Washington Post’tan ‘CIA direktörü Haspel, Kaşıkçı olayının ses kayıtlarını dinledi’ iddiası

ÇAĞRI SAÇARALP
Abone Ol

ABD'nin saygın gazetelerinden Washington Post, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti soruşturması kapsamında temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelen ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Gina Haspel'in, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin ses kayıtlarını dinlediğini öne sürdü.

CIA Direktörü Gina Haspel, ABD Başkanı Donald Trump'ın isteği üzerine salı günü Cemal Kaşıkçı soruşturması kapsamında temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gelmişti.

ABD'nin Washington Post gazetesi, "Haspel'in toplantıları hakkında bilgi sahibi olan kişileri" kaynak göstererek Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili bir haber yayımladı.

ABD Başkanı Donald Trump, söz konusu olayın Türkiye ayağında incelemelerde bulunması için 2000'de Ankara'da görev yapmış, Türkçeyi ve Türkiye'yi iyi bilen CIA Direktörü Gina Haspel'i görevlendirdi.

Haberde, isimleri açıklanmayan bu yetkililer referans verilerek, Haspel'in Türkiye ziyaretinde ses kayıtlarını dinlediği öne sürüldü.

Kaynakların, ses kayıtları hakkında "inandırıcıydı" ifadesini kullandığı belirtilen haberde, ABD'nin Suudi Arabistan'a daha fazla baskı uygulayabileceği ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un görevden alınarak yerine CIA Direktörü Mike Pompeo'nun atanmasının ardından, Pompeo'dan boşalan koltuğa, CIA Direktörü Yardımcısı olan Gina Haspel getirilmiş, Haspel, bu göreve getirilen ilk kadın direktör olmuştu.1956 doğumlu olan Gina Haspel, 1985 yılında CIA'ye katıldı. İstihbarat toplama, analiz, gizli eylem, karşı istihbarat, dış hizmetler gibi operasyonlarda oldukça etkili bir isim Haspel, terör örgütü El Kide şüphelilerinin sorgulanmasıyla ilgili süreçlerde öne çıkmıştı.

Reuters: Haspel'in talebi karşılık bulmadı

Reuters’ın haberine göre de Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi konusunda CIA Başkanı Gina Haspel’in, işkenceyi ve cinayet anını belgelediği iddia edilen ses kaydını dinleme talebinde bulunduğu; ancak Haspel’in bu talebine Türkiye’den henüz karşılık bulmadığı iddia edilmişti.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence yaptığı açıklamada Haspel'in delilleri incelediğini belirterek, ''Bütün gerçekler elimizde olduktan sonra Başkan Trump, Amerikan halkının değerlerini ve ulusal çıkarlarımızı göz önünde bulundurarak bir karar verecek'' dedi.

Avrupa ülkeleri Suudi Arabistan’a karşı ortak tavır alacak mı?
Gündem

Söz konusu habere göre dört farklı kaynak Haspel'in pazartesi günü gerçekleştirdiği ziyarette kaydı dinleme talebinde bulunduğunu belirtti.

Haberde “Batılı güvenlik yetkilileri, Türkiye’nin Kaşıkçı’nın ölümünü belgeleyen ses kayıtlarına sahip olduğunu öne süren kapsamlı haber sızıntılarına rağmen, pazartesi akşamı itibarıyla, ABD veya diğer müttefik ülkelerin kurumlarına bu kanıtlara erişim izni verilmemişti” denildi.

CIA Direktörü Gina Haspel Ankara’ya geldi: Gündeminde Cemal Kaşıkçı cinayeti var
Gündem

ABD, Suudi Arabistan’a ilk yaptırımını uygulamıştı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 21 Suudi yetkiliye ABD'ye giriş yasağı getirildiğini açıklamıştı. Pompeo, söz konusu kişilerin Suudi gizli servisi, Kraliyet ailesi, dışişleri bakanlığı ve farklı bakanlıklarda görevli kişiler olduğunu ve Salı günü itibariyle bu kişilere ABD vizesi verilmeyeceğini, daha önce almış olanların vizelerinin de iptal edildiğini belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman

Fotoğraf: Reuters

  • Pompeo, ABD’ye giriş yasağının ülkesinin bu konudaki son sözü olmayacağının da altını çizdi. Bakan Pompeo, Suudi yetkililere yönelik kişisel mali yaptırımların uygulanmasının da konuşulduğunu ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı "Bir gazetecinin şiddet kullanılarak susturulmasının Washington yönetiminin kabul edebileceği bir durum olmadığını" ifade etmişti.

Kaşıkçı olayı

Suudi reformistler için önemli bir platform olan Al Watan gazetesine katkı veren ve Batı medyasında Ortadoğu ile ilgili haberleriyle tanınan Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim'de resmi işlemler için Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna girdikten sonra ortadan kaybolmuştu.

Suudi Arabistan yönetimi, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra haber alınamayan Kaşıkçı'nın

Emniyet kaynaklarınca yapılan değerlendirmede, Kaşıkçı'nın gittiği Suudi Arabistan Başkonsolosluğundan bir daha çıkmadığı teyit edilirken, başkonsolosluk binasında aynı saatlerde, 2 uçakla İstanbul'a gelen ve aralarında yetkililerin de yer aldığı 15 Suudi vatandaşının bulunduğu, bu kişilerin daha sonra geldikleri ülkelere döndükleri belirlenmişti. Suudi Arabistan tarafından yapılan açıklamada, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın konsolosluk içinde yaşanan arbede neticesinde öldüğü duyurulmuş, olayla ilgili 18 Suudi vatandaşının gözaltına alındığı açıklanmıştı. Ayrıca, Suudi Arabistan'da yayımlanan kraliyet kararnamesiyle, Suudi Arabistan Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed Asiri görevden alınmıştı.