Vatan ve hürriyet sevdalısı Namık Kemal'in ölüm yıldönümü

HABER MASASI
Abone Ol

Türk Edebiyatı ve siyasi hayatın önemli isimlerinden şair Namık Kemal'in ölümünün üzerinden tam 131 yıl geçti. Vatanına ve özgürlüğüne bağlılığı ve bu doğrultuda kaleme aldığı şiir, tiyatro oyunları sayesinde toplumu yönlendiren ve bir nesle vatan sevgisini aşılayan usta şair, gerisinde unutulmaz onlarca eser bırakmayı başardı. Şimdi ise sevenleri tarafından saygı ve hürmetle anılıyor.

Türk edebiyatının önemli isimlerinden "Vatan ve hürriyetşairi" olarak tanınan NamıkKemal, vefatının 131'inci yılında anılıyor.

Namık Kemal denilince akla ilk olarak, 'İntibah', 'Vatan Yahut Silistre', 'Cezmi', 'Akif Bey', 'Gülnihal' ve 'Celaleddin Harzemşah' gibi Türk Edebiyatına kattığı eşsiz eserler geliyor.

Namık Kemal'in Tekirdağ'da bulunan evi

Ne efsunkâr imişsin ah ey didâr-ı hürriyet

Esîr-i aşkın olduk gerçi kurtulduk esâretten

Namık Kemal'in yaşam öyküsü

Yurtseverlik, hürriyet, millet kavramlarına bağlı Yenişehirli Mustafa Asım Bey ile Fatma Zehra Hanım'ın oğlu Namık Kemal, 21 Aralık 1840'da Tekirdağ'da dünyaya geldi.

Annesi Fatma Zehra Hanım'ı 1848 yılında kaybettikten sonra çocukluğunu dedesi Abdüllatif Paşa'nın yanında, Rumeli ve Anadolu'da geçiren Namık Kemal, dedesinin farklı kentlerde görev yapması nedeniyle düzenli bir eğitim alamasa da gittiği özel kurslarda Arapça ve Farsça öğrendi.

Dedesinin Afyonkarahisar'daki vali yardımcılığı görevinin ardından İstanbul'a babasının yanına gelen Namık Kemal, burada 3 ay Bayezid Rüştiyesine ve ardından 9 ay Valide Mektebine gitti.

Dedesinin Kars'a sancak yöneticisi olarak atanmasıyla 1,5 yıl burada kalan Namık Kemal, Karslı şair ve müderris Vaizzade Seyid Mehmet Hamid Efendi'den divan edebiyatını öğrendi.

Babasının 1855'te Bulgaristan'ın Filibe kentine mal müdürü olarak atanması ve dedesinin Sofya Kaymakamlığına atanması ile Sofya'ya giden Namık Kemal, Kars'ta öğrendiği aruz ve hece vezinlerini burada pekiştirdi.

Sofya'da evlerine ziyarete gelen dedesinin arkadaşı şair Binbaşı Eşref Bey, şiirlerini okuduktan sonra asıl adı "Mehmet Kemal" olan usta edebiyatçıya katip anlamına gelen "Namık" ismini verdi.