İlerleyen zaman, gelişen teknoloji ve değişen yaşam koşulları beraberinde çok sayıda alışkanlığı da değiştirdi. Önceleri ihtiyaç dahi duyulmayan durumlar, artık birer bağımlılık durumunda. Değişen zamanın beraberinde getirdiği problemler de eskisinden farklı; ki panik atak bunlardan biri. Günümüzde özellikle metropollerde yaşayan neredeyse herkeste var olan bu problem, zamanın popüler hastalıkları arasında yer alıyor. Eski kuşağın, belki de varlığından haberdar dahi olmadığı hastalık , şimdilerde herkesin baş belası.
İşte panik ataktan kurtulmanın yolları!
11. Egzersiz yapın
Haftanın 5 günü en az 30 dakika egzersiz yapmaya özen gösterin.
10. Düzenli ve sağlıklı bir hayat planı
Sağlığa zararlı, bağımlılık yapan maddelerden uzak durmak bu hususta oldukça önemli.
9. Konu hakkında bilinçli olmalısınız
Belki de en önemli konulardan biri konu hakkında bilgi sahibi olmak. Kişi panik atağın ne olduğu konusunda bilgi sahibi olmalı ve bu atakların ona zarar vermeyeceğinin sakin olması gerektiğinin bilincine varmalı.
8. Nefes egzersizleri yapın
Panik ataklar esnasında nefes egzersizleri oldukça etkindir; ancak yalnızca o esnada yapılan egzersiz işe yaramaz. Bu nedenle atak dışında da egzersiz yapılmalıdır. Yapmanız gereken oldukça basit; derin bir nefes alın, 5 saniye tutun ve ağzınızdan verin. Bunu yaklaşık 10 defa tekrar edebilirsiniz.
7. Psikoterapi şart!
Panik bozukluk hastalarında uygulanan konuşma tedavisi oldukça faydalıdır; bu sizi fazlasıyla rahatlatır.
6. İlaç kullanın
Mutlaka doktorunuzun verdiği ilaçları düzenli ve dozunda alın.
5. Öncelikle bir uzmana danışın
Uzman desteği ve doktor kontrolünde olmak size iyi gelecek.
4. İlaçlar hakkında yanlış bilgiler var
Panik atak hastaları ilaçların bağımlılık yarattığını ve bu yüzden tehlike sarf ettiğini düşünür; ancak bu yanlış bir bilgi. İlaçlar dozunda ve düzenli tüketildiğinde sağlığınıza kavuşmanız mümkün
3. Tedavide %70 başarı
Hastalar bu sorunla karşılaştıklarında ilk olarak hastanelerin acil kapılarına başvuruyor. Aslında hastalık ilk fark edildiğinde bir psikiyatri desteği almak gerekiyor. Erken teşhis, her zaman çok daha ekili olacaktır. Uzmanlar tedavilerin %70'inin başarılı olduğunu da özellikle belirtiyor.
2. Panik atak nedir?
Çarpıntı, terleme, titreme, boğulma, nefes alamama hissi, göğüste ağrı veya sıkışma, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, dengesizlik gibi bedensel duyumların olağan dışı yoğunlukta hissedildiği; beraberinde kontrolünü kaybetme, delirme korkusu ya da ölüm korkusu ile karakterize bir süreçtir.
1. Uzmanlar uyarıyor
Uzmanlar ölümle dahi sonuçlanması mümkün bu hastalık konusunda uyarıda bulunuyor.