Yeni yapay zekâ, felçli bir hastanın düşünce gücüyle el yazısı yazmasını sağlıyor

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

● Yeni geliştirilen bir yapay zekâ, felçli hastaların iletişim kurmasını kolaylaştırıyor.

● Beynin hareketle ilintili olan bölümüne yerleştirilen elektrotlar, düşünce gücü sayesinde ekrana belirli karakterlerin çıkarılmasını sağlıyor.

● Böylece tamamen felç olan hastalar bile dakikada 39 karakter yazabiliyor. Ayrıntılar haberimizde:

Yapay zekânın kullanım alanı oldukça geniş. Geliştirilen teknolojiler sağlık sektöründen tutun büyük marketlerdeki depolamaya kadar birçok farklı alanda tercih ediliyor. Yapay zekâ, özellikle tıbbi durumlarda 'yüksek doğruluk' derecesinde keşfetme yeteneğine sahip.

Henüz geçen hafta UC Berkeley Üniversitesi ve UCSF araştırmacılarının geliştirdiği ve beyin kanamasını tespit edebilen yeni bir yapay zekânın detayları ortaya çıktı. Yalnızca 1 saniyede ortaya çıkan rapor, elbette doktorların yerini tutabilecek seviyede değil. Ancak karar verme sürecini hızlandırma konusunda önümüzdeki dönemlerde aktif olarak kullanılması söz konusu.

Yapay zekâ beyin kanamalarını hızlı tespit etmeyi sağlayabilir
Bilim Teknoloji

Önümüzdeki süreçte bu yöntemle felçli hastaların iletişim kurması kolaylaşacak gibi görünüyor.

Yeni karşımıza çıkan bir örnekte ise tamamen felç olan bir hasta, yapay zekâ desteğiyle 'iletişim' probleminin üstesinden gelebiliyor. Normal şartlarda bu tür tamamen felçli hastaların konuşması mümkün değil. Bu noktada devreye göz hareketleri ya da yapay ses çözümleri giriyor. Ama bunların öğrenilmesi her zaman mümkün olmuyor.

Sistem şu anda çok yeni dolayısıyla tam anlamıyla oturmuş değil. Ancak yine de felçlihastalarıniletişimkurabilmesiaçısından büyük önem taşıyor. Yani önümüzdeki süreçte çok daha ileri gideceği aşikar. Peki ama bu teknoloji tam olarak nasıl çalışıyor?

Felçli hastalar dakikada 39 karakter yazabiliyor

Aktarılan bilgilere göre beynin hareketle ilişkili bölümüne özel olarak yerleştirilen elektrotlar hastaların düşünce gücüne göre ekrandaki imleci hareket ettirmesini sağlıyor. Bu da ekrana harf olarak yansıyor. Yapılan testler, hastaların 1 dakikada 39 karaktere kadar yazabildiğini gösteriyor. Bu rakam az gibi görünebilir. Ama yeni bir teknik geliştiriliyor. Böylece karakter sayısının 66'a çıkması bekleniyor.