Yalnızca güzel sesli bir şarkıcı değil, aynı zamanda Mısır'ın simgesi haline gelen bir kadın: Ümmü Gülsüm

ŞEYMA ÖZİN
Abone Ol

Bütün Arap ülkelerinde yüz binlerce tutkulu hayranı vardı ve hayranları üzerindeki etkisi o denli büyüktü ki girişimleriyle Arap ülkelerini bir araya getirebileceği iddia edilirdi. 5 Şubat 1975'deki cenazesinde bütün dünyadan toplanıp gelen milyonlarca kişi bu iddianın çok da desteksiz sayılmayacağını kanıtlıyordu.

Ümmü Gülsüm, yeteneklerini ve basını titizlikle kullanması, sanat alanındaki ileri görüşlülüğü ve ülkesine duyduğu derin bağlılıkla bir doğu masalının gerçeğe dönüşümü gibiydi.

0. Ümmü Gülsüm'ün doğum tarihi tam bilinmiyor. Pek çok kaynak 4 mayıs 1904 tarihinde birleşirken, birkaç yerde de 1898 tarihinden söz ediliyor.
0. Ümmü Gülsüm, camide Kur'an ve ilahi okuyan babasının yanında kendini geliştirdi. Sesinin gücü ve güzelliği, adının çevre köylerde de duyulmasını sağladı. Çeşitli toplantılarda şarkı söylemesi için davetler almaya başladı. Bu davetlere ailesiyle birlikte kilometrelerce yürüyerek gittiği biliniyordu.
0. Bir fırsat çıktı önlerine; Ümmü Gülsüm'ün elinden tutacak biri çıktı. Eğlence endüstrisiyle bağları güçlü bir müzisyen; Ahmet Şevki, Gülsüm'ün hocası oldu.
0. Ümmü Gülsüm yeniden doğmuş gibiydi. Sesine göre bestelenmiş çağdaş aşk şarkılarından oluşan repertuvarı ve kendisine eşlik etmesi için tutulan seçkin müzisyenlerle başkentin sahnelerinde belirdi. Plakları birbiri ardına çıkmaya başladı, konserleri dolup taşıyor, plakları yok satıyor, filmleri büyük ilgi görüyordu.
0. 1960'larda Ümmü Gülsüm'ün toplumsal rolü iyice belirginleşti. Nasır'la arkadaşlığı, yeni rejime duyduğu güven, onun ülkesi için yollara dökülmesine neden oldu. Konser için gittiği ülkelerde devlet başkanlarıyla görüşüyor, kültürel yerleri geziyor ve Arap kültürünün desteklenmesi gerektiğinden söz ediyordu. ​
0. 1975'te karaciğerindeki rahatsızlık yüzünden hastaneye kaldırıldı. Suriye ulusal radyosu yattığı hastaneyle arasında sürekli açık bir telefon hattı kurmuştu; her yeni gelişmeyi anında dinleyicilerine bildiriyordu.
0. Ümmü Gülsüm, en nihayetinde eceline yenik düşerek 3 Şubat 1975'te hayatını kaybetti.
0. Ümmü Gülsüm'den Kur'an tilaveti
Cenazesine katılan milyonlarca insan, tabutu omuzlayarak Ümmü Gülsüm'ün en sevdiği camii olarak bilinen Seyyid Hüseyin'e taşıdılar. Tabut, omuzlarda üç saat taşındıktan sonra defnedildi.

Ümmü Gülsüm'ün ölümü çölün ötesindeki ülkelerde de yankılanmıştı.

Ümmü Gülsüm, sesi çok uzaklardan da duyulan bir kadındı. Ömer Şerif'in dediği gibi, “Doğu'da Ümmü Gülsüm'süz yaşanan bir gün şenliksiz, karanlık geçiyor.”