Yeni kimliklere yeni özellik: 'Para çekilebilecek'

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Geçtiğimiz yıllarda vatandaşların kullanımına sunulan kimlik kartları birçok farklı insan için 'şıklık' ve kolay kullanım ile özdeşleştiriliyor.

Eski kimliklerin boyutunu kredi kartı boyutuna indirgeyen yeni kartlar, yeni özelliklerle genişlemeye devam ediyor.

Yapılan son düzenlemenin ardından yeni kimlik kartlarına adapte edilen çiplerle 'para çekmek' mümkün hale gelecek.

Nüfus cüzdanları yerine yeni kimlik kartlarının dağıtılması konusunda yapılan resmi açıklamanın ardından birçok vatandaş yeni kimlik kartlarının nasıl kullanılacağını ve nasıl bir fark meydana getireceğini merak etmişti.

Kartlar hem kullanışlılık hem de şıklık üzerinden sınıflandırıldığında 'olumlu tepkiler' ile karşılaşırken yeni kimlik kartları için yeni özellikler de günden güne artarak resmileşmeye devam ediyor.

Yeni özellikle, kimlik kartlarından para çekme dönemi resmen başlayacak.

Son olarak, birçok Türk vatandaşının kullandığı çipli kimlik kartları ile yeni bir dönem başlayacak. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, çipli kimlik kartlarının tüm kimlik doğrulama işlemlerinde kullanılabilmesi için yönetmelik yayınlayacak.

Dijital Dönüşüm Ofisi, bir süre önce dijital kimlik kartlarına sertifika eklenmesi için de çalışma başlatmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin İçişleri Bakanlığı ile koordineli biçimde yürüttüğü çalışma neticesinde yeni kimlikler sayesinde elektronik ortamda dökümanlar imzalanabilecek, ATM'lerden para çekmek ve kartla ödeme yapmak da mümkün hale gelecek.

Noter ve sağlık hizmetlerinde de kullanılabilecek

Yeni kimlikler ayrıca, noter ve sağlık hizmetlerinde de kullanımda olacak. Uluslararası standartlarda elektronik imza altyapısına sahip olan kimlik kartlarının bu özelliği sayesinde her türlü elektronik imza işlemi, kimlik kartlarıyla yapılabilecek.

Yenilenmiş kimlik kartları.

Elektronik imza atılmasına imkan veren kimlikler sayesinde elektronik ortamda imza gerektiren her türlü işlem internet üzerinden gerçekleştirilecek. Bu durumun kötü amaçlı kullanılmaması içinde pin ve biyometrik veri unsurları ile hem kimlik doğrulama hem de e-imza uygulaması yapılacak. Uygulamalar öncelikli olarak belirlenen pilot kurumlar ve illerde uygulanacak. Yeni hizmetin ne zaman denemeye başlanacağı konusunda net bir bilgi ise henüz verilmedi.