'Zümrüt Apartmanı' skandalının perde arkasında 'Wattpad' kültürü mü var?

ÖMER FURKAN ÇINAR
Abone Ol

Bir çocuğa yönelik cinsel istismar ifadelerinin yer aldığı 'Zümrüt Apartmanı' kitabına ilişkin ilgili bölümlerin sosyal medyada paylaşılmaya başlamasıyla birlikte Türkiye'de pedofili içerikli kitaplara yönelik dikkati çeken bulgular ortaya çıktı.

Tartışmalara konu olan kitabın yazarı Abdullah Şevki hakkında suç duyurusunda bulunulurken, Elif Şafak ve Ayşe Kulin gibi yazarların da kaleme aldıkları eserlerde benzer hikayelerin yer aldığı tespit edildi.

Geçtiğimiz yıllarda kaleme alınan kitapların 'edebiyat' standartları içerisinde değerlendirilmeyeceği tartışılırken, gözler son yıllarda yoğun bir şekilde kullanılan 'Wattpad' kitap uygulamasına yöneldi. Wattpad, genç yaşlardaki kullanıcılarına hikaye yayınlama imkanı tanırken, yayınlanan eserlerdeki olumsuz tablo dikkatleri çekiyordu.

Yazar Abdullah Şevki'nin Kurgu Kültür Merkezi Yayınları etiketiyle yayınlanan Zümrüt Apartmanı kitabında, 'pedofili' içerikli bir hikayenin yer aldığı ortaya çıktı. Sosyal medyada tepki çeken söz konusu satırlarda küçük bir çocuk ile yaşanan bir hikaye anlatılıyor. Çocuk istismarının meşrulaştırıldığı ilgili bölüm için kitabın yazarı Abdullah Şevki, Ankara'da gözaltına alındı. Kitabın internet sitelerinde satışı durduruldu.

  • Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, pedofili içeren ifadeleri ile tepki toplayan Zümrüt Apartmanı kitabıyla ilgili sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, suç duyuruları üzerine Zümrüt Apartmanı adlı kitapta yer alan bazı ifadelerden dolayı yazar Abdullah Şevki hakkında 'müstehcenlik' suçundan soruşturma başlattı.

'Pedofili' hikayesi kitaplarda ilk değil

'Zümrüt Apartmanı' ile ortaya çıkan 'pedofili' tablosunun Türkiye'de farklı kitaplarda da yer aldığı tespit edildi. Yazar Elif Şafak ve Ayşe Kulin'in kitapları bunlardan bazıları... Kitapları satış rekorları kıran Elif Şafak ve Ayşe Kulin'in yıllar önce yazdığı eserlerinde pedofili öğeler bulunduğu sosyal medyada yapılan paylaşımlarla gözler önüne geldi.

Şafak'ın 'Mahrem' adlı kitabında, Kulin'in ise 'Gece Sesleri' eserinde pedofiliyi çağrıştıran ifadeler görüldü.

"Yunan metinlerinde bile böylesi yoktur!"

Habertürk Yazarı Tarihçi Murat Bardakçı’dan pedofili içeren ifadelerle Türkiye’yi ayağa kaldıran Zümrüt Apartmanı kitabının yazarı ve yayıncısına çok sert tepki geldi:

"'Kirli edebiyat' gerçi birçok millette vardır ama böyle sapıkça şehevî hisler 'gerçekçilik' diye gevelenerek değil, eski devirlerin tuhaf mizahî anlayışı doğrultusunda kaleme alınmışlardır. Ama hiçbiri kundaktaki çocuk düşünülmemiş, bu kadar edepsizce hayaller kimsenin hatırına gelmemiştir, hattâ bu rezaletlerin zirvesini teşkil eden antik Yunan metinlerinde bile böylesi yoktur!"

Tarihçi Yazar Murat Bardakçı.

'Wattpad' kültürü edebiyatta pedofili besliyor

Okuyucularını olumsuz etkileyen yazılı eserlere ilişkin söz konusu tartışmalar, gözleri Wattpad'e çevirdi.

  • Wattpad, kullanıcılarına kendi yazdıkları hikayeleri herhangi bir kontrol mekanizması olmadan doğrudan yayınlama imkanı tanıyor.

