Yaptırım çıkmamıştı: ABD'de 'Muhammed bin Selman'a yaptırım' tasarısı

HABER MASASI
Abone Ol

ABD yönetiminin Cemal Kaşıkçı raporunda yazanlara rağmen Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a yönelik yaptırım kararı almaması eleştirilerin odağı olmuştu. Temsilciler Meclisi'nden bazı üyeler, Prens Muhammed'e yaptırım uygulanması için yasa tasarısı sunduklarını açıkladı. Tasarının yasalaşmasının uzun sürmesi beklense de ülkede Biden yönetiminin kararına muhalif seslerin çıkmasının önemine vurgu yapılıyor.

ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Tom Malinowski, James McGovern ve Andy Kim, Meclis Genel Kuruluna "Suudi Arabistan Ağır İnsan Hakları İhlalleri Sorumluluk Yasası" başlıklı bir tasarı sunduklarını açıkladı.

Tasarıda, Ulusal İstihbarat Direktörlüğünün (DNI) açıkladığı raporda gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden açık bir şekilde Muhammed bin Selman'ın sorumlu olduğunun belirtildiği, dolayısıyla onun da yaptırım listesine alınması gerektiği vurgulandı.

Herkes yaptırıma tabi olmalı

Vekillerin tasarısında, Kaşıkçı cinayetine karıştığı belirtilen ve DNI raporunda adı geçen Muhammed bin Selman dahil herkesin aynı yaptırımlara tabi olması gerektiği, bu bağlamda Veliaht Prensin de ABD vizesi almasının engellenmesi gerektiği kaydedildi.

Tasarıda ayrıca, ABD'nin Suudi Arabistan'a sattığı silahların kullanımının ABD yasalarına uygun olup olmadığı konusunda düzenli olarak Kongrenin bilgilendirilmesi gerektiği maddesi de yer aldı.

  • Tasarının yasalaşması için önünde uzun bir yol olsa da Joe Biden yönetiminin Muhammed bin Selman'a yaptırım uygulamama kararının hemen arkasından Kongrede aksi yönde adımların ortaya çıkmasının önemine dikkat çekiliyor.

Söz konusu tasarının yasalaşabilmesi için önce Temsilciler Meclisinde oylanarak kabul edilmesi, ardından aynı şekilde Senatoda onaylanması ve Başkan Biden'ın imzalaması gerekiyor.

Çok Net | Suudi Arabistan'ın kaçırdığı muhalifler ve Cemal Kaşıkçı olayı #Bölüm5
Suudi Arabistan yönetimi ezelden beri muhaliflere karşı sert tutumuyla biliniyor. Kimini öldürüyor kimini kaçırıyor kimini ise zindanlarda esir tutuyor. Bugünlerde gizemli bir şekilde kaybolan Cemal Kaşıkçı olayı bizleri yıllar önce yaşanan Suud Hanedanlığının kaçırma operasyonlarını hatırlatıyor. Cemal Kaşıkçı'nın akıbeti ise hala büyük bir olarak Çok Net'in bu bölümünde Suudi Arabistan yönetiminin kendisine muhalif gördüğü insanlara karşı ne tür önlemler aldığını araştırdık.

Yaptırım kararı çıkmamıştı

DNI'ın cuma günü açıkladığı ve Kaşıkçı'nın öldürülmesine MBS'nin onay verdiği yönündeki raporu büyük ses getirmiş, ancak Biden yönetimi Muhammed bin Selman'a yönelik herhangi bir yaptırım kararı almamıştı.

Amerikan kamuoyunda ve medyasında Muhammed bin Selman'a yönelik herhangi bir adım atmadığı için tepki toplayan Biden yönetimi, aralarında cinayete karıştıkları belirtilen kişilerin de olduğu toplam 76 Suudi vatandaşına yaptırım getirmişti.

Ne olmuştu?

  • Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'a yönelik eleştirileriyle bilinen ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de gittiği Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğundan bir daha çıkmamıştı. Kaşıkçı'nın daha sonra konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı ortaya çıkmıştı.

ABD'nin Cemal Kaşıkçı raporundan üç ismin çıkarıldığı ortaya çıktı
Jurnal.ist

ABD Başkanı Biden, Cemal Kaşıkçı konusunda sözünü tutmadı
Jurnal.ist

ABD Kaşıkçı raporunu yayımladı: Cinayet onayını Prens Selman verdi
Jurnal.ist