Günde beş yüz sayfa kitap okumak ya da yılda en az iki yüz kitap okumak kolay bir şey olmasa da küçük bir matematik hesabıyla aslında doğru taktikler geliştirerek bu hedefe ulaşmanın çok basit olduğunu göreceksiniz. Belki de Warren Buffet gibi zengin de olabilirsiniz! (Kaynak: qz.com)
Yılda en az iki yüz kitap okuyabilirsiniz diye bir cümle okuduğunuzda “atma ziyaaa” türü cümlelerle cevap verebilir, imkânsız olabileceğini dile getirebilirsiniz. Normal çalışan bir vatandaş ise “yılda iki yüz kitap okuyabilirsin” türü bir cümleye “vaktim yok” şeklinde cevap verebilir veya çeşitli bahaneler sıralayabilir. Sonucunda yılda iki yüz kitap okumak çok zor gelse de ufak bir matematik hesabıyla aslında ne kadar kolay olduğunu siz de göreceksiniz. Bu yazılanları okuduktan sonra sizde Warren Buffet gibi kitap okumaya başlayabilir ya da çoğu insan gibi “geçiştirebilirsiniz”. Bu size kalmış.
Normal şartlarda bir okuyucu dakikada iki yüz ila dört yüz kelime arasında bir yazıyı okuyabilirsiniz. Ortalama bir romanda/kitapta elli bin kelime yer alıyor. İki yüz kitaptaki kelime sayısı on milyon kelime eder desek bu da 417 saat ediyor. Yani iki yüz kitap okuma hedefine ulaşmanız için bir yılda 417 saat size yeterli gözüküyor. Gözünüzü korkutan bir rakam değil mi? Aslında gerçekler hiç de öyle değil. Gelin beraber 417 saatin 1 yıllık hayatımızda nelere karşılık geldiğini irdeleyelim bu sefer.
-Bir insan ortalama olarak yıl içerisinde tam tamına 608 saatini sosyal medya platformlarında geçiriyor. Bu zamanın gençler arasında daha fazla olduğunu söylemek mümkün.
-TV izleyerek geçirilen süre ise tam tamına bin 642 saat. Özellikle ev hanımları arasında bu saatin daha da fazla olduğunu söyleyebiliriz.
Sadece bu iki veriyi hesaplarsak ortaya 2 bin 250 saatlik bir zaman dilimi çıkıyor ki; aslında pek bir şey yapmadığımız bu anları kitap okuyarak geçirebilirdik diye siz de şuan bu yazıyı okurken düşünüyorsunuzdur. Bu 2 bin 250 saatlik zaman dilimini sosyal medyada veya TV başında geçirmek yerine kitap okuyarak geçirseydik binden fazla kitap okuyacaktık! Dile kolay! Bir yılda binden fazla kitap okuma şansınız var yani; bunu birkaç seneye yaydığınızda ortaya yüksek bir sayı çıkıyor. Bu yüzden aslında yılda iki yüz kitap okuma fikri pek de imkânsız gözükmüyor değil mi?
Fakat gerçekler ne yazık ki çok farklı.
Birçok insan sosyal medyaya adeta bağımlı durumda ve bunun ikamesi ne yazık ki kitap okumak olmuyor. Televizyon bağımlılığı da hala etkisini kaybetmiş değil. Bu yüzden insanlar televizyon ve sosyal medya bağımlılığını kabul etmek istemediğinden, kitap okuma konusunda çok geride kalıyor veya bahaneler sıralıyor. Fakat gördüğünüz gibi bu konunun hesabını yapmak çok kolay.