Ardahan'da yetişen renkli mısırlar nasıl oluyor?

Ardahan'da yetişen renkli mısırlar nasıl oluyor?

ESRA ŞEN
Abone Ol

Daha önce her tanesinin bir sanat eseri gibi farklı renk olduğu mısır gördünüz mü? Büyük ihtimalle birçoğunuz "Lokmacığım mısır da mı renkli olur! Onların genleriyle oynanmıştır ya da boyanmıştır!" Diyeceksiniz ancak ikisi de değil! Ardahan’ın Posof ilçesinde rengarenk mısırlar yetişiyor. Peki ama nasıl?

Karadeniz iklimine sahip olduğu için Ardahan’ın en dikkat çeken ilçelerinden biri olan Posof’ta yüzyıllardır mısırlar rengarenk. İlk başta gören herkes için gerçek dışı olan bu mısırlar daha sonrasında GDO ve boya ihtimalini akıllara getirse de durum tamamen bunların dışında.

Yıllardır atalık tohumların aktarılmasıyla üretilen Posof mısırları, tamamen tozlaşmanın eseri. Kırmızı ve sarı mısırların edildikten sonra çiçek döneminde tozlaşmasından meydana gelen bu rengarenk mısırlar, hepimizin yediği mısırlardan daha da organik. Sarı ve kırmızı tohum ne kadar yakınsa o kadar yoğun ve farklı renkler meydana geliyor.

Yenildiğinde hiçbir sorun oluşturmayan bu renkli mısırlar, yılda 135 ton üretiliyor. Yöre halkı tarafından sadece yemek için kullanılmayan mısırlar, yoğun renkleriyle süslemelerde de kullanılıyor.

E ESRA ŞEN Pirimedya