Vuslatın 744. yılında Mevlana Şeb-i Aruz ile anılıyor

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Allah’ın varlığını ve tekliğini, yaratan ve yaratılanın bir oluşunu anlatan tasavvuf ilminin en önemli ismi Mevlana Celaleddin Rumi, ölümünün 744. yılında Şeb-i Arus etkinlikleri ile anılıyor.

Mevlevi tarikatının kurucusu Mevlana Celalaeddin Rumi'nin ölüm yıl dönümü olan 17 Aralık gecesi, Rabbi'ne kavuştuğu günde anma törenleri düzenleniyor. Şeb-i Arus, yani düğün gecesi olarak bilinen bu kutlu gecede tasavvuf ve Mevlevi tarikatının öğretileri hatırlanarak İslam'ın özüne dönüş hedefleniyor.
“İnsan yaratılmışların en şereflisidir" ayetini düstur kabul ederek her dilden, her dinden, her renkten insanı kucaklayan Hz. Mevlana; sevginin, barışın, kardeşliğin, hoşgörünün sembolü olarak kabul edilir.

0.
0. "Ne olursan ol, gel."
Mevlana'nın en bilinen yanıdır ulusal ve etnik sınırları aşan anlayışı. "Ne olursan ol, gel" der. Kendisi göçebe olan Mevlana, büyük Moğol akınları ile karışan etnik unsurlar arasında bu görüşü edinmiştir. Birçok millet yeni yerlerde yeni insanlarla karşılaşıp yeni anlayışlar geliştirmek durumunda kalıyorken o bu düşünceyi benimsedi.
0.
0. Her şey ilahi olanındır
Mevlana böyle bir ortamda batıda ancak 700 yıl sonra ulaşılacak bir hümanizm oluşturmuştur. İnsanlığın tam bir sentezi içerisinde birey, halk ya da ırk anlayışını aşmıştır. Ona göre her şey ilahi olanın farklı görünümleridir ve herhangi bir ayrım gözetilemez.
0.
0. "Kamil insan"
Düşünce dünyası sadece idealist bir fikir olarak kalmayıp kişinin varlığından, ferdiyetinden, istek ve arzularından tamamen sıyrılmayı amaçlar. Sosyal hayatta ise, sınırsız sevginin ve hoşgörünün hakim olduğu bir hayatı önceler. Hayra, güzele ve iyiye doğru ilerleyen insanın, kamil insan olma yolundaki çilesini ele alır.
0.
0. Mevlevilik nedir?
Mevlevilik, Mevlana'nın kurduğu bir tarikat olmasa da temelleri onun tarafından atılmıştır. Dönemde dostlarıyla birlikte sohbet toplantıları düzenler, bu toplantılarda dini konuşmalar yapılır, müzik dinlenir, sema yapılır ve zikredilirdi. Zamanla Mevlana'nın fikirleri yayıldı ve toplantılarına katılmak isteyenlerin sayısı İran ve Arabistan gibi yabancı ülkelerden gelenlerle artmaya başladı. Mevlana, toplantılara düzen vermek için, bugün Mevlevilik tarikatı ritüellerinin kökenini oluşturan bazı kurallar koydu.
0.
0. Gönül bağı ile bağlanmak
İslam felsefesi olarak da bilinen tasavvufta Mevleviliğin önemi büyüktür. Mevlevilik insan odaklı olup hoşgörüye, güzele ve ihlasa yönelik bir anlayış olarak kabul edilir. Pes etmek yerine, pişman olma ve affetmek kişinin erdemleri arasında yer alır. Ayrıca alemdeki tüm varlıkların Allah'ın birer parçası olduğu varsayılarak onlara değer verilir.

Mevleviliğe göre; Allah'a giden en kısa yol, ona tam bir gönül bağı ile bağlanarak kendi varlığından vazgeçmektir. Gönlünü Hakk'a veren kişi artık yok olacak, her zerresinde Allah'ın varlığı tecelli edecektir. Hz. Muhammed'in ahlakı ile ahlaklanmak Hz. Mevlana'nın en önemli vasfıdır.