Üç beyazın neredeyse en vazgeçilmezidir şeker … Belki de en tehlikesi…
Fiziksel sağlık için elbette doğal şekere ihtiyaç var; ancak bunun abartıldığını kabul etseniz iyi olur. Fiziksel sağlık ve zihinsel faaliyetlerin yürütülebilmesi için gerekli şeker ihtiyacını meyve ve sebzelerden almak mümkünken, çikolatalı pastaya gerek olduğunu düşünmüyoruz.
Aşırı ve kimyasal işlemlerle beyazlatılmış şekerin zararını duymak ister misiniz bilmiyoruz; ama şeker tüketiminize dikkat etseniz hiç fena olmaz.
Tadı, görüntüsü ve hatta kokusu bile harika biliyoruz; ama sizin de bilmeniz gerekenler var. Neredeyse her yiyeceğin içinde bulunan şekerin insan vücuduna birçok zararlı etkisi var. Peki, şimdiye kadar kendinize verdiğiniz zararı geri almanın ve bu şeker isteğini bastırmanın bir yolu yok mu? Elbette var.
İşte v ücudun zehri aşırı şeker tüketimini azaltmanın yolları!
0. Önce şeker tüketiminin zararlarından bahsedelim.
Vücut çok yüksek miktarda işlenmiş şekeri kaldıramaz; bu yüzden temel organlar şeker tüketimiyle ciddi zarara uğrayabilir.
0. Aşırı şeker tüketiminin zararları...
Aşırı şeker tüketimi beraberinde birçok sağlık sorununa neden olabilir.
0. Şekerle başınızı derde sokmayın.
Şekerin cildi erken yaşlandırdığı ve vücut sistemine verdiği zararlar her gün onlarca yeni araştırmayla kanıtlanıyor.
0. Şekerden 500 kalori…
Oldukça az sayıda insan şekeri uygun miktarlarda kullanırken çoğu insan fazlasıyla şeker tüketiyor ve genellikle sadece şekerden ekstra 500 kalori alıyorlar.
0. 3 beyazdan uzak durun.
Bu klişe fazlasıyla doğru; insan vücudu için şeker tüketimi doymuş yağ, trans yağ ve tuz tüketimi kadar zararlıdır.
0. Aşırı şeker tüketimi kalp hastalıklarına yakalanma riskini artırır.
Fazla şeker tüketimi, kalp hastalıklarına neden olabilir. Şeker, kalbin pompalama mekanizmasını etkiler; bu da kalp sağlığını olumsuz yönde etkiler.
0. Aşırı şeker eşittir obezite.
Günümüzün en büyük sağlık sorunlardan biri, vücudun belli bölgelerindeki yağ birikimiyle meydana gelen obezitedir. Bunun bir nedeni früktoz, yani meyve şekeri yüklü içecekler ve meşrubatlardır. Aşırı fruktoz alımı öncü yağların olgunlaşmasına neden olur.
0. Vücut şekersiz de çalışır.
Şeker toksittir ve ölümcül risk taşır.
0. Şeker insülin miktarını arttırır.
Fazla miktarda ve sürekli şeker tüketimi, pankreas tarafından kan şekerini arttırmayı sağlayan hormon olan insülin miktarını artırır. Şeker ne kadar fazla tüketilirse pankreas o kadar insülin salgılar.
0. Şeker birikimi diyabete kapı açıyor.
Bel çevresinde biriken yağlar, gelecekteki kalp hastalıklarının ve diyabetin riskini artırır.
0. Uyku düzeninizi gözden geçirin.
Şeker ayrıca kilo alımını, yeme arzusunu ve uyuma zorluklarını artırır. Uyku eksikliği şeker yeme isteğine neden hormonların salgılanmasına ve iştahı kesen hormonların etkisini kaybetmesine neden olur. Bu yüzden mutlaka günde 7 ya da 8 saat uyuyun.
0. Bağışıklık sistemini zayıflatır.
Vücudun hastalıklara karşı en önemli güvenlik mekanizması bağışıklık sistemidir. Aşırı şeker tüketimi bağışıklık sisteminin bakterilere, virüslere, parazitlere ve çeşitli mikroorganizmalara karşı mücadele yeteneğini önemli ölçüde azaltır. Bu halsizliğiniz boşuna değil.
0. Şeker karaciğer düşmanı.
Bilim adamları ihtiyaç fazlası alınan fruktoz ve glikozun tıpkı alkol gibi karaciğeri olumsuz etkilediğini belirtiyor. Şeker, tıpkı alkol gibi karaciğerde kronik etkilere yol açabilir.
