Yarın geceye dikkat: Türkiye semaları meteor yağmuru ile aydınlanacak

HABER MASASI
Abone Ol

12 Ağustos Cumartesi günü saat 23.30 sıralarında başlaması beklenen Perseid meteor yağmuru tüm ülkeden izlenebilecek. Saatte 60-90 meteor düşüşü görebileceğimiz olayda, vatandaşlar sağlıklı gözlem için, şehir ışıklarından uzak karanlık bir yer seçmelidir.

Perseid Meteor Yağmuru, popüler olarak 'yıldız kayması' olarak bilinen gök taşlarının gökyüzünde sergilediği etkileyici görsel şöleniyle yaklaşıyor. Türkiye dahil birçok bölgeden gözlemlenebilecek olan bu olay, gökyüzü meraklılarını heyecanlandırıyor.

Türkiye'den izlenebilir mi?

Bu göktaşı yağmuru, 12-13 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek. Bu büyüleyici gökyüzü olayının başlangıcı ise 12 Ağustos Cumartesi günü saat 23.00-01.00 saatlerinde bekleniyor.

Perseid meteor yağmuru esnasında saatte ortalama 50 ila 70 arasında göktaşı kayması gözlemlenebilecek. Gece boyunca gökyüzünde meydana gelecek yaklaşık 100 göktaşı düşmesi, yıldız kaymalarını ve hatta ateş topu şekillerini gözler önüne sererek unutulmaz bir görsel şölen sunacak. Gözlem meraklıları, bu olağanüstü doğa olayını kaçırmamak için hazırlıklarını şimdiden yapmaya başlayabilirler.

Hafta sonu tüm Türkiye'den Perseid meteor yağmuru izlenebilecek. Saat 23.0-04.00 saatlerinde sürecek olan meteor yağmuru ile saatte 60-90 meteor düşüşü görebileceğiz.

Daha sağlıklı gözlem için, şehir ışıklarından uzak karanlık bir yer seçilmelidir.

  • Perseıd Meteor yağmuru nedir?
  • Perseid Meteor Yağmurları, Swift-Tuttle kuyruklu yıldızı ile bağlantılı bir meteor yağmuru türüdür. Gökyüzünde görünür saçılma noktası Perseus takımyıldızı'na denk geldiği için bu ismi almıştır. Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından püsküren parçalardan oluşan Perseid bulutu, kuyruklu yıldızın yörüngesi boyunca uzanır.
  • Bulut çoğunlukla bin yıllık parçalardan oluşsa da, 1865 yılında kuyruklu yıldızda meydana gelen püskürme ile bulutta nispeten yeni ve genç filamanlar oluşmuş, bu parçalar zirve tarihinden bir gün önce ufak bir zirve olarak gözlemlenmeye başlamıştır. Kuyruklu yıldızın Dünya-Ay sisteminin dışından dönen yörüngesindeki Perseid bulutunun boyutları yaklaşık olarak yörünge üzerinde genişlemesine 0.1 AU (yaklaşık 15 milyon km) uzunlamasına 0.8 AU (yaklaşık 120 milyon km) olarak ölçülmüştür. Yılda bir kez Dünya'nın kütle çekimiyle etkileşime girip saçılan parçalar meteor yağmurunu oluşturur. Her sene Temmuz ortasında başlayan yağmur, parça akımının konumuna göre 9-14 Ağustos arasında zirveye ulaşır. Zirve tarihinde, saatte 60'tan fazla meteor gözlemlenebilir. Meteor yağmuru gökyüzü boyunca görülebilirken, radyantı Perseus Takımyıldızı'na denk geldiği için çoğunlukla Kuzey Yarım Küre'den görünür. Seyrek olarak Güney Yarım Küre'den de gözlenebilen yağmur, güneye doğru inildikçe kuzeyin tersine, gökyüzüne doğru yükselir gibi görünür. Şafakla öğlen arasında atmosfere giren birçok meteor gün ışığından dolayı görünmez. Gece yarısından önce atmosfere giren bazı meteorlar ise uzun parlak izler bırakır ve ateş topları oluşturabilir. Meteorlar genelde 80 kilometre yüksekte, atmosferde yanarak parçalanırlar.

2023'te Türkiye'den iki Ay tutulması ve 8 gök taşı yağmuru izlenebilecek
Jurnal.ist