Yeni emeklilik sisteminde prim gün sayısı ve maaş hesaplama değişiyor
Bu yıl TBMM’ye sunulması beklenen yeni emeklilik sistemiyle, çalışmayı teşvik eden düzenlemeler ve Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi devreye girecek. Prim gün sayısına dayalı yeni maaş hesaplama sistemiyle, çalışanların emekli maaşları artırılacak ve ‘çalıştıkça maaş düşüyor’ tartışması sona erecek.
Orta Vadeli Program ile gündeme gelen yeni emeklilik sistemi paketinin bu yıl içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulması bekleniyor. Pakette, emekli maaş bağlama sistemiyle ilgili yenilikler ve emeklilik koşullarında değişiklikler yer alacak. Ayrıca, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi de devreye alınacak. Bu paketin bütçe görüşmelerinin ardından TBMM gündemine gelmesi öngörülüyor.
Uzun süredir tartışılan emekli maaş bağlama sistemiyle ilgili yenilikler de netleşmeye başladı. Orta Vadeli Program’da yer alan ve ‘emekliliği değil, çalışmayı teşvik eden’ bu yeni sistemde, prim ödeme gün sayısı önemli bir rol oynayacak. Bu düzenlemeyle sadece ödenen primler değil, çalışılan gün sayısı da emekli maaşı bağlama sürecinde etkili olacak ve daha uzun süre çalışanların emekli aylıkları daha yüksek olacak.
Bu değişiklikle birlikte özellikle asgari ücretten prim ödeyenler için sıkça dile getirilen “çalıştıkça emekli maaşı düşüyor” eleştirisi de sona erecek. Bu durumun, kayıt dışı çalışmayı teşvik eden olumsuz etkisi de ortadan kaldırılacak.
Kök ve Taban Aylık Farkı
Bugün uygulanan üçlü aylık bağlama sisteminde de değişiklik gündemde. Üç farklı dönem için ayrı hesaplama yöntemleri kullanılan mevcut sistemin yerine tek bir formül devreye girecek. Bu yeni formülde, prim miktarları kadar çalışılan gün sayısı da hesaba katılacak ve bu durum, az prim günü olanlarla uzun süre çalışanlar arasında belirgin bir fark oluşturacak. Böylece, 3600 gün primle emekli olan birisi ile 9000 gün primle emekli olan birisi arasında çok azalan maaş farkı değişecek.