Afrin, terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG tarafından kontrol ediliyor. Hatay'a komşu olan ilçenin diğer YPG kontrolündeki bölgelerle iletişimi bulunmuyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) askerleri tarafından Afrin'e yönelik operasyon düzenleneceği konuşuluyor. Peki Afrin ve olası operasyon hakkında ne biliyoruz?
0. İç savaş öncesi Halep vilayetine bağlı bir ilçe konumunda olan Afrin, YPG’nin kontrolünde.
0. İlçenin başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Zeytin bölgenin en önemli sembolleri arasında gösteriliyor.
0. Güneyinde ve doğusunda muhaliflerin kontrolünde toprakların olduğu Afrin’in kuzey ve batısında Türkiye yer alıyor. Teröristler yer yer Hatay kırsalından saldırıyor.
0. 2011 yılında Suriye’de savaşın ilk patlak vermesinin ardından ilçeyi işgal eden YPG, ABD’nin ülkede koalisyon ile birlikte yürüttüğü operasyonlar sonrası Kobani ile birleşme hayalleri kurdu. Fakat örgütün terör koridoru projesi Fırat Kalkanı Harekatı ile suya düştü.
0. Şubat 2016'da Rus savaş uçaklarının desteğiyle muhaliflerden bazı bölgeleri ele geçirdi.
(Rus savaş uçaklarının desteğiyle ele geçirdiği bölgeler)
Örgütün tek taraflı ilan ettiği 3 kantondan biri olan Afrin’de YPG Rusya ile işbirliği içerisinde. 13 Şubat 2016 tarihinde Afrin’in doğusunda muhaliflerin kontrolündeki Tel Rıfat ve Azez’e saldıran örgüt, Tel Rıfat’ı ele geçirdi.
Saldırıya geçen teröristlere Türk Silahlı Kuvvetleri obüs toplarıyla karşılık verdi ve teröristler Azez’e yönelik ilerleyişini durdurmak zorunda kaldı.
0. Şu anda gündemi meşgul eden Afrin Operasyonu’nun ilk olarak YPG’nin ele geçirdiği bu bölgeleri kapsayacağı öngörülüyor. Hükümet yetkililerinden konuyla ilgili son açıklamayı Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak yaptı. Kaynak, “Afrin bölgesinin terör unsurlarından temizlenmesi gerekir” şeklinde konuşarak operasyona dair ilk sinyali vermiş oldu.
Mardin’in Derik ilçesinde teröristlerce bırakılan mayına basması sonucu gazi olan Mustafa Nacar’ı baba ocağında ziyaret eden Kaynak şu ifadelerde bulundu:
“Bölgenin stabil hale gelmesi için gayretler devam ediyor, ancak bölgenin stabil hale gelmesinin benim şahsi fikrim itibariyle Afrin bölgesinin teröristlerden terör unsurlarından temizlenmesi gerekir. Türkiye’nin gerek Dışişleri Bakanlığı vasıtasıyla gerek Milli İstihbarat Teşkilatımız vasıtasıyla, muhataplarımız ile bu hususta çalışmalarımız sürüyor. Çünkü Astana’da yapılan görüşmelerde Türkiye’nin bu güvenli bölge fikri böylece hayata geçirilecek. İdlib bölgesinin de bölgenin güvenliğinin TSK’nın sağlaması, o çatışmasızlığın Türk Silahlı Kuvvetlerince sağlanması idame edilmesi beklentisi var. Bütün bunlar için Afrin bölgesinin hem Türkiye’nin sınır güvenliği bakımından Kilis ve Hayat sınırımızdalar, hem bölgenin güvenliği açısından Afrin bölgesinin terörden, teröristlerden, terör unsurlarından temizlenmesi gerekecek. Yoksa kimse ne Azez’in güvenliğini garanti edebilir, ne Mare’nin güvenliğini kimse garanti edebilir, ne El Bab’ın güvenliğini kimse garanti edebilir, ne de İdlib’in güvenliğini kimse garanti edebilir. Türkiye’nin bu husustaki diplomatik çalışmaları da sürmektedir"
0. Bugün de Afrin'den gelen terör tehditlerini değerlendiren Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Operasyon yapmak gerekirse Türkiye bundan çekinmez" dedi.