Wattpad 10-18 yaş grubu için 'risk' unsuru

Dünya genelinde birçok ülkede yayıncılık yapan ve Türkiye'de özellikle gençlerin yoğun olarak kullandığı Wattpad uygulaması, okunma rekorları kıran hikayelerindeki karakterlerin olumsuz rolleriyle öne çıkıyor. Wattpad'in şiddet, uyuşturucu bağımlılığı, cinsellik gibi olumsuz içerikleriyle 10-18 yaşlarındaki çocuk ve gençler için önemli riskler taşıdığına dikkat çekiliyor.

Gençler arasında en beğenilen kitaplar, madde kullanımı, sigara ve alkol bağımlılığı, antisosyal davranışlar, kesici alet ve ateşli silah taşıma, cinsel şiddete eğilim, ehliyetsiz araba kullanma, depresyon, okul kurallarına uymama, devamsızlık, düzensiz beslenme ve uyku alışkanlıkları oluşturma tehlikesi barındırıyor.

"Wattpad ile bağımlı olmaya yatkın bireyler haline geliyor"

Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü'nden Dr. Meral Ağır, Wattpad'in görünmeyen tehlikelerini Yeşilay Dergisi'nin Ocak sayısında şöyle anlattı:

"Kötü yaşama biçimleri çocukların ve ergenlerin hayata karşı bakışını etkileyebiliyor. Karakterlerin yaşam öykülerinde, parçalanmış aile, anne-babanın şiddetli davranışları, eleştiri, aşağılama, okula ve çevreye uyum sorunları, travmatik hikayeler görülüyor. Bu hikayeleri okuyan gençler gerçek hayatlarında da şiddete eğilimli, madde bağımlısı olmaya yatkın bireyler haline geliyor.

Wattpad, sosyal ağ uygulamaları aracılığıyla gençlerin birbirlerini daha fazla etkileyebildiğini, kullandıkları teknolojik uygulamaların özellikleri arttıkça birbirlerini etkileme ve yönlendirebilme süreçlerinin hızlandığını gösteriyor."

"Kitap enflasyonunda yozlaşma hakim"

Genç Yazar Tunahan Elmas, 'Zümrüt Apartmanı' skandalını 'Wattpad' ile ilişkilendiriyor. Elmas, yayıncılık sektöründe kitap enflasyonuyla birlikte 'yozlaşma' durumunun hakim olduğuna dikkati çekiyor ve bunun en net göstergesinin 'Wattpad' olduğuna vurgu yapıyor.

Tunahan Elmas, kendi kitabının tanıtım sürecinde iletişim kurma şansı yakaladığı genç okurların üzerinde gördüğü 'Wattpad' etkisinden net ifadelerle bahsetti.

Elmas, Wattpad uygulamasına yüklenen ve hiçbir kontrolden geçmeyen, içerisinde cinsel sapkınlık, şiddet unsuru, alkol ve uyuşturucu övgüsü bulunduran bu kitapların gençler açısından ne derece tehlike oluşturduğuna dikkati çekti.

'Tam Bitti Derken: Tarihe Yön Veren Geri Dönüşler' kitabının yazarı Tunahan Elmas.

Yayınevleri bu duruma davetiye çıkartıyor

Özellikle yeni nesil arasında çok yaygınlaşan Wattpad kitapları yayınevleri tarafından, popülerliği ve hazır satış kitlesi bulunmasından dolayı fırsata dönüştürülüyor. Bu uygulamada çok tutmuş kitaplar, yayınevleri tarafından basılarak milyonlara ulaştırılıyor.

Yazar Elmas, kitapların çocuklar üzerinde yarattığı tahribatın giderek artmasından endişe duyduğunu dile getirirken, dahasının da olduğunu, bu sapkınlıkların yayınevlerinin ardından senaristlerin de ilgi odağı olduğunu, dizi ve filmlere konu edildiğini söylüyor.

Yayınevleri 'Wattpad' hakkında eleştiri yapanları tehdit ediyor

Wattpad uygulamasından milyonlar kazanan yayınevleri ve yazarlar yaptıkları işin ayyuka çıkmasının ardından özellikle sosyal medyada gelen eleştirilere tehdit ile karşılık veriyor. Daha öncesinde de Wattpad'in gençler açısından büyük tehdit oluşturduğunu sosyal medya üzerinden dile getiren Tunahan Elmas, bu konu yüzünden büyük bir yayınevi tarafından tehdit edildiğini belirtiyor.