0. Şeker yediniz, geçmedi mi?
Mutlu olacağım diye avuç avuç şeker yeme alışkanlığınızdan vazgeçin, bu yalana inanmayın artık. Vücudun tatlı isteği üzerine tüketilen şekerli gıdalar, içerdiği maddeler sayesinde hormonlara gerekli mesajı verir ve kısa süreliğine de olsa sizi mutlu eder. Ancak bu mutluluk hissi oldukça kısadır ve zamanla uykuyla ve yorgunlukla sonuçlanır. Hızla kana karışan şeker enerjinizin de azalmasına hızla etki eder. Bir anda depresif ve kaygılı hissedebilirsiniz. 6 farklı ülkede yapılan bir araştırmada şeker alımı arttıkça depresyon riskinin de arttığı belirtilmiştir.
0. Şimdiye kadar kendinize verdiğiniz zararı geri almanın ve bu şeker isteğini bastırmanın bir yolu elbette var.
Tam bu noktada sesimizi duyan araştırmacılar çözümü bulmuş bile.
0. Omega 3 derdinizin devası.
Araştırma sonuçları gösteriyor ki, şekerin olumsuz etkileri omega 3 yönünden zengin diyetlerle geri alınabiliyor.
0. Yaralarınıza omega 3 merhem olacak.
Fruktoz, yani meyve şekerinin vücutta zarar verdiği her bölgede, omega 3 zengini yiyeceklerle iyileştirmek mümkün.
0. Omega 3 oranı yüksek yiyecekler tüketin.
Kabuklu kuru yemişler, chia tohumu, somon balığı, ceviz ve omega yönünden zengin yiyecekler, şeker yeme isteğini azaltıyor ve açlığı engelliyor.
0. Omega 3 yanında istediğim kadar şekerli besin yiyebilirim sanmayın.
Şekerin yanında omega 3 yendiğinde herşey yolunda sanmayın elbette. Omega 3 size bu rahatlığı vermiyor. Uzmanlar, şekerin asla tüketilmemesi gerekenler listesinde kalmaya devam etmesi gerektiğini söylüyor.
0. Omega 3 şekeri yatıştırır.
Eğer şekeri hayatınızdan tamamen çıkarırsanız ne ala; ama uzmanlar şunu söylemek sitiyor. Madem o sabah şekerli şeyler yediniz; o zaman akşamına da somon yiyerek denge kurun. Bu oldukça basit
0. “Hayır” demek kolay değil, biliyoruz.
Ama hayır demek için bir dolu nedeniniz var
0. Kahvaltıyla işe başlayın.
Yumurta, peynir, zeytin, tereyağı olsun kahvaltınızda; e biraz balın zararı yok. Şeker isteğinizi az da olsa bastırmış, aynı zamanda metabolizma hızını arttırmış ve vücudunuza enerji pompalamış olacaksınız.
0. Kahvaltı altın öğün.
Kahvaltının önemi yadsınamayacak kadar büyük, kahvaltısız güne başlamayın.
0. Sebzelerden medet umun.
Brokoli, ıspanak gibi yeşil sebzeler enerjinizi arttırır ve içerdikleri magnezyum gibi mineraller sayesinde şeker yeme isteğinizi azaltır.
0. Tatlandırıcılar hiç masum değil.
Tatlandırıcı kullanıp şekerden uzaklaşmaya çalışma fikrini aklınızdan atsanız iyi olacak; aksine yapay tatlandırıcılar şeker yeme isteğinizi arttırıyor.
0. Mutluluk güneşte gizli.
Mutluluk hormonu serotonin üretmenin en güzel yollarından biri de D vitamini almak; bu yüzden güneş ışığından yararlanmaya çalışın.
0. Vejeteryansanız, işiniz zor.
Kırmızı et, beyaz et, yumurta ve balık enerji uyarımı yapar ve şeker isteğini bastıran nörokimyasallar salgılanmasını sağlar. Bu yüzden vejeteryanlar şeker yeme isteğini kontrol altına almada daha çok zorlanırlar. Kontrolsüzlüğünüz oldukça normal.
0. Siz de bağımlı sayılırsınız.
Evet zor, sonucunda bu bir bağımlılık. Şeker alışkanlığından kurtulmak zor olsa da, görüyorsunuz ki sonuçları fazlasıyla tatmin edici… Fit bir vücut, enerji dolu bir bünye, ışıltılı bir cilt, sağlıklı bir vücut…
0. Şeker tüketiminin zararları...
Sağlıklı bir hayat için, tüm besinleri ölçülü tüketin.
0. Kurtulmanın yolları açık.
Size iyi şanslar.