YouTube vs Spotify: Hangisi daha çok kazandırıyor?

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

YouTube Music’in en yetkili ismi, hem kendi hizmetleri hem de Spotify hakkında oldukça çarpıcı açıklamalarda bulundu…

Müzik akışı hizmetleri söz konusu olduğunda başarılı alternatiflerin sayısı bir elin parmaklarını geçmese de telif hakkı ücretinden para kazanmak konusunda oldukça başarılı birkaç firmadan bahsedilebilir. YouTube, bu konuda en kötü üne sahip oluşum olmanın yanında müzik sanatçıları için çok 'problemli' olarak yorumlanabiliyor. Öyle ki, YouTube Music’in başındaki Lyor Cohen bile, hizmetin kayda değer bir ücret ödememesi nedeniyle çoğu kullanıcının şikayetçi olduğunun farkında. Cohen, geçtiğimiz hafta yayınladığı blog yazısıyla YouTube’un neden bir şansı daha hak ettiğini ve neden firmasının en çok ödeme yapan müzik akışı hizmeti olduğunu düşündüğünü açıkladı.

YouTube ve Spotify, müzik konusunda en yetkin iki kaynak konumunda yer alıyor.

Ortalama gelir: Yıllık 1 milyar dolar

YouTube’un halihazırda 1 numaralı ismi olarak görev yapan Lyor Cohen, tam bir müzik aşığı olduğunu ve müziğe dair tüm hassasiyetleri göz önünde bulundurduğunu belirtiyor. Sanatçıların desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Lyor Cohen’e göre YouTube müziğin üyelik konusunda geç kaldığı söylenebilir. Spotify, Pandora ve Apple Music gibi firmaları öne geçiren bu geç kalma durumu Cohen’in önemle altını çizdiği bir konu olarak belirtilebilir. Cohen’in bir diğer iddiasına göre YouTube’un reklamları müzik endüstrisine hiçbir zarar vermediği gibi bir yılda sağladığı ortalama 1 milyar dolar gelir ile gerçek bir kâr kapısı. Müzik endüstrisinden kazanılan bu paranın müzisyenler için karşılığıysa bomboş bir sayfaya tekabül ediyor diyebiliriz.

Her 'bin akış' için 3 dolar!

Cohen’in müzik akış hizmetlerinden kazanılan paralar konusunda YouTube’a haksızlık yapıldığını belirten sözleriyse oldukça dikkat çekici. Cohen, YouTube’un Spotify yahut Apple Music’e nazaran daha az ödeme yaptığı iddiasını kesin bir dille reddediyor. Her bin akışa 3 dolarlık ödeme yapıldığını söyleyen yönetici, YouTube’un müzik endüstrisiyle olumsuz başlayan ilişkileri düzeltmek niyetinde olduğunu da sözlerine ekledi. Cohen’e göre, kulaktan kulağa yayılan dedikodular gerçeği yansıtmıyor…