Aşırı tuz tüketimi tadınızı kaçırabilir!

Aşırı tuz tüketimi tadınızı kaçırabilir!

ESRA ŞEN
Abone Ol

Ülkece tuzlu yemeği sevdiğimiz bir gerçek. Ancak uzmanlar fazla tuz tüketiminin sağlığımız açısından olumsuz yanları olduğuna vurgu yapıyor. Mide kanserinden göz problemlerine kadar birçok soruna yol açan tuzun vücudumuza olan diğer zararları nelermiş? Gelin bir inceleyelim.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre en çok tuz tüketen ülkeler arasında ilk sıralarda geliyoruz. Geçmişten beri gelen bu alışkanlığımız sayesinde birçok sağlık sorunuyla erken yaşta karşılaşmaktayız. Bundan dolayı Sağlık Bakanlığı 2011 yılından beri "Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı" kapsamında ülkemizde tüketilen tuz oranını aşağı çekmeyi hedefliyor. Tuz tüketimini azaltmak için program kapsamında tuzun sağlığımıza olan zararları üzerinden farkındalık yaratılmaya çalışılsa da yıllardır istenilen sonuca maalesef varılamadı. "Nedir bu tuzun zararı?" Diye soracak olursanız devam edelim.

Tansiyonu yükseltir

Hemen hemen hepimizin bildiği gibi tuz tansiyon yükselten bir gıda maddesidir. Fazla tuz tüketildiğinde ise kan basıncı yükselir. Bunun sonucunda ise tansiyonu düşürmek için daha fazla tansiyon ilacı kullanmak gerekir. Ancak tuzu hayatınızdan çıkarmadığınız sürece maalesef tansiyon ilaçları da pek işe yaramayacaktır.

Bağışıklık düşmanı

Aşırı tuz tüketimi bakterilerle savaşan koruyucularımızı azaltarak bağışıklık fonksiyonumuzu güçsüz hale getiriyor. Bunun sonucunda ise hastalıklardan daha kolay etkilenir hale geliyoruz.

Böbreklere zarar veriyor

Fazla tuzlu yediğimiz zaman idrarla protein atılımı ve böbreklerde kan basıncı artar. Bunun sonucunda ise böbrekler hasar görür. Ayrıca tuzlu beslenme, böbrek taşı oluşumuna da etki etmektedir.

Mide kanserine davetiye çıkarıyor

Yapılan araştırmalar, aşırı tuzlu beslenmenin mide kanseri sorununu ortaya çıkardığını söylemektedir. Henüz kesin olarak bir tanı konmasa da tuzlu beslenmenin mide koruyucu mukozaya zarar verdiği ve bunun sonucunda ise mide kanseri oluştuğu yönünde tezler var.

Gözlerde hasara yol açar

Tuzlu yemek yemenin tansiyon yükselttiğini söylemiştik. İşte bu tansiyon yükselmesi gözde görme yetesinin kaybolmasına kadar aşırı ciddi sorunlar doğurabilmektedir.

Kilo sandıklarınız ödem olabilir

Aşırı tuzlu yiyorsanız ve hafif kilonuz olduğunu düşünüyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Tuzlu yemek yemek vücutta ödem yaptığından dolayı şişkinlik ve kilo gibi görünebilmektedir. Bu sebeple tuz tüketimini azaltarak istediğiniz görünüme kavuşabilirsiniz.

Günlük tuz tüketim miktarı ne kadar olmalı?

Günlük tüketmeniz gereken tuz miktarını hesaplayabilmeniz için kullandığınız tuzun içerisinde yer alan sodyum miktarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Kullandığımız çoğu tuzların bileşimi %40 sodyum, %60 klor içerir. Bu sebeple yetişkin bir bireyin günlük tüketmesi gereken tuz miktarı, 6 gram. Yaklaşık 1 çay kaşığına tekabül eden 6 gram, 2.4 gram sodyum içermektedir.

Uzmanlar, 1 yaş altı bebeklerin böbrek gelişimi henüz tamamlanmadığından dolayı en fazla günlük 1 gram tuz yemelerini öneriyor. 1-3 yaş arasında bulunan bebekler için günlük tuz tüketim miktarı 2 gram iken, 4-6 yaş arası için 3 gramdır. 7-10 yaş aralığına sahip olan çocuklar en fazla 5 gram tüketebilirken, 11 yaş ve üzeri çocuklar ise 6 gram tuz oranını aşmamalıdır.

Bireyin yaşına uygun olarak önerilen tuz miktarını aşmak sağlık sorunlarını beraberinde getireceği için ölçülere dikkat etmek daha sağlıklı bir yaşam için faydalı olacaktır.

E ESRA ŞEN Pirimedya