Uzmana sorduk: ‘Çocuklarınızı internetten koruyun’
Çocukların internetle tanışma yaşı küçüldükçe karşılaşmaları olası tehlikeler de büyüyor. Biz de bu tehlikeleri uzaklaştırmak için yapılması gerekenleri, konunun uzmanına sorduk. Siber Güvenlik Uzmanı Ali Keskin, GZT.com için ‘ebeveyn rehberi’ oluşturdu. Çocuklarımızın internet deneyimini ‘daha sağlıklı’ kılmak için ne yapmalıyız?
Türkiye’de internetletanışmayaşı 5 seviyelerine inmişken, ailelerin en önemli hassasiyetlerinden birinin ‘çocukların internet kullanım alışkanlıkları’ olduğunu söyleyebiliriz. Aileler, önlem almadığı sürece teknoloji, büyük bir avantaj olmaktan çıkıp dev bir tehlikeye dönüşebilir. Bu tehlikeyi önleyebilmek veya etkilerini azaltabilmek için birkaç veriye ve öneriye göz atalım.
Yapılan araştırmalar, Türkiye’de 06-15 yaş arası çocukların %24,4’ünün kendi bilgisayarına sahip olduğunu söylüyor. %45,6’lık oranın her gün internete girdiği ve ceptelefonu kullanmayabaşlama yaşının 10’a indiği düşünüldüğünde gerçek bir ‘kriz’ ile karşılaştığımızı söyleyebiliriz: ‘Çocuklar internette ne yapıyor?’
İntihar oyunları, zararlı içerikler pusuda bekliyor!
Ebeveynlerin, çocuklarına vakit geçirmesi için kolayca verdiği tablet ve telefonlar ne kadar güvenli? Yalnızca bu cihazlar yüzünden çocuklar, dijital medya alanında kötü noktalara yönlendirilebiliyor. Bu kötü yönlendirmelerin en net örneklerinden birini geçtiğimiz süreçte Mavi Balina ile yaşamış, birçok farklı çocuğun ‘can kaybına’ varan sorunlarla karşılaştığını görmüştük. Dünya genelinde birçok çocuk intihar oyunları yüzünden maalesef hayatını kaybetmiş, sosyal medya ‘tehlikeli bir silah’ formuna bürünmüştü.
Yalnızca intihar oyunları değil, YouTube ve benzeri sosyal medya platformları üzerinden görüntülenen paylaşımlar nedeniyle şiddet, küfür gibi zararlı içeriklere sahip gönderilere kolay bir şekilde ulaşabilmek de çocuklar için ciddi bir tehlike anlamına geliyor.
İnternet, doğru kullanıldığında büyük bir avantaj
Birçok farklı açıdan problemoluşturabilecek internet yolculuğundan çocukları korumanın yolu ‘interneti yasaklamaktan’ geçmiyor. İnternet kullanımına yasak getirmek, çocukları anne babalardan uzaklaştırmanın yanında yalan söylemeye teşvik dahi edebilir. İnternetin doğru kullanıldığında ‘yararlı’ olduğunun bilincinde olup zararlı atmosferi ortadan kaldırmak temel motivasyon olarak belirlenmeli.
Ebeveynler için anahtar tavsiyeler:
- - İnternet, yaramazlıktan uzaklaştıracak bir araç değildir.
- - İnternet, ‘tek öğrenme yöntemi’ olarak nitelendirilmemelidir.
- - İnternet üzerinde geçirilecek zaman belirlenmeli, net çizgiler oluşturulmalıdır.
- - Çocukların, kişisel bilgilerini ‘hiçbir şekilde’ internet ortamına geçirmemesi gerektiği tam olarak kavratılmalı.
- - Çocuğunuzun sosyal medya hesabı açma yaşı minimum13 olarak belirlenmeli.
- - Güvenli internet, güvenli teknik donanım mutlaka sağlanmalı.
- - İnternet tarayıcısı güncel olmalı, anti-virüs programları tercih edilmeli.
- - İnternet tarayıcısının güvenlik ayarları değiştirilmeli; küfür, şiddet, hassas medya gibi içerik ayarları kapatılmalı.
- - Çocuklara özel arama motorları tercih edilebilir. (Kiddle, Kidrex vs.)
- - Bütün yazılımlar lisanslı olmalı, güvenlik güncellemeleri eksiksiz takip edilmeli.
Ali Keskin kimdir?
1991 doğumlu 'Siber Güvenlik Uzmanı' Ali Keskin, gazeteci ve yazar olarak uzunca bir süredir teknoloji içerikleri üretmeye devam ediyor. 'Beyaz Şapkalı' Hackivist gruplara katılarak, terör örgütlerinin internet paylaşımlarını önleme işlemleri gerçekleştiren Keskin, yazılım dili konusunda oldukça iddialı.
2016 yılından bu yana Forum USA gazetesinde teknoloji yazıları yazan Ali Keskin, 2017 yılı başlarından bu yana Super Haber internet sitesinde teknoloji konusunda köşe yazarlığı yapıyor...