A’dan Z’ye: Tavuk eti hakkında her şey
A’dan Z’ye: Tavuk eti hakkında her şey
Tavuk etini çok seviyor ve tercih ediyoruz. Ancak ne yazık ki birçok kişi iyi tavuk nasıl geçilir; tavuğun hangi bölümlerinden hangi etli yemekler yapılır ve tavuk nasıl marine edilir gibi konularda epey eksik. Ama hiç merak etmeyin çünkü bu rehberimizde tavuk eti hakkında hemen her şeyi anlatıyoruz. Daha sonrasında da sizleri lezzetli tariflerimizle baş başa bırakıyoruz.
Sağlıklı bir yaşam sürmek ve hayat kalitenizi arttırmak için dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan bir tanesi sağlıklı beslenmektir. Sağlıklı beslenme açısından beyaz et; kaliteli protein, düşük yağ, vitamin ve mineral içeriğiyle son derece güzel bir kaynaktır. Ülkemizde de çok fazla tercih edilen ve beyaz et denildiğinde akla ilk gelen tavukla yazımıza başlıyoruz.
Tavuk eti hem lezzetiyle hem de diğer yemeklerle olan uyumuyla her mutfakta, yemek pişirilen her yerde en çok tercih edilen menülerden bir tanesi. Yüksek besin değeri, kolay sindirilebilir olması, vitamin ve demir kaynağı olmasıyla hem çocuklar için hem de yetişkinler için rahatlıkla tercih edilebilir. İsterseniz diyetlerde de kullanılabilir, tansiyonu dengeler ve kolesterolün de kontrol altında tutulması sağlanır. Kısaca tavukla ilgili verdiğimiz bilgilerden sonra hemen püf noktalarına geçerek iyi bir tavuk yemeği yapmak için gerekli olan tüm maddeleri sıralayalım.
İyi tavuk nasıl seçilir ve tavuğun bölümleri nelerdir?
İyi bir yemek yapmak için en önemli kriter kaliteli malzemeler kullanmaktadır. Bu malzemeler ne kadar taze ve ne kadar az işlenmiş olursa elbette yemekleriniz de aynı oranda daha lezzetli olacaktır. Özellikle et, ya da balık yemeği yapacaksanız burada seçtiğiniz malzemelerin son derece önemi vardır. Tavuk içinde aynı şey geçerlidir… Hangi tavuk yemeğini yaparsanız ona göre alacağınız malzemenin taze olması gerekmektedir. Her tavuk yemeğinde her tavuk eti kullanılmadığını hepimiz biliyoruz. Bu yüzden öncelikle seçtiğimiz yemeğe göre tavuk almak ilk önemli maddemiz olmalı. Peki bu tavuk nasıl olmalı? En güvendiğiniz yeri tercih etmekle alışverişe başlayabiliriz elbette… Sırada organik yani gezen tavuk bulmakta! Her yerde gördüğümüz ancak inandırıcılığını yitiren bu söylem maalesef ki çok önemli… Dediğimiz gibi güvendiğiniz bir yerden talep edeceğiniz gezen tavuk etiyle üstün lezzet sağlayarak emeğinizin karşılığını alabilirsiniz.
Lezzetli bir tavuk bulduktan sonra gelelim sorumuzun ikinci kısmına; tavuğun bölümleri nelerdir? Hangi yemekler için tavuğun hangi bölümlerini tercih etmeliyiz? Kalorisi en düşük olan ve en yüksek olan hangisidir? Evet sizde bu soruları tekrar etmeye başladıysanız cevapları hemen sizinle paylaşıp tüm soru işaretlerini gideriyoruz! İlk olarak tavuk eti deyince aklımıza tavuk göğsü geliyor. Tavuk etinde en çok bulunan ve her yemeğe yakışan bu bölüm üstelik oldukça da uygun fiyatlı. Kemiği, derisi ve kıkırdağı olmadan parlak bir yüzeye sahip hem çok lezzetli hemde tatlıda dahi kullanabileceğiniz bu lezzet oldukça pratik, yemek yaparken ekstra uğraş isteyip sizi yormayan kurtacısı bir lezzet olarak hepimizin favorisi : ) Sırada ise mangalların aranan yüzü tavuk kanatlarında! Hem mangallarda hem de kızartmalarda çok tercih edilmesinin sebebi yağlı bir deriye sahip olması. Tavuk göğsüne göre kalorisi daha yüksek olan kanatları isterseniz fırında,isterseniz mangalda ya da kızartarak yapabilirsiniz. Porsiyonları fazla fazla tutun ki bu lezzetli kanatlar herkese yetsin… Tavuk kanatlarından sonra geldik tavuk butlarına. Kalçalı butlar ve bagetler olarak ikiye ayrılsa da lezzetleri aynıdır. Yine mangal ve kızartmalar için tercih edilen bu tavuk etlerini çeşit çeşit soslarla farklı lezzetlere dönüştürmek mümkündür. Son olarak bahsetmek istediğimiz bölüm ise tavuğun kalçasıdır. Tavuk eti kadar lezzetli ve bol et bulunan bu bölümü tencere yemekle ri için tercih edebilirsiniz. Özellikle sebzelerle bir araya geldiğinde mutfağınızı muhteşem kokular saracaktır.
Tavuk nasıl marine edilir ve nasıl saklanır?
