Tarihi boyunca birçok yangınla karşı karşıya kalan Haydarpaşa Tren Garı, halen dimdik ayakta. Mimarisiyle yerli yabancı herkesin beğenisi toplayan eseri Alman mimarlar Otto Ritter ve Helmuth Cuno, 1906 yılında tasarladı. Yeşilçam filmlerinin unutulmaz sahneleridir, Anadolu'dan İstanbul'a adım atan insanların Haydarpaşa'dan Boğazı seyretmeleri… 1908 yılında İstanbul-Bağdat Demiryolu hattının ilk durağı olarak hizmete açılan Haydarpaşa Tren İstasyonu, mimari yapısıyla inşasının üzerinden neredeyse yüz sene geçmiş olmasına rağmen göz dolduruyor.
0. II. Abdülhamit’in isteğiyle çalışmalar başladı
22 Eylül 1872'de Haydarpaşa'dan Pendik'e kadar uzanan demir ağı, zamanla Anadolu'ya uzandı. II.Abdülhamit döneminde ise hatın uzatılmasına karar verildi.
0. 1908’de açıldı
İstanbul-Bağdat Demiryolu'nun ilk durağı olan Haydarpaşa Garı'nın inşaatı 30 Mayıs 1906'da başladı. Gar binası 19 Ağustos 1908'de ise ilk seferini yapmaya başladı.
0. İki Alman mimar tasarladı
Yıllara meydan okuyan gar binasının plan ve projesini Alman mimarlar Otto Ritter ve Helmuth Cuno yaptı. Yapımı ise Ph. Holzmann inşaat Firması üstlendi.
0. III.Selim’in paşasının adı verildi
Yapılan gar binasına rivayete göre III. Selim'in paşalarından Haydar Paşa'nın adı verilmiştir.
0. Alman logosu benimsendi
Haydarpaşa Garı'nın çatısında bulunan saatin üzerindeki alan Alman Demiryollarının simgesi olan kartal kanadı ile döşendi. Bu motif daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının simgesi olarak kabul edildi.
0. Vitraylar Alman sanatçının eseri
Dışı kadar içi de her zaman dikkat çeken garın, iç süslemelerini ve vitraylarını Alman sanatçı Linneman hazırladı.
0. Sabotaja uğradı
Gar, 6 Eylül 1917 tarihinde birçok insanın ölümüne de sebep olan bir sabotaja uğramıştır. Sabotajın ardından ciddi zarar gören bina, onarıldıktan sonra yeniden hizmete açılmıştır.
0. Independenta kazası olumsuz etkiledi
1979'da yılında ise talihsiz bir olay yaşandı. Haydarpaşa'nın açıklarında Independenta adlı tanker, bir gemiyle çarpıştı ve ciddi patlamalar meydana geldi. Bu patlamalar nedeniyle Alman sanatçı Linneman'ın yaptığı vitrayların büyük bir bölümü zarar gördü. Ciddi bir restorasyondan geçen bina 1983'te yeniden hizmete açıldı.
0. 2010’da çıkan yangında çatı çöktü
Devasa binanın yaşadığı talihsizliklere bir yenisi ise 28 Kasım 2010'da eklendi. Çatısı çöken binanın, dördüncü katı ise kullanılamaz duruma geldi.
0. 1 Şubat 2012’den beri hizmet vermiyor
Tarihi demiryolu Ankara-İstanbul Hızlı Tren çalışmaları nedeniyle 1 Şubat 2012'de hizmete kapatıldı.
0. İlk durak olacak
Haydarpaşa'nın hizmete kapatılmasının ardındansa, tarihi binanın AVM'ye dönüştürüleceği ortaya atıldı. Ancak son yapılan yasal düzenlemeler ve açıklamalar doğrultusunda gar, hızlı tren hattının ilk istasyonu olacak.
0. Haydarpaşa’da bir ilk
Türkiye'de ilk kez düzenlenen tesettür moda haftasına, Haydarpaşa Garı ev sahipliği yaptı. İstanbul Modest Fashion Week, nedeniyle dünyanın önde gelen birçok muhafazakar giyim firması ürünlerini tarihi garın için kurulan podyumda tanıttı.
0. Peronda kitap fuarı
1-5 Haziran tarihleri arasında Haydarpaşa Gar İstasyonu peronlarında 8. Kitap Günleri etkinliği gerçekleştirilecek.
0. İstanbul’un eşsiz eserlerinden biri
Tarihi boyunca birçok yangından ağır yaralarla kurtulmayı başaran Haydarpaşa Garı halen mimarisiyle insanları büyülüyor.