Uzaya çıkan ilk dünyalı: Laika

HABER MASASI
Abone Ol

Uzaya çıkan ilk dünyalı olarak tarihe geçen Laika bunun bedelini ağır bir şekilde ödedi...

Dünya tarihinde bir köpeğin çok önemli bir yeri var. Çoğumuzun bilmediği belkide adını ilk defa duyacağımız bir köpek Laika. Dünya tarihinde uzaya çıkan ilk canlı. Laika'nın uzaya çıkış macerasını sizlerle paylaşıyoruz, her ne kadar buna macera demek doğru olmasa da. Laika, adını tarihe yazdıran bir köpek. Aynı zamanda adını tarihe yazdırmanın bedelini ağır bir şekilde ödeyen de canlı. Laika'nın uzaya gönderilme hikayesi ise şu şekilde başladı;
0.
SSCB, 4 Ekim 1957'de Sputnik adlı uyduyu uzaya göndermişti. Amerika ve SSCB'nin iki kutuplu dünya yapısında rekabet içine girmesi uzay araştırmalarını da etkilemişti. Amerika ile girdiği bu yarışı kaybetmek istemeyen SSCB, ilk canlıyı uzaya göndererek diğer çalışmalarına sağlam bir zemin oluşturmak istiyordu.
0.
Uzay çağının başlaması köpekler için pek bir anlam ifade etmiyordu. Moskova sokaklarında gezen bir sokak köpeği dışında. Laika, elemeye girdiği iki eğitimli köpeği de geçmeyi başarmıştı. Laika'nın hayatı değişmek üzereydi, fakat Laika'nın haberi yoktu.
0.
Dünya üzerinde yörüngeye oturacak ilk uydu olan Sputnik 2, ilk uydunun uzaya gönderilmesinden bir ay sonra 3 Kasım 1957'de uzaya gönderilecekti.
0.
Laika, uçuştan önce özel bir "eğitim"e tabi tutuldu. Gittikçe daha küçük kafeslerde bakıldı, merkezkaç sınamalarından geçirildi, roket motorlarının gürültüsü dinletildi, sıvı yiyeceklerle beslendi. Bu eğitimlerin amacı, köpeğin uzay aracındaki koşullara alışmasıydı. İki görevli sürekli Laika'yı takip etti. Uzay kabininde köpeğin yatması ve oturması için yeterli alan vardı. Hava tazeleme sistemi sürekli oksijen sağlıyordu. Soğutma amaçlı basit bir vantilatör, kabin sıcaklığı 15° santigradı aştığında devreye giriyordu. Yiyecek, suyla birlikte sıvı halde temin ediliyordu. Laika bir koşum takımıyla bağlanmıştı.
0.
Laika, Dünya'daki son üç gününü bu kapsülün içinde geçirdi.
0.
Dünya ülkelerinden başta İngiltere olmak üzere Laika'nın bile bile ölüme gönderilmesine tepkiliydi. Her geçen gün tepkilerin sesi yükselmeye başlamıştı. Tarihler 3 Kasım 1957'yi gösterdiğinde Laika'nın yolculuk zamanı gelmişti. Ancak durum beklenildiği gibi olmadı. Algılayıcılar fırlatmadan sonra köpeğin nabzının dinlenme seviyesinin üç katına fırladığını tespit ettiler. Yörüngeye oturduktan sonra nabız hızı düştü, ancak düşüş, strese işaret edecek şekilde, yer testlerindekinden üç kat daha uzun sürdü. Laika'nın uzaya çıktıktan 5 ila 7 saat sonra aşırı sıcak ve stresten öldüğü, projeye katılan bir bilimadamı olan Dr. Dimitri Malaşenkov'un açıklamasıyla 2002 yılında ortaya çıktı.
0.
Misyonda görevli doktorlardan biri olan Oleg Gazenko 1998 yılındaki bir konferansta "Hayvanlarla çalışmak hepimiz için bir acı kaynağı. Onları konuşamayan bebekler olarak görüyorduk. Zaman geçtikçe daha da üzülüyorum. Köpeğin ölümünü meşrulaştıracak kadar çok bilgi edinmedik bu görevden" dedi.
0.
Sokak köpeği Laika, Dünya dışına çıkan ilk dünyalı oldu. Fakat bu unvanın bedelini hayatıyla ödedi. Laika'nın anısına pullar basıldı ve yıllar sonra heykeli dikildi. Dünya Laika'nın bu acıklı hikayesini unutmadı.