Uzmanlar kiracıları tahliye süreci konusunda uyardı: Fazladan kira ödemeyin

HABER MASASI
Abone Ol

Son yıllarda kiracı ve ev sahipleri arasında kira zamları nedeniyle tahliye davaları büyük oranda artmaya başladı. Evin anahtarının teslimi konusunda yapılan yanlışlar sebebiyle kiracılar fazladan kira ödemek zorunda kalabiliyor.

Kira artışları son zamanlarda ekonomi gündeminin en önemli konularından biri haline geldi. Fahiş kira artışlarının önüne geçebilmek için uzun süre yüzde 25 zam sınır uygulandı. Fakat ev sahipleri mevcut kiracısını çıkarıp evlerini daha yüksek ücretler ile yeni kiracılara vermenin yollarını aradı.

Kiracılar ise bütçelerine uygun ev bulmakta zorlandıkları için oturdukları evden çıkmak istemeyince ev sahibi ve kiracı arasında tahliye sorunları yaşanmaya başladı. Öyle ki bu sorunların bazı durumlarda kiracı evden ayrılsa bile devam ettiği görülüyor.

Bazı ev sahipleri kiracısı evden ayrıldığında dahi kira talep ediyor. Bu durumda kiracının dikkat etmesi gereken önemli durum ise, evin anahtarını teslim ettiğine dair yazılı belge imzalamak.

Uzmanlar kiralanan ev ya da iş yerinden ayrılırken anahtarın teslim edildiğine dair yazılı bir tutanak imzalanması gerektiği konusunda uyarıyor. Kiralananın iade edildiğine dair ispat yükü tamamen kiracıdadır. Bu sebeple yazılı bir tutanak düzenlenmediği takdirde evden çıkılmasına rağmen kira ödeme yükümlülüğü devam eder.

Mülk sahibi anahtar teslim tutanağına imza atmaktan kaçınıyorsa neler yapılmalı?

Bu durum yasal yollarla 2 şekilde halledilebilir:

1. Sulh mahkemesine gidip dava açarak anahtar teslim etmek için yer tayin etmesini istenebilir.

2. Notere gidip anahtar teslim edilerek karşı tarafa ihtar gönderilmesi talep edilebilir.