Yıl sonuna ulaşmış ama hayallerine kavuşamamışlar için: Artık çok geç

HABER MASASI
Abone Ol

Bir yılı daha bitirirken, evet yine hedeflediğiniz o insana dönüşemediniz. GZT yazarımız Muzaffer Malkoç, yapamadığınız, başaramadığınız ve ulaşamadığınız ne varsa reçete niyetine yazdı.

(Muzaffer Malkoç - muzaffermalkoc.com)

Günler, aylar, yıllar hızla gelip geçiyor. İşte takvime göre 2016 yılının da sonuna geldik. Belki bu sene sizin için iyi geçmedi, yapmak istediklerinizi yapamadınız. Belki çocuk doğurdunuz her şeyi bırakıp kendinizi onun bakımına adadınız. Ya da çok çalıştınız ama beklediğiniz terfiyi alamadınız. Evinizi değiştiremediniz, o güzel yere tatile gidemediniz, sevdiklerinize istediğiniz kadar zaman ayıramadınız, spor yapamadınız, sigarayı bırakamadınız. Bu hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki yoğun gündem de her şeyin tuzu biberi oldu, hayat geçiyor ve ben hiç bir şey yapamıyorum hissi bütün benliğinizi sardı.


Endişelenmeyin yalnız değilsiniz. Sizden (ya da bizden) çok var. Ama bu sayıca çokluk korkularımızın gerçek, endişemizin haklı olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü hayat ne belli bir yaşa kadar bütün kararların alındığı ne de belli bir yaştan sonra hiç bir şeyin yapılamadığı bir şablon değil. Aksine hayat her an her şeyi yapabileceğimiz sonsuz seçeneğin olduğu, olmadığında onları var edebileceğimiz, sürprizlerle dolu büyük bir hediye, örnekleri burada:

10. Bunlar da yetmediyse o vakit İslam Peygamberi'nden söz edelim.
Hz. Muhammed kendisine ilk vahiy geldiğinde 40 yaşındaydı, okur yazar değildi, dünyanın coğrafi şartlar açısından en zor yerlerinden birinde yaşıyordu. 40 yaşında vahiy aldı ve 40 yaşından sonra bütün dünyayı değiştirdi.
9. Helen Keller
Ya Hellen Keller'a ne demeli. 19 aylıkken geçirdiği bir hastalık sonuçu kör, sağır ve dilsiz kalıyor. Buna rağmen okuma yazmayı öğrenmekle kalmıyor, üniversiteyi dahi bitiriyor. Duymadan, görmeden ingilizce dışında başka diller de öğreniyor, kitaplar yazıyor, konferanslar veriyor.
8. Henry Ford
Henri Ford ise Model T'yi ürettiğinde 45 yaşındaydı. Yolun yarısını çoktan geçmişti yani.
7. Stephen Hawking
Bu örneklerin sayısı çoğaltılabilir. Genç ya da yaşlı, hasta ya da sağlıklı fark etmez. Her zaman, her an her şey olabilir yeter ki isteyelim.

Stephen Hawking'i bilirsiniz, şu an yeryüzünde yaşayan en zeki insan olarak kabul ediliyor. Vücudundaki neredeyse hiç bir uzvu kullanamıyor, ancak üretmeye, bildiğini paylaşmaya devam ediyor.
6. Louis Pasteur
Hala hiç bir şey için geç olmadığına, hayatın her anının çok önemli ve sürprizlerle dolu olduğuna ikna olmadıysanız o zaman Pasteur'ü hatırlayalım. Hani şu kuduz aşısını bulan doktor. Kuduz aşısını bulduğunda 60 yaşını geçmişti.
5. Leonard Cohen
Geçenlerde kaybettiğimiz Leonard Cohen kariyerine yazar olarak başlamıştı. İlk müzik albümünü 33 yaşında çıkardı. (Üstelik başarılı da olmadı:)
4. Grandma Moses
Çıtayı biraz daha yükseltelim. Grandma Moses ya da bizdeki adıyla Büyükanne Moses, Amerika kırsalında kendi halinde yaşıyor hobi olarak nakış işleyip resim yapıyordu.

Yıllarca hizmetçilik yaptı, evlendi çocuk doğurdu, çocuklarına baktı. İlk resim sergisini 70'li yaşlarında hem de dünya modern sanat tarihinin tartışmasız en önemli müzesi MOMA'da açtı.

Büyükanne Moses bu sergiden sonra 30 yıl daha yaşadı. 2006'da satılan bir resminin fiyatı milyon doları geçmişti.
3. Vera Wang
Dünya modasına yön veren isimlerden biri Vera Wang gazeteciydi. Bir akşam üstü masasının üzerindeki her şeyi elinin tersiyle itip ben moda tasarımcısı olacağım deyip yeni kariyerine başladı.

40 yaşındaydı. Muhtemelen bu kararı aldığında etrafındakiler ona gülmüş, çoğu da inanmamıştı.
2. Mimar Sinan
Dünya sanat tarihinin en büyük isimlerinden biri, muhteşem Mimar Sinan 50'li yaşlarının ortasında İstanbul'daki Şehzade Cami'ni yapmıştı.

Neredeyse 60'a geliyordu ve kendi sözüyle henüz “çıraklık eserini” inşa etmişti. Yıllar sonra Edirne'de Selimiye Cami yükselene kadar da kendisini usta görememişti.
1. Kristof Kolomb
Kolomb'u biz Amerika'yı keşfeden denizci olarak biliyoruz. Bu hayatının en büyük keşfini yapmak için yola çıktığında kendisi 50 yaşını çoktan aşmıştı yani bugünkü koşullarda 5 sene sonra emekli olabilecek yaştaydı.
Bu onu durdurdu mu, hayır. İşte 500 yıl sonra hala onu konuşuyoruz.