140 yıldır değişmeyen lezzet: Akmanoğlu Fırını
140 yıldır değişmeyen lezzet: Akmanoğlu Fırını
Bu fırının köklü hikayesi aslında Safranbolu'da başlıyor! Özellikle 19. yüzyılda Safranbolu-Kastamonu çevresinde yaşanan iş sıkıntısı ile çalışmak isteyen halk İstanbul'a göç ediyor. Tıpkı Akmanoğulları ailesi gibi... Ticaret yapmak isteyen Hacı Mustafa Efendi düşüyor İstanbul yollarına. Hikayenin devamı yazımızda sizleri bekliyor!
Nerede başladı?
Hikayenin en hüzünlü yanlarından biri de bu! Hacı Mustafa Efendi, Eyüpsultan'a yerleşmek düşüncesi ile İstanbul'a gelir. 1883 yılında Eyüpsultan Camii'nin güney kapısının karşısındaki Sokollu Mehmet Paşa Türbesi'nin olduğu cadde üzerinde, simit, çörek fırını açarak ticarete başlar. Yani ilk zamanlar o muhteşem acıbadem kurabiyeleri yoktu!
Daha sonra oğlu Şakir Efendi de fırıncılığı devam ettirir. 1900'lerin başlarında, Eyüpsultan çarşısında çıkan büyük yangında, fırın dahil birçok bina ve işyeri yanar. Eski çarşıda yanan fırının yerine bugün de faaliyetini sürdürdüğü binayı satın alırlar.
Mustafa Akmanoğlu
Şakir Efendi'nin oğlu Mustafa Efendi fırına büyük bir tadilat yapar ve soyadı kanununun çıkması ile birlikte Akmanoğlu soyadını alır.
Mustafa Akmanoğlu farklı iş girişimlerinde bulunmaya başlayınca fırını oğlu Hasan Akmanoğlu'na devreder. Hasan Akmanoğlu fırını bir süre idare ettikten sonra işletmeyi oğlu Mehmet Akman'a devretmiştir.
Modern fırıncılık
Mehmet Akman, dönemin şartlarına uygun olarak modern fırıncılığa geçişi sağlamıştır ancak 1977 yılında vefat etmiştir. Bunun üzerinde kardeşi Şakir Akman, mimarlığı bırakmış ve fırının sorumluluğunu üzerine alarak bu önemli değerin devam etmesini sağlamıştır. 1990 yılına kadar fırını idare eden Şakir Akman daha sonraları işletmeyi Mehmet Akman'ın oğlu Halit Akman'a devretmiştir.
Özgün lezzetlerin ortaya çıkışı
Halit Akman, 1995 yılından itibaren Tatlıcı Rıza Gürsel ile başlayan "Eyüp halkası" imalatını devam ettirmiş ve Eyüpsultan'a has bu lezzeti yaşatmıştır.
Aynı zamanda acıbadem kurabiyesi, hindistan cevizli kurabiye, kandil simidi, bademli kurabiye, portakallı kurabiye gibi birçok geleneksel kurabiyeyi, Akmanoğlu ekmeği, Rumeli ekmeği, antik buğday Kavılca ekmeği, tahıllı baton ekmek gibi birçok özgün lezzeti de üretmeye başlamıştır.