Sıklıkla kullandığımız vücut dilimizin anlattığı şeyler aslında ülkeden ülkeye göre değişiyormuş. Hatta el ve kol kullanılarak yapılan en temel hareketlerin anlamı bile bizim için olumlu şeyler ifade ederken başka bir ülkede kötü bir manaya gelebilir.
O yüzden aman dikkat diyelim, elinize kolunuza hakim olun.
0. Başparmak yukarı
Türkiye'de, çoğu Avrupa ülkesi ve Amerika'da onaylama, beğenme anlamına gelen bu işaret, bazı Arap ülkelerinde ve Batı Afrika'da “yürü git ” anlamında kullanılıyor.
Avustralya ve Kuzey Yunanistan'da ise baş parmağın aşağı yukarı sallanması kavgalara sebep olabilecek kadar kötü karşılanıyor. İran da ise direkt hakaret sayılıyor. Sakın kullanmayın, kullanan turist görürseniz de anında uyarın. O derece.
0. Başı aşağı yukarı sallamak
Başınızı aşağı yukarı sallamak kültürümüzde karşımızdakinin dediğine uymak, onaylamak anlamına geliyor. Bu Amerika, Çin, Kanada, Meksika, çoğu Batı Avrupa ülkesi, Afrika ve Orta Doğu'da da böyle.
Fakat Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Suudi Arabistan ve Sri Lanka' da başınızı aşağı yukarı salladığınızda aslında hayır demiş oluyorsunuz .
0. Başı sağdan sola-soldan sağa sallamak
Başı aşağı yukarı sallamakla zıt anlam taşıyan bu hareket, ülkemizde reddetme, hayır anlamı taşır. Genelde anlamı güçlendirmek için bir de “cık” sesiyle eşlik ederiz.
Gene aynı şekilde çoğu ülkede bu hareket hayır anlamı taşırken; Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk da evet anlamına gelir.
0. Başparmak ve işaret parmağı ile daire yapmak
Bu hareket ülkemizde çok da iyi anılmayan hareketlerden biri, özellikle bir erkek için kullanılıyorsa.
Brezilya'da ve Fransa'da da yakın ve hakaret içeren bir anlamda kullanılan bu hareket, Amerika'da “her şey yolunda ” anlamını taşır.
0. İşaret ve Serçe Parmağı Kaldırmak
Türkiye'de rock ve metal müzik dinleyicilerin özellikle konserlerde sürekli kullandığı bu el işareti Amerika'da da “rock on”, yani rocka devam anlamı taşır.
Hinduizm ve Budizm de de olumlu anlamlar taşıyan bu hareket, kötülüğü kovmak için de kullanabiliyor. Akdeniz ülkelerinin çoğunda ve Latin Amerika'da ise boğa boynuzlarına benzetildiği için “aldatılıyorsun” demek istendiğinde yapılıyor. Afrika'da ise birini lanetlemek istiyorsanız bu işaretle kendisine korku salabilirsiniz.
0. Çapraz parmaklar
Parmakları çaprazlamanın aslında Pagan döneminden kalma bir hareket olduğunu çoğu kişi bilmez. Kötülüğe karşı koruma sağladığına ve iyi şeyler için şans getireceğine inanılır.
Bazen de beyaz yalanlar söylerken, parmaklarınızı arkanızda çaprazlayıp yalanınız için af dilemek için kullanabilirsiniz. Çünkü yalanla beraber gelecek kötülüğe karşı koruma sağlayacağına da inanılır. Vietnam da ise dümdüz dayak sebebi.
0. İşaret ve orta parmak ile “V” yapmak
“V” işareti de birçok anlamı olan el hareketlerinden biri. II. Dünya Savaşı sırasında Müttefik Devletler tarafından zafer işareti olarak kullanılmaya başlanan hareket, 60'larda hippiler tarafından sahiplenildi ve barış anlamında da kullanılmaya başladı.
Şu anda herhalde en çok Japon ve Koreli gençlerin fotoğraflarında karşılaştığımız bir jeste dönüştü diyebiliriz. Buraya kadar iyi. Fakat Avustralya, İrlanda, Yeni Zelanda ve İngiltere'de eğer bu hareketi yaparken avuç içiniz size dönük ise karşınızdakini hakaret ettiğiniz düşünülebilir, aman dikkat.
