Uzmanlar uyarıyor: Fazla ağrı kesici daha çok baş ağrıtıyor

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Doktor kontrolü olmadan fazla ağrı kesici kullanmak daha fazla ağrıya sebep olabiliyor. Ağrı kesicilerin 5 kez ve üzeri kullanılması halinde kötüye kullanıma bağlı baş ağrısı ortaya çıkıyor. Bu fazla kullanım, ağrıyı o an kesmiş olsa bile ağrı sıklığını ve şiddetini arttırıyor. Yani ağrı kesicinin kendisi ağrıya sebep oluyor.

Ayda üç dört kez baş ağrısı ve migren şüphesi olan kişilerin mutlaka doktora başvurması gerektiğini vurgulayan Nöroloji Uzmanı Dr. Sinan Gönüllü, doktor kontrolü olmadan fazla ağrı kesici kullanımının daha fazla ağrıya sebep olabileceği açıklayarak şunları söyledi:

"Nöroloji polikliniğine başvuran hastaların yüzde 60-70’i, baş ağrısı şikayetiyle geliyor. Bunların ise yüzde 90’ı doğrudan doğruya baş ağrısı tablosuyla ortaya çıkan, başka bir hastalıkla ilişkisi olmayan vakalardır. Bu yüzde 90’lık grubun içinde de en sık karşılaştığımız baş ağrısı tiplerinden biri de migrendir. Diğer yüzde 10’luk dilimde görülenlerin sebebiyse beyin damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, beyin tümörleri, göz hastalıkları, sinüzit, menenjit gibi hastalıkların seyri sırasında ortaya çıkan baş ağrılarıdır."

0. "İnsanların yaşam kalitesini düşürüyor"

Migren ataklarının olduğu dönemlerde insanların hayat kalitelerinin de düştüğünü ifade eden Sinan Gönüllü, "Örneğin iş hayatı, çok yakından etkileniyor. Ağrı kesiciler, migren tedavisinde kullanılıyor. Ancak bunlar ayda 1-2 atağı olanlarda kullanılmalıdır. Buna, dozunun ayda 3-4 olmak kaydıyla izin veriyoruz" diye konuştu. 

0. Mutlaka doktora başvurulmalı!

Ağrı kesicilerin 5 kez ve üzeri kullanılması halinde kötüye kullanıma bağlı baş ağrısı ortaya çıkma riskinin giderek artacağının da altını çizen Gönüllü, şunları söyledi:

"Bu fazla kullanım, ağrıyı o an kesmiş olsa bile ağrı sıklığını ve şiddetini arttırıyor. Yani ağrı kesicinin kendisi ağrıya sebep oluyor. Ayrıca mide, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına da sebebiyet verebilmektedir. Bu durum, migren tedavisini daha da çıkmaza sokuyor. Ayda 3-4 kez baş ağrısı olan kişilerin muhakkak doktora başvurması gerekmektedir. Doktor kontrolünde migrene özgü ilaç, alternatif tedavi yöntemleri ve botoks tedavisi de vardır."

0. Neler yapılabilir?
Baş ağrısını önlemek, aynı zamanda sizin de elinizde... Öncelikle stresinizi yönetmeyin öğrenmelisiniz. Her şeyi kontrol edemezsiniz; ancak sizi ilgilendiren şeylere nasıl tepki verebileceğinizi ve stresten mümkün olduğunca nasıl uzak durabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Bunun için sosyal olun, mümkün olduğunca kendinize özel bir hobi zamanı oluşturun.  Egzersizi hayatınıza dahil edin; stresin yönetilmesi ve azaltılmasında önemli bir yardımcı olan egzersizden mutlaka faydalanın. Düzenli yemek yiyin; böylece kan şekerinizi belli bir düzen içerisinde tutabilir ve açlık kaynaklı baş ağrılarının önüne geçebilirsiniz. Bol sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin; vücudunuzu susuz bırakmanız da baş ağrısına neden olabilir.