Evet geldik lezzetli bir tavuk yemeği için marine kısmına… Önceden hazırlamış olduğunuz tavukları en az 2 saat kadar marine ederek pişirdiğimizde nasıl lezzetli olduğuna şaşıracaksınız. Burada önemli olan tavuğun taze olması, dondurulmuş ve tekrar çözülmüş olmamasına dikkat etmeliyiz. Taze tavuk etlerini en basit yöntemle marine etmek için ihtiyacınız olan şey bir miktarsüt ya da sodadır. Bu şekilde harmanladığınız tavuk etini 2 saat bekleterek marinasyon işlemini tamamlamış olabilirsiniz. Daha aromalı bir tat isterseniz; zeytinyağı, rendelenmiş soğan suyu, süt, yoğurt, sarımsak, biberiye ve kekik gibi baharatlarla marinasyon yaparak lezzetine lezzet katabilirsiniz. En az 2 saat, fakat vaktiniz varsa daha da fazla bekleterek marine işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Şimdi sıra tavuk etini nasıl saklayacağımıza. Tavuk eti hemen bozulmaya müsait, sıcaklıkta bakteri üretmeye elverişli bir maddedir. Bu yüzden hiç hava almayacak şekilde sardığınız etleri derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Tekrardan kullanmak için ise vakitli bir şekilde çıkarıp buzdolabına koyarak yavaş yavaş çözülmesini sağlayabilirsiniz.
Fırında tavuk yapımı ile ilgili püf noktalar
Tavuk yemeklerini hazırlarken en pratik ve lezzetli olanları için fırını mutlaka kullanıyoruz. Hem lezzetini arttıran hemde bize zamandan kazandıran bu tarifler için fırın kullanımıyla ilgili püf noktalara ihtiyacımız var. Öncelikle fırında pişirmek istediğimiz tavuğun ve fırın ısı ayarını iyi yapmamız gerekiyor. Önceden ısıtılmış fırında yemekler her zaman daha iyi pişer. Eğer tavuğumuzu derin dondurucudan çıkarttıysak mutlaka çözülmesini bekleyip oda sıcaklığında da bekletmemiz gerekiyor. Tavuk ve fırındaki ısı ayarı dengeli olmalı ki yemeğimiz daha lezzetli olsun. İkinci püf noktamız ise tavuk etinin fırına giriş şekli. Eğer soslu bir tavuk yapmıyorsak tavuk etini mutlaka kuru olarak fırına koymalıyız. Daha çıtır çıtır olan tavukların lezzeti de daha güzel dağılacaktır. Eğer suyu tam kurumamış bir tavuğu ya da herhangi bir parçasını fırına koyarsanız ısıdan kaynaklanan bir nemlenme sonucu tavuğunuz yapış yapış olacaktır. Son olarak tavsiye edeceğimiz şey; fırından çıkar çıkmaz tavuk etini 10 dakika kadar bekletmeniz olacak. Bu sayede tavuğun suyu tüm yüzeye dağılır ve lezzeti daha da artar.
Tavuk pişirirken kokusunu engellemek için ise çok basit bir yöntemimiz var. Pişirme işlemi sırasında yanına limon, kekik, sarımsak ya da defne yaprağı ekleyerek kokunun dışarı çıkmasını engelleyebilirsiniz.
Tavuk göğsü nasıl pişirilir?
Tavuğun bölümlerini anlatırken tavuk göğsünün lezzetinden, pratik oluşundan ve kolay hazırlanabilmesinden bahsetmiştik. Şimdi nasıl pişirileceğini, püf noktalarını ve lezzet sırlarını sizinle paylaşıyoruz. İlk olarak işlemimize marine ile başlıyoruz. Hem yumuşak bir tavuk hem de daha lezzetli bir yemek ortaya çıkacaktır. Etlerine çentik attığınız tavukları ister yağ ve baharatlarla istersenizde süt ve yoğurtla marine edebilirsiniz. Marine işleminden sonra yüksek ısıya dayanıklı bir yağ örneğin tereyağı seçerek tercih edebilirsiniz. Daha sonra seçmiş olduğunuz döküm ya da altı kalın bir tavayla ısı işleminin aynı oranda dağıtılmasıyla üst seviyede lezzet elde edebilirsiniz. Önceden tavanızı mutlaka ısıtın, ısıtılmış tavada pişirdiğiniz tavuğun suyu içinde kalacağı için daha yumuşak bir tavuk elde edebilirsiniz. Yüksek ateşte pişirerek hazırlanan tavuk için şimdiden elinize sağlık!
Tavuk yemeklerinde krema nasıl kullanılır?
Muhteşem ikili tavuk ve krema buluşmasında püf noktalar nelerdir hemen kısaca özetleyelim. İlk olarak en önemli madde kremanın soğuk olmaması. Oda sıcaklığında bıraktığınız kremayı sıcak tavukta kullanabilirsiniz ancak direkt olarak dolaptan çıkarttığınız kremayı pişen tavuğa eklerseniz kesilmesini sağlayabilirsiniz. Oda sıcaklığında eklediğiniz kremayı özellikle kısık ateşte tutmalısınız. Hem kremayı eklerken hem de ekledikten sonra mutlaka kısık ateşte olması ve pişene kadar bu şekilde tutmanız yeterli olacaktır. Bir diğer püf nokta ise kremadan sonra kristal tanecikli baharatlar getirmemeniz. Özellikle tuzu da mutlaka kremadan önce eklemelisiniz. Tavuk yemeklerinde son olarak kremayı eklemeniz tamamlayıcı olacaktır.
Başlığında belirterek tavuk etiyle ilgili her detayı paylaştığımız bu yazımızda son olarak bir kaç tarifle taçlandırarak yazımıza son veriyoruz. O zaman buyrun bakalım tavuklu yemek tariflerimize!
Fırında Tavuklu Brüksel Lahanası