0. İşaret parmağını Ssallamak
www.geziko.com
Bu hareket neredeyse tüm dünyada karşınızdaki insanı yakına çağırmak için kullanılır. Filipinler, Meksika ve Vietnam da pek iyi bir anlama gelmez. Filipinler'de sadece köpeklerin böyle çağrılabileceğini düşündükleri için, karşınızdaki kişi tarafından bir hareket olarak algılanması çok olası.
Diğer Asya ülkelerinde de olumlu bir anlam taşımıyor aslında. Japonya'da da hoş karşılanmayan bir hareketken, Singapur'da ölümün işareti olarak kabul ediliyor.
0. Parmak şıklatmak
Bizim için göbek atmanın ayrılmaz bir parçasıdır, parmak şıklatmak. Çoğu Batı ülkesinde ise dikkat çekmek için kullanılan bu hareket, Fransa ve Belçika da ise pek sıcak bakılmayan şekillerde kullanılır. Hele ki karşınızdakinin tam yüzünün önünde yaparsanız.
0. Serçe ve başparmak yukarı
Shaka işareti olarak da bilinen bu hareket, daha çok Hawai ve sörf kültürüyle ilişkilendirilebilir. 60'lardan sonra tüm dünyaya yayılan bu işaret beklendiği üzere farklı ülkelerde farklı anlamlara geliyor. İspanyollar bu işareti arkadaşça içki içmeyi teklif etmek için baş parmağı ağıza doğru tutarak kullanıyor.
Çin'de 6 numarayı sembolize eden bu işaret, Amerika da sörf yapmayı, Avustralya ve Yeni Zellanda da kafayı bulmayı temsil ediyor. Türkiye de ise genellikle eller kulağa doğru götürülerek “beni ara” demek için kullanılıyor.
0. Parmaklardan bohça
Lezzetli bulduğumuz bir şeyi yediğimizde karşımızdakinin aşçılığını ve yemeği övmek için otomatikman yaptığımız bu el işareti, İtalyanların en sık kullandığı el hareketlerinden biri hatta bu hareketi biliyorsanız İtalyanca biliyorsunuz demektir derler.
Bunun sebebi İtalyan yemeklerinin çok güzel olması değil. Bir İtalyan bu hareketi yaptığında karşısındakine kışkırtıcı bir şekilde “Ne diyorsun birader? ” demek ister.
0. Avuç içine göstererek el kaldırmak
Normalde dikkat çekmek, karşımızdakini durdurmak için elimizi kaldırırız değil mi? Avucumuzun da hangi yöne baktığına hiç dikkat etmeyiz. Birçok batı ülkesi de bizim gibi kullanıyor bu hareketi.
Fakat Yunanistan, Pakistan ve bazı Afrika ülkelerinde avuç içini karşı tarafa göstererek eli kaldırmak ağır hakaret içerir. Yunanistan için Bizans döneminden kaldığına inanılan hareket o zamanlarda köleler ve suçluların yüzüne çamur ve diğer şeyleri buladıkları günlere bir gönderme niteliği taşıdığı için hoş karşılanmıyor. Yunanlılar bu harekete hükümet karşı gösterilerde sıklıkla başvuruyor.
0. Kafanın üstüne vurmak-dokunmak
Özellikle büyükler çocuklara sevgi ve ilgi göstermek için, pozitif duygularla kafalarının üstüne hafifçe vurur. Hatta biz buna direkt sevmek deriz.
Fakat bu durum Budist ve Hinduist inançlarına sahip Hindistan ve diğer ülkelerde çok daha farklı algılanır. Büyük ya da küçük herhangi birinin kafasını okşamak veya dokunmak uygunsuz sayılır. Çünkü çakra sistemine göre kafatasının arka tarafı vücudun en üst noktası olarak, ruhun en güçlü olduğu noktadır. Dolayısıyla o noktaya dokunulmaması gerektiğine inanılır.
Kaynak: www.geziko.com