Zika virüsünün kanserli hücreleri öldürebileceği açıklandı

HABER MASASI
Abone Ol

Zika virüsünün yetişkinlerin beyinlerindeki kanserli hücreleri öldürebileceği bildirildi.

BBC'nin haberine göre, Washington Üniversitesi ve California San Diego Üniversitesi Tıp Fakültesinin yaptığı araştırmada, "gliyoblastom" türü beyin kanseri olan yetişkin fareler kullanıldı.

Araştırmada, Zika virüsünün farelerde kanserli hücreleri savaşarak öldürdüğü, bu süreçte sağlıklı hücrelere hiç zarar vermediği görüldü.

Domates, farelerde cilt kanseri riskini yarı yarıya azalttı
Teknoloji

Fareler binlerce yıldır insanlarla beraber yaşıyor
Teknoloji

Kemoterapi ve radyoterapiye direnç gösteren kanserli hücreleri öldürebilir

Yetişkin insanlarda yaygın görülen, çok agresif bir kanser türü olan "gliyoblastom" hücrelerinin yok edilmesine yönelik tedavinin zorluğuna dikkati çeken araştırmacılar, Zika virüsünün üzerinde değişiklikler yapıldığında, kemoterapi ve radyoterapiye direnç gösteren kanserli hücreleri öldürebileceğini bildirdi.

Bilim insanları, yetişkin bireylerin beyinlerinde bebeklere nazaran daha az kök hücre bulunması nedeniyle Zika virüsünün, insanlarda sadece kanserli hücrelere saldırarak sağlıklı hücrelere zarar vermeyeceğini öngörüyor.

Zika virüsünün, insanlarda denenecek hale getirilmek üzere değişime uğratılması amacıyla çalışmalara başlandığı da ifade edildi.

Araştırmanın ayrıntıları, "Experimental Medicine" dergisinde yayımlandı.

İnsanlık için umut olabilir: Farelerde kullanılan ilaç hafıza kaybını giderdi
Teknoloji

Tüysüz köstebek fareleri yaşam için gerekli oksijen seviyesinin altında yaşayabiliyor
Teknoloji

0. Zika Virüsü nedir?

Yeni doğan bebeklerde görülen Mikrosefali (küçük kafa) olarak da tanımlanan bu hastalık, “Aedes aegypti” cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılıyor. Mikrosefali ile doğan bebeklerin kafaları normalden 31.5-32 santimetre daha küçük.