Zonguldak Millet Bahçesi

ÖMER FURKAN ÇINAR
Abone Ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Zonguldak Valiliği'nin yürüttüğü 'Zonguldak Millet Bahçesi' projesi, Kalkınma Planı ile bütünleşik geliştirilen Zonguldak Doğa ve Kültür Turizmi açısından değerlendirilmesi amaçlanan bir proje olarak dikkat çekiyor. Millet Bahçesi hakkında daha detaylı bilgi ve görsele ulaşmak için haberimize göz atabilirsiniz.

Eskiden çöp döküm alanı olarak kullanılan arazi, ZonguldakValiliği ve Kivi Mimarlık Ofisi'nin yürüttüğü ortak çalışma ile Millet Bahçesi olarak yeniden hayat buluyor.

Millet Bahçeleri'nin projelendirme süreci bittikten sonra ülkenin birçok yerinde açılması bekleniyor.

Kozlu ilçe sınırının bitişinde, Zonguldak kent merkezi sahil şeridinin başlangıcında yer alan bölge; uzun yıllar boyu çöp, hafriyat vs. atıkların düzensiz depolandığı ancak ZonguldakBelediyelerBirliği'nce 2009 yılından itibaren Sapça Tombaklar mevkiinde kurulan “Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi”nin kullanılmaya başlamasıyla kapatılarak atıl vaziyette bırakılmıştır.

0. Zonguldak Millet Bahçesi

Yaklaşık 150 dönüm büyüklüğündeki proje alanı Zonguldak halkının “kent parkı” ihtiyacını karşılamak üzere kurgulanmıştır. 

0. Birden fazla amaca hizmet ediyor
Parka şekil veren ana kurgu dolgu alanının topografyası olmuştur. Bu topografya alt katta açık otopark ile kullanıcıları karşılarken parkın başlangıcından itibaren yürüyüş ve bisiklet yolları ile üst kota ulaşılmaktadır.
0. Park üç ana aktivite üzerine kurgulanmıştır
Bu aktiviteler Spor+Rekreasyon+Duyupark olarak belirlenmiştir. Spor alanı klasik spor alanlarının aksine renkli, çok amaçlı, her yaşta insanın spor yapmasına olanak veren bir spor adası olarak tasarlanmıştır.
0. Engelsiz vatandaşlar için Duyupark özelliğine sahip
Duyupark kısmında ise günlük kullanıcı çocuklar dışında otizmli çocukların da aileleriyle rahatça vakit geçirebileceği parkurlar oluşturulmuştur. Duyu parkurlarında beş duyuyu da harekete geçirecek ses duvarı, koku bahçesi, atlama parkurları, duyu parkuru, ses ve iletişim parkı gibi oyun alanları bulunmaktadır. 
0. Gelişmiş rekrasyon alanı
Parkın geri kalanı rekreasyon alanı olarak kurgulanmıştır. Rekrasyon alanında kottan dolayı oluşan seyir ve oturma terasları, çim amfi, etkinlik amfisi, etkinlik çayırı, Millet Meydanı, kent saçağı, piknik üniteleri gibi aktiviteler yer almaktadır.