pişme sürelerini kısaltmak adına yapılan bir şey var ki o da mutfakta en sık yapılan hataların başında yer alıyor. Bakliyatların pişme suyuna karbonat eklemek. Öyle ki bakliyatlarınızın pişme suyuna ekleyeceğiniz karbonat bakliyatlarınızın tüm vitamin ve minerallerinin kaybolmasına sebep oluyor.
Haşlama suyunu süzün!
Bazı kesimler bakliyatların vitamin ve minerallerini kaybetmemesi için haşlama suyunun süzülmemesi gerektiğini söylese de köpük köpük olmuş haşlama suyu mideye rahatsızlık verir.
Yüksek ateşte pişirmeyin!
Nohut, mercimek, kuru fasulye ve niceleri... Tüm baklagillerin kısık ateşte pişirilmesi gerekiyor. Yüksek ateşte pişirdiğiniz takdirde baklagiller hem vitamin ve minerallerini kaybedecek hem de kabukları soyulacak.
Pişirirken soğuk su eklemeyin!
Baklagillerinizi pişirirken su eklemeniz gerekirse tercihinizi kesinlikle sıcak sudan yana kullanmanız gerekiyor. Soğuk su eklerseniz bakliyatlarınızın sertleşmesine sebep olursunuz.
Tuzu en baştan eklemeyin!
Bu kural yalnızca baklagiller için değil, her yemek için geçerli olan bir kural. Yemeğe tuzu eğer en baştan eklerseniz bu işlem pişirme sürenizi uzatır. Bu sebeple tuzu yemeğinize pişmesine yakın bir sürede eklemeniz gerekiyor.
Bol su ekleyin!
Kuru bakliyatlar piştikleri zamanlarda bile yemeğin suyunu çekmeye devam ettiklerinden, bakliyatları pişirirken bolca su eklemek yapabileceğiniz en doğru şeylerden biri.