Yerli üretim 'Kirpi'ye ilgi çığ gibi

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

BMC’nin tam 1200 farklı şirketle ortaklık kurarak ürettiği Kirpi isimli ‘yeri üretim zırhlı aracımıza’ çok sayıda dünya ülkesinin orduları büyük ilgi gösteriyor. Önümüzdeki günlerde Kirpi’nin adını daha çok duyacağız…

İlk adımlarının atıldığı 1964 yılından bu yana İzmir’den yola çıkan ve 1966 yılında kamyon, kamyonet, traktör ve motor üretimine başlayan BMC, oldukça özel bir araçla dünya gündemine oturdu. BMC’nin üreterek Türk ordusunun emrine verdiği Kirpi, birçok ülkenin ordusu tarafından ilgiyle takip ediliyor.

14 Mart günü Kuşadası’nda gerçekleştirilen ‘İstihdam Seferberliği’ isimli toplantıda açıklamalarda bulunan BMC Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, ‘Ordumuza Kirpi adında dünya markası olan bir araç üretiyoruz. Kirpi'yi diğer ülkelerin orduları da istiyor. O orduları sıraya koyduk. İsteyen bazı ülkelere 2020 ve 2022 için tarih verebiliyoruz’ dedi.

Kirpi, birçok farklı açıdan oldukça yetkin zırh özellikleriyle donatılmış durumda.

1200 şirketle ortaklık kuruldu

Bunun dışında, Türkiye’nin savunma sanayiindeki gelişiminden de övgüler eşliğinde bahseden EthemSancak, milli zırhlı araç Kirpi’nin üretim sürecinde tam 1200şirketle çalıştıklarını da ifade etti. Kirpi'nin Türkiye için öneminden de söz eden Sancak'ın tam konuşması şu şekilde:

  • "Ordumuza Kirpi adında dünya markası olan bir araç üretiyoruz. Kirpi'yi diğer ülkelerin orduları da istiyor. O orduları sıraya koyduk. İsteyen bazı ülkelere 2020 ve 2022 için tarih verebiliyoruz. Çünkü ordumuzun istekleri ve ihtiyaçları acildir. Kirpi, 6.000 parçadan oluşuyor. Bu 6.000 parçanın 5.200'ünü KOBİ'lerden ve tedarikçilerimizden temiz ediyoruz. Sadece Kirpi projesinde bizimle çalışan 1.200 şirket bulunuyor ve bu şirketlerle ortak çalışıyoruz. Bu orana göre, Kirpi'nin %30'u BMC'ye ait olmuş oluyor. Kalan %70 ise paydaşlarımızındır. Bunlar Bursalı, Çorumlu, Kayserili sanayicilerdir. Onlarla beraber üretiyoruz, onları da yetiştiriyoruz."