Kripto para birimi Ripple nedir, nasıl alınır?

HABER MASASI
Abone Ol

Kripto para birimlerinden biri olan Ripple'ı sizler için araştırdık. Ripple kurucusunu, özelliklerini ve nasıl alındığına dair tüm bilgiler bu içerikten öğrenebilirsiniz.

Ripple ilk olarak 2012 senesinde kullanılmaya başlayan ödeme ağına verilen sistemdir. Ripple sadece kripto para birimi değildir. İşlem platformu olarak da kullanılmaktadır. Bu platform işlemlerin hızlı ve ucuz bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.

Açık kaynaklı bir protokoldür. Bitcoin gibi basit bir ödeme aracı olarak kendini görmek istemeyen Ripple, uluaslar arası arenada transfer işlemlerini yönetme amacına sahiptir. Topluluğun bu konuda hırslı bir şekilde ilerlediği biliniyor. Platform tarafından kendi para birimleri olan XRP üretilmiştir. Ancak Ripple Net platformunun asıl büyüyü taşıdığı biliniyor. Çünkü bu platformu kullanarak kişiler diledikleri gibi işlem yapma şansına sahip oluyorlar.

Ripple net özellikleri nedir?

Ripple Net kişilerin uluslar arası ölçekte para göndermelerini ve almalarını sağlar.

Ripple tarafından geliştirilmiştir. Ap olarak tanımlanmaktadır. Ripple Net teknolojisinden sadece bireysel kullanıcılar faydalanmıyor. Aynı zamanda bankalar da faydalanıyor. Bunun yanı sıra finans hizmetleri sunan kurumsal ödeme şirketlerinin de bulunduğu bilinmektedir. Ripple Net, geleneksel yöntemler ile mümkün olmayan varlık değiş tokuşunu mümkün hale getirmektedir.

Bu platformun en avantajlı özelliği olarak Bitcoin de dahil olmak üzere kişilerin bütün para birimleri ile ödeme yapılmasına izin vermesidir. Üstelik işlem için neredeyse yok denecek kadar küçük bir komisyon ücreti talep edilmektedir.

Bu komisyon ücreti zaten semboliktir. Yani Ripple bundan bir kazanç elde etme amacını gütmez. Peki o halde neden mi komisyon talep edilir? Çünkü DDos saldırılarının önlenmesi amaçlanmıştır.

Ripple kim tarafından geliştirildi?

Ripple geliştiren kişiler araştırmalarının 2004 senesine kadar dayandığını söylemişlerdir. İlk çalışmalar yapıldıktan sonra ilk olarak 2013 senesinde kullanılmaya başlandığı bilinmektedir.

Platformun asıl başlangıç tarihi 2012 sonu, 2013 başlangıcı kabul edilmektedir. E Donkey ağını geliştirdiği bilinen Jed Mc Caleb tarafından geliştirildiği bilinmektedir. Mc Caleb, dünyanın önde gelen yatırımcılarına Ripple Labs’s destek vermeleri için çağrıda bulunmuştur. Kuruluş tarihi bu sene olarak kabul edilmektedir.

Ripple gelişmesine katkıda bulunan isimlerden bir tanesi de Chris Larsen. Larsen kripto para eko sisteminde en zengin kişi olarak bilinmektedir. Aynı zamanda melek yatırımcılık yapmaktadır.

İlginizi çekebilir: Dogecoin nedir?

Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA) özellikleri nedir?

Ripple Protocol Consensus Algorithm blok zincirinden farklı bir uygulamadır. Block chain üzerinden inşa edilmemiş bir kripto para birimidir. İlk kez duyan kişiler bunu garip bulabilir.

İşlemler nasıl doğrulanır, her şeyin yolunda olduğunu nasıl anlayabilirim diye merak edenler sorularının cevaplarını RPCA ile almış olurlar. Ağ üzerinde her node diğerleri ile aynı fikirde olduğu zaman çalışır. Yani bu durumda işlemde sorun olmadığı zaman işlem devam etmiş olur. Yüzlerce yaşlı insanın bir arada bulunduğu bir arena olduğunu düşünün.

Bir işlemin yapılması için iş birliğinin sağlanması şart tutulacak. Arenada ancak bütün yaşlıların işlemi onaylamaları halinde savaş başlıyor. RPCA kısaca bu şekilde tanımlanabilir. Eğer topluluktan tek bir kişi işlemi onaylamazsa bu durumda işlem gerçekleşmiyor.

Ripple neden kullanılır?

Ripple kullanım alanları başında düşük komisyonlu varlık değişimi deliyor. Dünya üzerinde doğrudan birbirine dönüştürülmesi mümkün olmayan para birimleri bulunuyor. Zaten ABD doları da bu nedenle kullanılıyor.

Ripple kullanıcılarına hızlı uluslar arası işlem sunuyor. İşlemler ortalama 4 saniye gibi kısa bir süre içinde son buluyor. Bitcoin için ise bu süre çok daha uzun oluyor. Geleneksel bankacılık sistemlerine baktığınız zaman ise hafta sonu para transferi yapmak hiç mümkün olmayabiliyor ya da günün belli saatini beklemek