Yeni iddia: Flickr'a yüklenen fotoğraflar yüz tanıma sistemlerini eğitmek için kullanılıyor

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Yahoo, 2014'te Flickr fotoğraflarını elde ederek onları Washington Üniversitesi'nde MegaFace adında başka bir veri tabanı oluşturmak için kullanan araştırmacılarla paylaştı.

● The New York Times, en büyük halka açık yüz tanıma veri tabanı olan MegaFace'in yaklaşık 700 bin kişinin fotoğrafını içerdiğini bildirdi.

● Yapay zekâ aslında burada Flickr'a yüklenen fotoğraflarla yapay zekâyı ve yüz tanımayı çok daha iyi hale getiriyor. Ama kullanıcı verileri yine izinsiz şekilde kullanılıyor. Ayrıntılar haberimizde:

Hem masaüstü hem de mobiluygulamalar uzun süredir yapayzekâ desteğinden yararlanıyor. Bunlar arasında Flickr da var. Servis aslında yüklenen fotoğrafları yapay zekâ sayesinde yüz tanıma sistemlerini geliştirmek için kullanıyor. KashmirHill ve AaronKrolik, geçtiğimiz günlerde konuyla alakalı detayları The New York Times'ta bildiriyor. Rapora göre 700 bin kadar kişinin fotoğrafları, Flickr'da yüz tanıma veritabanı olan MageFace'e yüklendi.

Yahoo, bundan beşyıl önce iştiraki Flickr'dan devasa bir fotoğraf veri tabanına görüntüler yükledi. Aslında bu noktada hedef, Yahoo David Ayman Shamma'daki araştırma direktörüne göre araştırma topluluğunu sağlam bir veri tabanıyla güçlendirmekti. Times'a göre Flickrkullanıcıları bu konuda fotoğrafların nasıl kullanıldığına yönelik bilgiye sahip değildi. O dönemde Flickr, MegaFace ve Yahoosözcüleri ise yorum yapmadı.

Flickr, yüz tanıma sistemini geliştirip çok daha iyi bir hale getirmek için yüklenen fotoğrafları kullanıyor.

Daha sonrasında Yahoo araştırmacıları yaptıkları yorumlarda veri tabanlarına bir koruma eklemeye çalıştıklarını bildirdi. Washington Üniversitesi ekini ise yüz binlerce insanın milyonlarca fotoğrafını içeren MegaFace'in nasılkurulduğunu açıkladı.

Washington Üniversitesi sözcüsü, Times'a yaptığı açıklamada MegaFace veri tabanını oluşturan araştırmacıların 'başka projelere geçtiklerini ve bu konuda yorum yapmak için zamanlarının olmadığını' söyledi.

The New York Times'a göre, MegaFace'in Çin'deki Uygurları izlemek de dahil olmak üzere yapayzekânın kullanım sıkıntılarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu bildirdi. Üniversite, 2015 ve 2016yıllarında fotoğraf setindeki algoritmaları testetmekiçin yüz tanıma üzerinde çalışan şirketleri davet etti. Toplamda 300'den fazla grup, Tencent, SenseTime ve NtechLab dahil olmak üzere tüm verileri kullandı.

MegaFace, halka açık en büyük yüz tanıma veri tabanını oluşturuyor.

MegaFace veri tabanı hala kamuya açık olarak indirilebilir. The New York Times, insanları fotoğraflarından izledi. Fotoğraflar, isimler içermese de onları yayınlayan orijinal Flickr hesabına bağlayan numaralar, resimler ve kişilerin eşleştirilmesine sebep oldu.

Flickr, 2018'de SmugMug tarafından elde edildi ve sınırsız fotoğraf deposuna bir son verdiğini açıkladı. Şirket, artık kullanıcıların ücretsiz seçenekte 1000 fotoğrafla sınırlayacağını ve bunun dışında her türlü içeriğin 'silinme riski altında' olduğunu duyurdu. Fotoğraflar Flickr'dan silinmiş olsa bile MegaFace veri tabanında bulunmaya devam ediyor.

Flickr bu konuda tek değil. Aslında aynı görevi yerine getiren farklı servisler de insanların fotoğrafları yapay zekâyı eğitmek için kullanıyor.