Yüreğimizi dağlayan yangınlar: 'Guinness' denemesi ne anlama geliyor?
● Yaz aylarında yoğun yangınlarla mücadele eden Türkiye, sonbaharın gelişiyle büyük bir fidan dikme projesi için kolları sıvadı.
● Son olarak İzmir'de yaklaşık 500 hektarlık alanın etkilendiği yangın 2 gün 5 saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alınmıştı.
● Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, kasım ayında İzmir, Muğla, Fethiye ile beraber çeşitli bölgelerde aynı anda 3 milyon fidan dikerek Guinness rekorlar kitabına girme projesi olduğunu açıklamıştı.
● Tek seferde 3 milyon fidanın toprakla buluşmasının sağlanacağı rekor denemesiyle birlikte yanan alanlardaki ağaçlandırmanın yanı sıra orman alanlarının artırılması amaçlanıyor.
● Son 10 yılda Türkiye'deki yangınlarda 66 bin 648 hektar alan yangından etkilendi. Bu dönemdeki yangın sonrası çalışmalarda ise 75 milyon 44 bin 830 fidan dikildi.
Tarım ve Orman Bakanlığınca, fidan dikerek Guinness rekorlar kitabına girme hedefi vatandaşlar tarafından takdirle karşılandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, 11 Kasım'daki rekor denemesiyle tek seferde 3 milyon fidanın aynı anda dikilmesi hedeflendiğini, yaz boyunca yanan alanlarda yapılacak ağaçlandırma çalışmalarının yanı sıra, ülkelerin önemli bir gücü olan orman alanlarının artırılması amacıyla çalışmaya devam edeceğini açıkladı.
Rekor denemesiyle asıl amaçlanan ise rekorlar kitabına girmekten öte, ormanlık alanların tekrar fidanlar dikilerek geleceğe armağan edilmesi olarak öne çıkıyor.
Ne kadar orman alanı yandı?
Son bir ayda yaklaşık 244 futbol sahası kadar alanı yok eden yangınlar vatandaşların yüreğini dağladı. İzmir'de yaklaşık 500 hektarlık alanı etkileyen yangın 2 gün 5 saat sonra kontrol altına alınırken burada tahrip olan alanların tekrar ağaçlandırılacağı bilgisi verildi.
Türkiye'nin fidan politikası nasıl işliyor?
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, yaptığı açıklamada; “Orman yangınlarıyla mücadelede oldukça başarılı olan ülkemizde yangına müdahale süresinin kısalmış olması daha büyük felaketlerin önüne geçmektedir. 2003’te yangına ilk müdahale süresi 40 dakika iken; 2018’de 14 dakikaya indirilmiştir. Şimdiki hedef ise 12 dakikadır." dedi.
Türkiye’de son 10 yılda 66 bin 648 hektar alan yangınlardan zarar gördü. Yangınlar sonrası yapılan çalışmalarla bu alanlarda 75 milyon 44 bin 830 fidan dikildi. Bu dönemdeki yangınların yüzde 88’i insan kaynaklı olurken; yüzde 12’si ise doğal yangınlardır.
Türkiye'nin orman alanı ne kadar?
Bakan Pakdemirli, son 16 yıla bakıldığında 2002’de 20,8 milyon hektar olan orman alanının, 2018’de 22,6 milyon hektara çıkarıldığını söyledi. Bu 16 yıllık süreçte, yanan alanların yanı sıra yapılan ağaçlandırma çalışmaları ile Türkiye genelinde 4,5 milyar fidan toprakla buluşturuldu.
- Pakdemirli, "Sadece görevde olduğumuz son bir yılda bile 256 milyon fidan dikildi. Çin ve Hindistan’dan sonra, ülkemiz dünyada en fazla ağaçlandırma yapan üçüncü ülke olurken; orman varlığı noktasındaki 2023 hedefi ise 7 milyar adet fidanı toprakla buluşturmak” ifadelerini kullandı.
İzmir'de "Hedef 1 milyon fidan" kampanyası
İzmir'de yanan orman alanlarına dikilmek üzere, "Hedef 1 milyon fidan" kampanyası başlatıldı.
İzmir Ticaret Odasından (İZTO) yapılan yazılı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ile İZTO, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB), İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi (DTO), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD), Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi tarafından başlatılan kampanyada, 1 milyon fidan dikilmesinin hedeflendiği bildirildi.
Nasıl destek verilebilir?
İzmir'de yanan bölgelerin yeniden ağaçlandırılmasına destek vermek isteyenlerin, 10 lira karşılığında bir fidan bağışlayarak kampanyaya katılabilecekleri belirtildi.
Kampanyaya destek olmak isteyenlerin Ege Orman Vakfının, Denizbank Ege Ticari Merkez Şubesi'ndeki "TR47 0013 4000 0042 5403 9000 01" IBAN nolu hesaba bağışta bulunabileceği kaydedildi.
Yangınlar neden çıkıyor?
Orman yangınlarının büyük bir kısmı ne yazık ki insan kaynaklı olarak başlıyor. Bazı yangınların ise nedeni bulunamıyor.